Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Povedia horúčavy posledné tohtoročné slovo? Nemusí to tak byť, tvrdí Matejovič: Svoju silu môžu ukázať aj v septembri!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Najbližšie dni sa Slováci môžu opäť tešiť na veľmi teplé počasie, ktoré sa u nás zdrží ale len veľmi krátko. Už v piatok sa má situácia začať meniť a mnohí sa preto pýtajú, či ide o poslendé horúčavy počas tohtoročného leta, ktoré si užijeme. Podľa meteorológa Pavla Matejoviča však zrejme netreba vešať radosť na klinec. Horúčavy totiž nemusia povedať svoje posledné slovo!

Od pondelka teploty pravidelne prekračujú hranicu 30 stupňov Celzia a aktuálna vlna horúčav má vyvrcholiť vo štvrtok, kedy meteorológovia hlásia 36 stupňov Celzia. Následne by sa na víkend malo počasie pokaziť a ochladiť sa. Teplota má klesnúť o viac ako 10 stupňov Celzia a údajne majú na celom Slovensku vyčíňať aj silné búrky. 

Archívne VIDEO Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Lejak v Miloslavove

Po horúčavách prichádzajú silné dažde a búrky: Včerajší lejak v Miloslavove (Zdroj: Tip čitateľa)

Aj keď už je polovica augusta, mnohí sa pýtajú, či aktuálne horúčavy sú posledné tento rok a tohtoročné leto. Viacerí odborníci totiž tvrdia, že by tak vysoké teploty už na Slovensku nemali byť. Podľa meteorológa Pavla Matejoviča však aktuálna vlna, ktorú v piatok ukončí studený front, nemusí byť posledná. Je tak možné, že horúčavy tento rok ešte nepovedali svoje posledné slovo. 

Povedia horúčavy posledné tohtoročné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

"V druhej polovici budúceho týždňa k nám môže podľa prognostických modelov začať od juhozápadu prúdiť teplý vzduch a maximálne teploty môžu opäť vystúpiť nad 30 °C. No je to pomerne ďaleko, a preto takú prognózu treba brať s rezervou. Navyše je to už koniec augusta, dni sa skracujú, preto sú teploty okolo 35 °C menej pravdepodobné. Nad 35 °C však môže teplota u nás vystúpiť ešte aj v septembri. Napríklad 1. septembra v roku 2015 namerali v Michalovciach 36.4 °C. Aj preto sa nedá povedať, že leto sa tento týždeň už rozlúči. Meteorologické leto u nás síce končí 31. augusta, no tropické dni sa môžu vyskytnúť aj v septembri," uviedol pre Topky.sk. 

Povedia horúčavy posledné tohtoročné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Viac o téme: PočasieHorúčavyStudený frontPredpoveď počasiaPavel MatejovičVlna horúčav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu