Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci si uctievajú spomienku kardinála Tomka: Prišli aj Čaputová, Heger a Kollár! Slzy, náreky a posledné zbohom

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Smutná udalosť, ktorá sa stala v pondelok 8. augusta, zaskočila mnohých. Vo veku 98 rokov zomrel najstarší člen kardinálskeho kolégia a jediný slovenský kardinál Jozef Tomko. Vo štvrtok mal pohreb v Ríme, následne ho previezli na Slovensko. V piatok a sobotu sa s ním môžu Slováci rozlúčiť v Bratislave, následne aj v Košiciach. Takto to prebieha v hlavnom meste. K Dómu sv. Martina prišli aj traja najvyšší ústavní činitelia.

Obrovské množstvo ľudí

Do katedrály prišlo veľa ľudí, krátko pred koncom ich predstavitelia arcidiecézy hromadne poslali k rakve a celý proces urýchlili. O 12-tej začína omša, ktorú celebruje Stanislav Zvolenský. 

Veriaci si následne obsadili miesta v Dóme, tí, ktorým sa miesto neušlo, ostali stáť na námestí pred budovou. Napokon budú ostatky kardinála k dispozícii aj po svätej omši, až do 14. hodiny. Pôvodne sa mala verejná úcta ukončiť pred svätom omšou o 12. hodine.

Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Prišiel aj premiér

Do Katedrály sv. Martina prišiel aj premiér Eduard Heger. Ten rovnako, ako hlava štátu či predseda parlamentu si uctil spomienku zosnulého kardinála pri rakve a následne napísal kondolenciu do kondolenčnej knihy. Následne v sprievode arcibiskupa Zvolenského a ochranky odišiel z priestorov Dómu von. Spolu s arcibiskupom Zvolenským však predtým ešte hodnú chvíľu preberali aktuálne témy. 

VIDEO Na verejnú rozlúčku s kardinálom Jozefom Tomkom prišiel aj premiér Eduard Heger

Na verejnú rozlúčku s kardinálom Jozefom Tomkom prišiel aj premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Maarty)

Veriaci, ktorí do kostola prišli, boli rovnako, ako pri prezidentke Čaputovej či predsedovi parlamentu Kollárovi postavení za zábranu. K rakve boli pustení až po odchode premiéra. Podľa Hegera bol kardinál výnimočnou osobnosťou, ktorá sa postarala o správne reprezentovanie Slovenska. "Bol to múdry muž plný lásky. Ako významný cirkevný predstaviteľ pôsobiaci vo Vatikáne nikdy nezabudol, odkiaľ pochádza. Pracoval pre Slovensko a výrazným spôsobom sa pričinil k rozvoju cirkvi a tiež aj o dobré meno Slovenska," povedal s tým, že rád spomína na stretnutie s ním a myslí si, že je pre Slovákov veľkým vzorom. A to ako pre súčasné, aj budúce generácie. "Rozlúčka s kardinálom je veľkou udalosťou, prosím, rešpektujme ju," dodal. 

Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Reprofoto TV Lux)

Stratili sme v kardinálovi veľkého človeka, povedal Kollár

Rovnako vzdal úctu zosnulému kardinálovi aj predseda parlamentu Boris Kollár. Toho rovnako sprevádzal arcibiskup Zvolenský. "Cirkev aj Slovensko v kardinálovi stratila veľkého človeka. Mal síce 98 rokov, ale mal vitalitu 70-ročného muža. Jeho smrť ma zabolela, ale robil nám radosť, reprezentoval Slovensko," povedal Kollár s tým, že 1. septembra, kedy sa budú odovzdávať štátne ceny, bude jedna in memoriam venovaná aj kardinálovi Tomkovi. Tú za neho  preberie bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

VIDEO Boris Kollár si uctil pamiatku kardinála Tomka

Boris Kollár si uctil pamiatku kardinála Tomka (Zdroj: Topky/Maarty)

Zuzana Čaputová priniesla kyticu

V Dóme sv. Martina už bola aj prezidentka Zuzana Čaputová, tá si uctila pamiatku kardinála Tomka a na rakvu položila kyticu so stuhou vo farbách štátnej vlajky. Následne pred portrétom kardinála napísala kondolenciu do kondolenčnej knihy. Smútiacich veriacich pred príchodom prezidentky postavili za zábranu. Opätovne ich pustili k rakve až po odchode hlavy štátu.

VIDEO Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila pamiatku zosnulého kardinála Tomka

Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila pamiatku zosnulého kardinála Tomka (Zdroj: Topky/Maarty)

Prezidentka následne povedala, že kardinál Tomko bol jeden z najvýznamnejších osobností Slovenska a bol skvelým diplomatom, ktorý prežil štyroch pápežov. "Slovensku bude veľmi chýbať. Bol veľkou osobnosťou, z ktorej bolo cítiť pokoru a empatiu," povedala. Prezidentku počas príchodu do Katedrály sprevádzal arcibiskup a šéf Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský. 

Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)
Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Pri rakve stojí čestná stráž

Rakva je uložená v Dóme sv. Martina na podstavci pred oltárom, pri nej stojí čestná stráž, ktorá sa pravidelne strieda. K rakve sa tiahne rad ľudí, ktorí čakajú, kým prídu na rad. V Katedrále je tiež vystavená kondolenčná kniha.

Podľa odhadov zhruba každú pol hodinu vzdá kardinálovi úctu a povie posledné zbohom asi 200 ľudí. Priamy prenos z Dómu sv. Martina vysiela Bratislavská arcidiecéza. 

Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: FB / Biskup Jozef Haľko)

Omšu bude celebrovať arcibiskup Zvolenský

Verejnosť sa môže so zosnulým  kardinálom Jozefom Tomkom rozlúčiť v piatok od 9.00 h do 12.00 h v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Po 12.00 h sa uskutoční svätá omša za dušu zosnulého Tomka. Celebrovať ju bude predseda Konferencie biskupov Slovenska, bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Lietadlo s pozostatkami kardinála Tomka priletelo z Vatikánu do Bratislavy (Zdroj: Topky/Maarty)

Na rozlúčke sa v piatok dopoludnia zúčastní aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a premiér Eduard Heger (OĽANO). V katedrále bude k dispozícii aj kondolenčná kniha. Rozlúčka sa v hlavnom meste uskutoční aj v sobotu (13. 8.), a to v čase od 9.00 do 12.00 h. Svätá omša bude rovnako o 12.00 h, hlavným celebrantom bude opäť Zvolenský. Koncelebrovať by mali napríklad žilinský biskup Tomáš Galis a Vladimír Fekete, biskup Apoštolskej prefektúry Azerbajdžan.

Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)
Slováci si uctievajú spomienku
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vo Vatikáne sa s Tomkom rozlúčili vo štvrtok (11. 8.). Zádušnej svätej omši v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne predsedal za účasti pápeža Františka, čelných predstaviteľov Svätej stolice, slovenského biskupského zboru a diplomatických predstaviteľov dekan kardinálskeho kolégia, kardinál Giovanni Battista Re. Svätý Otec sa zúčastnil na celej slávnosti a osobne viedol záverečný obrad posledného odporúčania a rozlúčky. Následne vo štvrtok popoludní previezli pozostatky Tomka na Slovensko. Veriaci sa s Tomkom budú môcť rozlúčiť v nedeľu a pondelok (14. - 15. 8.) aj v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach.

Omša s pohrebnými obradmi sa uskutoční v utorok 16. augusta so začiatkom o 11.00 h. Hlavným celebrantom bude emeritný pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Tomko bude pochovaný v Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, kde má pripravenú hrobku. Tomko bol najstarším členom kolégia kardinálov. Zomrel vo veku 98 rokov v pondelok (8. 8.) vo svojom byte v Ríme, kde sa oňho starali Milosrdné sestry svätého Vincenta de Paul (satmárky). Tomko je najstarším členom kardinálskeho zboru a jediným slovenským kardinálom.

Viac o téme: Boris KollárStanislav ZvolenskýDóm sv. MartinaZuzana ČaputováEduard HegerKardinál Jozef TomkoVzdanie úcty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu