Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké šetrenie v Prezidentskom paláci: U Čaputovej stlmia klímu a obmedzia aj nočné osvetlenie

Čaputová avizovala šetrenie energií aj v oblasti Prezidentského paláca. Zobraziť galériu (2)
Čaputová avizovala šetrenie energií aj v oblasti Prezidentského paláca. (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes ohlásila sériu úsporných opatrení v súvislosti s energetickou a klimatickou krízou v prezidentskej kancelárii. Je to už tak, že aj takto vysokej predstaviteľky štátu sa už týkajú veľké úsporné opatrenia a uvažuje o tom, ako by sa dali zachrániť ďalšie prostriedky za energie.

VIDEO Prezidentský palác začína so šetriacimi opatreniami:

Prezidentský palác sa zapája do iniciatívy šetrenia energiami aj pre blížiacu sa krízu (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

"Vonku je síce viac ako 30 stupňov, no aj tak sme sa rozhodli zaoberať s tým, ako usporiť energie, hlavne v zimných mesiacoch," potvrdzuje prezidentka. Do konca leta bude stlmené klimatizovanie spoločných priestorov a počas najbližšej vykurovacej sezóny bude znížená teplota v priestoroch Prezidentského paláca o 1 až 2 stupne. Maximálna teplota pri ohreve teplej vody bude znížená na 50 stupňov. Okrem toho sa o 2 hodiny skráti aj doba nočného osvetlenia Prezidentského paláca.

Podľa prezidentky je dôležité, aby verejné inštitúcie začali pri energetických úsporách od seba. "Okrem toho, že dlhodobo čelíme klimatickej kríze, v súčasnosti nás ohrozuje aj energetická kríza. Práve z týchto dôvodov chceme ísť príkladom a hľadať ďalšie úspory na energiách," doplnila Čaputová.

Prezidentský palác
Zobraziť galériu (2)
Prezidentský palác  (Zdroj: SITA/Jozef Jakubčo)

Citeľne šetriť sa dá už aj pri miernom znížení teploty

Vedúci KP SR Metod Špaček upresnil, že úsporné opatrenia sú nastavené tak, aby sa zamestnanci aj naďalej cítili v práci príjemne. "Už pri miernom znížení teploty o 1 až 2 stupne môžeme ušetriť až 10% z celkovej spotreby energií na vykurovanie," hovorí Špaček.

Prijaté opatrenia idú nad rámec dlhodobého projektu KP SR Zelená kancelária, ktorého cieľom je stať sa prvou klimaticky neutrálnou verejnou inštitúciou do roku 2030. Prezidentka dúfa, že tieto úsporné opatrenia a aj dlhodobý projekt Zelenej kancelárie budú inšpiráciou aj pre ďalšie verejné inštitúcie.

Viac o téme: KlimatizáciaEnergieŠetreniePrezidentkaPrezidentský palácZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu