Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Medzi slovenskými deťmi koluje nebezpečná výzva: Úmyselné otravy bežným liekom! TOTO robí s telom

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Thinkstock, Getty Images)

BRATISLAVA – Snaha „zažiariť“ medzi kamarátmi a byť „hviezdou“ na sociálnych sieťach môže skončiť tragicky. Lekári už koncom marca upozornili na zvýšený počet otráv paracetamolom medzi deťmi. Ako sa zdá, nešlo o omyl ani náhodu, ale nebezpečnú výzvu, ktorá koluje na internete. Mladí ľudia, častokrát ešte iba deti, sa navzájom povzbudzujú k užitiu čo možno najväčšieho množstva tejto voľne dostupnej látky.

Výzva nie je novinkou a prvýkrát sme sa s ňou mohli stretnúť už v roku 2015, kedy bola takzvaná „Paracetamol Challenge“ medzi mladými ľuďmi veľmi populárna. Mnohí preto skúšali, koľko tabletiek môžu požiť a neskôr sa so svojimi skúsenosťami delili s kamarátmi a sledovateľmi na sociálnych sieťach. Tento hrozivý, no rozšírení trend si vo svete vyžiadal niekoľko obetí.

Národný ústav detských chorôb v Bratislave
Zobraziť galériu (6)
Národný ústav detských chorôb v Bratislave  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Výzva má zažívať návrat aj v týchto dňoch. Národný ústav detských chorôb koncom marca informoval o hospitalizácii štyroch pacientov v priebehu jedného týždňa, ktorí boli úmyselne intoxikovaných liekmi s účinnou látkou paracetamol. "Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy, k ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo už je moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená,“ uviedli vtedy. Podľa ich slov úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu a sledujú ich už u detí od 12 rokov, ktoré ich užijú s úmyslom ublížiť si.

Dosať sa k paracetamolu pritom vôbec nie je problém. Nachádza sa v mnohých voľnopredajných liekoch a je dosť možné, že vo svojej domácej lekárničky máte tabletky s ich obsahom aj vy. Bežne sa využívajú na tlmenie bolesti či teploty.

Medzi slovenskými deťmi koluje
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

To, ako paracetamol funguje a čo sa deje v našom tele pri otrave vysvetľuje projekt Očami farmácie. „Po užití sa dostáva do metabolizmu v pečeni, kde sa riadi heslom“ Dobrý sluha, ale zlý pán. Pokiaľ sa užíva v bezpečných dávkovacích schémach, a to tlmí bolesť a teplotu a pre naše telo nepredstavuje problém,“ uvádza sa na stránke. „Jeho metabolizmus v pečeni by sme mohli prirovnať k návšteve klubu- 95 percent návštevníkov (metabolitov) sa tu správa slušne a pre naše telo prospešne. Zvyšných 5 percent návštevníkov je však problém. Ide o metabolit N-acetyl-p-benzochinónimín (skrátene NAPQI), ktorý je toxický pre pečeň. Našťastie pre tohto ´klubového záškodníka´existuje vyhadzovač. Volá sa glutatión a je schopný všetkých toxickým návštevníkov zneškodniť a z klubu vyhodiť,“ vysvetľuje.

Medzi slovenskými deťmi koluje
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Problém však nastáva vtedy, ak užijeme nadmerné množstvo tejto látky. „Predstavte si však, že takíto záškodníci v klube stále pribúdajú. Vyhadzovač ich nebude stíhať z klubu vyhadzovať a oni sa budú v pečeni postupne hromadiť. Presne ako vtedy, keď sa niekto rozhodne prekročiť bezpečné dávkovanie paracetamolu,“ vysvetlil.

Výsledkom je otrava paracemalom. Tá môže pritom nastať relatívne ľahko, stačí na to 8-15 gramov tejto látky a to v závislosti od hmotnosti človeka. „Človeku otrávenému paracetamolom sa však stále dá pomôcť a to využitím a to využitím jeho účinného „protijedu“ - acetylcysteínu. Ten v našom klube plnom záškodníkov predstavuje výpomoc pre vyhadzovača (glutatión). Dodáva mu potrebné prostriedky na zneškodnenie (SH-skupiny) a zabráni mu tak rýchlo sa unaviť,“ vysvetlil. Konať však treba rýchlo, najlepšie do 8 hodín, čo je však často skôr, ako sa vôbec objavia prvé príznaky otravy.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Otrava paracetamolom však nemusí byť iba výsledok nejakej výzvy. Môže k nej dôjsť aj úplne neúmyselne. V súčasnosti u nás existuje viac ako 70 registrovaných voľnopredajných liekov s paracetamolom. „Stačí kombinácia rôznych liekových foriem, napríklad tabletového paracetamolu s horúcim nápojom pri chrípke a nachladnutí a otravu paracetamolom si môžeme vyvolať aj z pohodlia domova. Preto treba takéto prípravok kombinovať veľmi opatrne!,“ upozornili.

 

💊Predávkovať sa je možné aj voľnopredajnými liekmi. V poslednom období sa rozšírili prípady predávkovania paracetamolom....

Posted by Štátny ústav pre kontrolu liečiv on Monday, April 11, 2022

Príznaky predávkovania

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že otrava paracetamolom je vážny stav, pri neliečenej otravedochádza k zlyhávaniu obličiek, pečene a poruchám vedomia, čo môže viesť až k úmrtiu pacienta. „Medzi príznaky otravy paracetamolom patrí nevoľnosť, nechutenstvo, vracanie, potenie, ospanlivosť či apatia. Pozor, otrava paracetamolom má aj tzv. bezpríznakovú fázu, keď dochádza k prechodnému zlepšeniu stavu pacienta, čo môže negatívne ovplyvniť diagnostiku. Príznaky sa však zvyčajne po dvoch dňoch vrátia vo vyššej intenzite,“ upozornili.

Otrava sa lieči v nemocnici na oddelení jednotke intenzívnej starostlivosti alebo anesteziologicko-resuscitačnom oddelení, kde je pacient pod neustálym dohľadom lekárov.

Viac o téme: VýzvaPredávkovanieParacetamolOčami farmácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu