Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lekári bijú na poplach: Nárast počtu úmyselných otráv liekmi! TIETO tabletky máte pritom doma aj vy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová, Getty Images)

BRATISLAVA – Rodičia by mali zbystriť pozornosť. Lekári Národného ústavu detských chorôb v posledných dňoch totiž zaznamenali zvýšený počet detí úmyselne intoxikovaných liekmi s účinnou látkou paracetamol. Ide o látku, ktorá je obsiahnutá napríklad v dobre známom a rozšírenom paralene či panadole.

Nemocnica informovala, že na oddelení urgentného príjmu počas minulého týždňa prijali štyri deti, ktoré boli úmyselne intoxikované liekmi s obsahom paracetamolu, prípadne v kombinácii s inými liekmi. „V mesiaci marec hospitalizovali 4 deti intoxikované paracetamolom. Tri deti, ktoré užili paracetamol v toxickej dávke, po liečbe na expektačných lôžkach museli byť hospitalizované. Jedno z detí po liečbe na expektačných lôžkach OUP bolo prepustené do domácej starostlivosti,“ informovali.

Lekári bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Intoxikácia paracetamolom je nebezpečná v tom, že v úvode nemusia byť prítomné žiadne symptómy, k ich rozvoju môže prísť až po 24 hodinách, čo už je moment, kedy pečeň môže byť natrvalo poškodená,“ povedal lekár Jakub Gécz.

Symptómy sú prevažne gastrointestinálne. Zbystriť pozornosť treba, ak sa objavia bolesti brucha, pocit na vracanie či samotné vracanie. „Niekedy deti užijú paracetamol aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napríklad kofeínom, kedy hrozí aj otrava kofeínom a deti pociťujú búšenie srdca, majú závrate, kŕče, poruchy vedomia a iné symptómy,“ uviedla nemocnica.

Lekári bijú na poplach:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Upozornili tiež, že úmyselné intoxikácie liekmi, prípadne v kombinácii s inými látkami, majú vo všeobecnosti stúpajúcu tendenciu a lekári ich sledujú už u detí od 12 rokov, ktoré ich užijú s úmyslom ublížiť si. S úmyselnými otravami paracetamolom sa lekári stretávali aj v minulosti, bolo to však jedno dieťa mesačne.

Viac o téme: NemocnicaLiekyOtravaIntoxikáciaParacetamol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu