Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Za mesiac sa v Bratislave otrávilo až 12 detí! Polícia je v pohybe: Upozornenie pre rodičov, zamieriť chcú aj do škôl

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Problém s nebezpečnou internetovou výzvou rezonuje už od konca marca, kedy Národný ústav detských chorôb upozornil na zvýšený počet hospitalizovaných pacientov po skonzumovaní veľkého množstva liekov s obsahom paracetamolu. Na tento trend medzi mladými upozornil aj Štátny ústav na kontrolu liečiv a ďalší. Situácia znepokojila aj policajné zložky, ktoré výzvu označili za šialenú.

Políciu upozornili na nebezpečnú internetovú výzvu, ktorej čelí mládež, kolegovia z protidrogovej centrály národnej kriminálnej agentúry. Výzva nabáda deti a mladistvých k dobrovoľnej intoxikácii voľne predajnými liekmi s obsahom paracetamolu. Dostať sa k ním nebýva zvyčajne problém, keďže tabletky s obsahom tejto látky sa bežne užívajú proti bolesti či na zníženie teploty. 

Za mesiac sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Táto výzva sa prvý krát objavila v roku 2015 vo Veľkej Británii. Používatelia sociálnych sietí nabádali deti k tomu, aby úmyselne užili väčšie množstvo dostupných liekov. To viedlo neraz k vážnym zdravotným problémom. Účinok voľne predajných liekov prichádza neskôr, čo vedie k nezvratnému poškodeniu zdravia, ako je napríklad trvalé poškodenie pečene,“ vysvetlila polícia.

Úlohou zúčastneného na výzve je celý priebeh intoxikácie zaznamenať a prežité skúsenosti následne zdieľať na sociálnych sieťach. Deti si však neuvedomujú následky, aké môže táto ich túžba po pozornosti a „lajkoch“ mať.

Za mesiac sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Národný ústav detských chorôb koncom marca informoval, že v priebehu týždňa mali až štyri prípady takejto úmyselnej otravy. Polícia dnes uviedla, že za uplynulý mesiac došlo iba v Bratislave k 12 otravám mladistvých a detí, ktoré pravdepodobne súvisia s výzvou. „Apelujeme preto najmä na rodičov, aby zvýšili svoju obozretnosť a s deťmi o rizikách tejto výzvy hovorili. Rovnako bude postupovať aj polícia. V najbližších dňoch policajní preventisti oslovia školy a na problém ich upozornia. Problematiku výzvy a rizík s ňou spojených určite zaradíme aj do našich preventívnych aktivít s mládežou,“ odkázali.

Viac o téme: LiekyOtravaVýzvaPolícia Paracetamol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu