Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci sa zasa vyfarbili: Ukrajincom závidia pomoc aj zdravotnú starostlivosť, fotia si ich „drahé“ autá!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/ Polícia SR, MPRV)

BRATISLAVA – Museli opustiť svoje domovy - často iba s jednou taškou a dokladmi - a odísť do cudzej krajiny, kde nikoho nepoznajú a nič nemajú. Na Slovensko od vypuknutia konfliktu na Ukrajine prišlo viac ako 269-tisíc utečencov, dočasné útočisko u nás od 1. marca našlo takmer 50-tisíc z nich. Dostali u nás strechu nad hlavou, stravu, oblečenie, hygienické potreby či „výhody“ ako bezplatné cestovanie MHD. A zdá sa, že to sa stalo pre niektorých neprajných Slovákov tŕňom v oku. Mnohí sa nedokážu vyrovnať ani s tým, že je týmto ľuďom poskytnú zdravotná starostlivosť, či to, že sa vozia na "drahých" autách.

Najmä sociálne siete sú zrkadlom niektorých neprajných závistlivých nálad v našej spoločnosti. Pod mnohými článkami či príspevkami na sociálnych sieťach, ktoré sa venujú téme pomoci utečencom z Ukrajiny môžeme vidieť komentáre typu: „Domácim Slovákom nedáme nič, ale pomáhame Ukrajincom,“ či „A kto pomôže našim ľuďom, ktorí trú biedu?“

 

ÁNO, NECHALA SOM SI ODREZAŤ RUKU A ZABIŤ OTCA, ABY SOM DOSTALA SVETER ZADARMO Najprv to skúšali plašením ľudí, že sa...

Posted by Hoaxy a podvody - Polícia SR on Wednesday, March 23, 2022

„Všímame si čoraz viac statusov o tom, aké výhody dostávajú Ukrajinci a že Slováci, ktorí doma platia roky dane sú utláčaní. V Čechách sa napríklad miestna dezinformačná scéna pozastavuje nad tým, že Ukrajinci sa môžu dostať do ZOO za 1 korunu. U nás sa hovorí o prídavkoch, o umiestňovaní detí do materských škôl, o poskytovaní zdravotnej starostlivosti,“ skonštatovala polícia, ktorá tento závistlivý trend zaznamenala tiež. Pripomínajú, že výhody, ktoré sú ponúkané Ukrajincom sú len slabou náplasťou toho, čo prežívajú a predstavujú minimum, ako môžeme obetiam vojny pomôcť.

Ukrajinci na drahých autách

Najnovším koníčkom niektorých Slovákov sa podľa polície stalo nakrúcanie luxusných vozidiel, na ktorých prišli Ukrajinci zo svojej krajiny. „Chúdence. Dajte im najesť, nejaké dávky, aby bolo do tých 80-litrových nádrží a plnú lekársku starostlivosť,“ znel komentár k jednej takejto fotke, zdielanej na sociálnej sieti.

Slováci sa zasa vyfarbili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/ Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Polícia pre pripomenula, že na Ukrajine žilo v mieri pred vojnou viac ako 40 miliónov ľudí, medzi nimi, samozrejme, aj veľa boháčov, dokonca milionárov. „V tak obrovskej krajine, ktorá má takmer 9-krát viac obyvateľov ako Slovensko sa nachádzalo viac milionárov ako na Slovensku,“ uviedli. „Ruská armáda nemá rozkazy, aby s ukrajinskými milionármi hrala spoločenské hry a neútočila na nich. Pred vojnou musia utekať všetci. Vo vojne je jedno, či máte 5 eur alebo 5 miliónov eur. Musíte utiecť preč,“ pripomenulo Slovákom.

Ak majú podľa polície napríklad svoje podnikateľské aktivity v zahraničí a na Ukrajine len žili, tak vo svojom bohatom živote môžu pokračovať neobmedzene, len si nájdu nové bývanie. „Možno si postavia vilu na Kolibe a potom Slováci pôjdu fotiť aj ju, aby poukázali na…,“ dodali.

Slováci sa zasa vyfarbili:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

Pomoc Ukrajincom nevylučuje pomoc Slovákom

K „závistlivým“ komentárom sa vyjadrila aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková, ktorá takto reagovala na niektoré reakcie k prípadu 14-ročného ukrajinského chlapca, ktorý musel podstúpiť operáciu rozdrvenej spodiny očnice.

„Boli by sme vďační, keby takto akútne odborníci pristupovali aj k domácim pacientom kt. čakajú a nie a nie sa dočkať,“ znel jeden z komentárov pod príspevkom o vydarenej operácii ukrajinského chlapca. „Vrchnáčiky predpokladám ,nemusel doniesť???!!!,či to iba slovenské deti musia?,“ napísala v diskusii ďalšia s diskutujúcich.

 

POMOC UKRAJINCOM 🇺🇦 NEVYLUČUJE POMOC OBČANOM SLOVENSKA 🇸🇰 Včera som si v komentároch prečítala, ako niektorí Slováci...

Posted by Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo on Monday, March 21, 2022

Cigániková preto pripomenula preto, že pomoc Ukrajincom nevylučuje pomoc Slovákom. „Úplne súhlasím, že na našich občanov nesmieme zabúdať. Garantujem vám, že rozdrvená lebka je akútnou zdravotnou starostlivosťou, na ktorú majú samozrejme nárok aj naši občania,“ uviedla. Podľa nej nejde o uprednostňovanie, ak sa snažíme pomôcť zväčša ženám a deťom, „ktoré si zbalili celý život do jedného ruksaku a čelia následkom katastrofy. Neznamená to, že zabúdame na vlastných občanov. Opak je pravdou.“ Ak podľa nej niekto potrebuje akútnu zdravotnú pomoc, nemali by sme váhať ani pochybovať. Prosím, napriek obavám, zostaňme v prvom rade ľuďmi.

Uviedla však tiež, že aj podľa všetkej tej pomoci, ktorú vidíme, aj podľa reakcií a prieskumov vidieť, že drvivá väčšina Slovákov chápe, aká je situácia. „Že milióny Ukrajincov prišli o prácu, domov a denno-denne sa boja o svojich blízkych,“ dodala.

Viac o téme: PomocUtečenciZávisťPolícia UkrajinaUkrajinciKonflikt na UkrajineJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu