Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Slovenská polícia upozorňuje na hoaxy, ktoré sa šíria v súvislosti so zabíjaním v Buči

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Polícia upozorňuje na hoaxy, ktoré sa šíria v súvislosti so zabíjaním civilistov v ukrajinskej Buči. Konšpirátori podľa polície tvrdia, že na videách z ukrajinského mesta sa "hýbu mŕtvoly". Informuje o tom na sociálnej sieti.

"Policajný zbor zaznamenal od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zvýšenú aktivitu prokremeľských kanálov, ktoré šíria proruskú propagandu na sociálnych sieťach, a to nielen prostredníctvom oficiálnych kanálov ruských štátnych inštitúcií, ale aj šírením dezinformácií pomocou anonymných facebookových profilov, ktoré zahlcujú informačný priestor," uviedli policajti. Skonštatovali, že snahou nepravdivých a manipulatívnych statusov je vytvoriť informačný chaos a rozdeliť slovenskú spoločnosť.

Cieľom tzv. trollov je otočiť verejnú mienku v prospech Ruskej federácie. Dezinformáciami chcú podľa polície vytvoriť atmosféru, že ide o želanie celej verejnosti. "Ide o jednu z manipulatívnych techník prokremeľskej propagandy," tvrdí polícia. 

Správy o zabíjaní civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili cez víkend. Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských síl údajne našli najmenej dva masové hroby a zahraniční reportéri priniesli zábery desiatok tiel v uliciach.

Slovenská polícia upozorňuje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ukrajinskí a západní lídri reagovali s pobúrením na nájdenie týchto masových hrobov a niekoľkých stoviek tiel. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

Viac o téme: VojnaHoaxPolícia UkrajinaBuča
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu