Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ďalšia pomoc Ukrajine: Slovensko im poskytne 530 miliónov eur! Ide o nevyčerpané peniaze z eurofondov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko poskytne 530 miliónov eur na podporu ukrajinských utečencov v SR zo zdrojov EÚ. Má ísť o nevyčerpané peniaze z eurofondov. Financie majú smerovať na humanitárnu pomoc a zabezpečenie základných životných potrieb, ale aj na podporu slovenských občanov napríklad prostredníctvom zriadenia škôlok v slovenských obciach. Informoval o tom Tlačový a informačný odbor Úrad vlády SR.

"Slovensko je solidárne s Ukrajinou a sme lojálny sused. Bezpečnosť a prosperita Ukrajiny sú aj naším záujmom," uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO).

Emotívny Heger po návrate z Ukrajiny: Poriadny náklad OPOZÍCII! Správajú sa ako ruskí agenti, teším sa na odvolávanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Financie majú smerovať

Financie majú smerovať na humanitárnu pomoc a zabezpečenie základných životných potrieb, ale aj na podporu slovenských občanov napríklad prostredníctvom zriadenia škôlok v slovenských obciach. Ďalších päť miliónov eur podľa premiéra vyčlenilo Slovensko na rozvoj ukrajinských regiónov prostredníctvom slovensko-ukrajinskej cezhraničnej spolupráce.

Ďalšia pomoc Ukrajine: Slovensko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovensko pomôže aj s opravou poškodenej techniky

Slovensko bude silno tlačiť na to, aby sa Ukrajina stala čo najrýchlejšie členom Európskej únie a získala kandidátsky status. Po návrate z Ukrajiny to v sobotu v Bratislave vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) s tým, že vláda ponúka aj svoj reformný tím. Slovensko podľa predsedu vlády je ochotné Ukrajine pomôcť aj s opravou vojenskej techniky, ale aj s vývozom pšenice prostredníctvom vlakovej prepravy.

Darovali sme S-300

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Heger zdôraznil, že darovanie systému neznamená, že Slovenská republika sa stala súčasťou ozbrojeného konfliktu na Ukrajine. Systém protivzdušnej obrany nahradí batéria systému Patriot. Doraziť má v priebehu budúceho týždňa a poskytnú ju americkí spojenci. Doplní tak dve batérie systému Patriot od Nemcov a jednu od Holanďanov. Heger si myslí, že darovaním systému S-300 získali Ukrajinci "dáždnik", ktorý ochráni mnoho nevinných životov a Slovensko týmto krokom neohrozilo svoju bezpečnosť.

 

Viac o téme: PomocEurofondySlovenskoUkrajinaEduard HegerVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu