Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výrobu a distribúciu občianskych preukazov pre deti a seniorov prerušili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výrobu a distribúciu občianskych preukazov bez podoby tváre pre deti a seniorov prerušili začiatkom decembra 2021. Dôvodom boli podľa Ministerstva vnútra (MV) SR mimoriadne opatrenia pri distribúcii doporučených zásielok na strane Slovenskej pošty. Doručovanie by mali obnoviť po návrate pošty k štandardného režimu. Doklady majú občania dostať do konca roka. Pre TASR to uviedol tlačový odbor MV SR.

"Pre projekt eZdravie malo ministerstvo vnútra vydať elektronické doklady s čipom bez podoby tváre pre asi 900.000 občanov mladších ako 15 rokov a pre asi 300.000 občanov starších ako 65 rokov, ktorí nie sú držiteľmi platného občianskeho preukazu s čipom, a to do konca roku 2021," pripomenulo ministerstvo. 

Nové doklady zatiaľ stihol rezort doručiť 153.400 ľuďom, vyrobilo sa 177.600 kusov. Doručovanie sa spustilo v septembri 2021, prerušili ho začiatkom decembra pre zmeny na strane pošty. "Dôvodom bolo predísť stratám a nesprávnemu doručeniu zásielok, keďže obsahujú osobné údaje," uviedlo ministerstvo. 

Doklady neboli doručené v pôvodnom termíne

Z dôvodu pretrvávajúcej pandemickej situácie a kapacitných možností Národného personalizačného centra podľa rezortu nebolo možné dané množstvo dokladov vyrobiť a doručiť v pôvodnom termíne. Ako priblížil, novelou zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach sa termín predĺžil o rok, teda do decembra 2022. "Do tohto času taktiež môžu lekári a zdravotnícky personál vstupovať do elektronickej zdravotnej knižky na základe rodného čísla či iného identifikátora," vysvetlil tlačový odbor. 

Občiansky preukaz bez podoby tváre má slúžiť ako autentifikačný prostriedok na prístup k záznamom elektronickej zdravotnej knižky občana (eZdravie) v ambulancii lekára či v lekárni. Preukaz je vizuálne identický so štandardným občianskym preukazom, no neobsahuje fotografiu a podpis držiteľa. Rezort doklady vydáva a doručuje bezplatne.

Viac o téme: VýrobaObčiansky preukazDistribúciaSeniori
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu