Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mikulec nie je za spájanie letiek rezortu vnútra a obrany: Postupné spájanie je možné

minister vnútra Roman Mikulec
minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nie je za spájanie letiek rezortu vnútra a obrany. Uviedol to v rozhovore. Možné zlučovanie leteckých útvarov má vláda podľa svojho programového vyhlásenia zvážiť na základe analýzy. Tá, ktorú dalo vlani Ministerstvo obrany (MO) SR vypracovať dvom univerzitám, podľa rezortu potvrdila, že postupné spájanie je možné.

"MO SR obdržalo od spracovateľov externú analýzu, ktorá potvrdila realizovateľnosť postupného spájania letiek Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR tak, ako to navrhovala aj interná analýza rezortu obrany. Spracovateľov sme však oficiálne požiadali o ďalšie doplnenia odpovedí na odborné otázky tak, aby sme získali všetky potrebné informácie na komplexné rozhodnutie," priblížila hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Rezort vnútra zatiaľ s výsledkami analýzy nebol oboznámený

Ministerstvo vnútra zatiaľ s výsledkami analýzy nebolo oboznámené, skonštatovala Gabriela Tuchyňová z tlačového odboru MV SR. "Náš rezort má záujem o odbornú diskusiu k tejto téme s ministerstvom obrany, ako aj expertov z leteckej fakulty a Žilinskej univerzity. Zástupcovia ministerstva vnútra zatiaľ neboli prizvaní do žiadnej pracovnej skupiny, kde by sa mohli výsledky analýzy prerokovať," dodala.

S návrhom na spájanie sa nestotožnil Lipšic či Kaliňák 

O možnom zlúčení leteckých útvarov sa diskutovalo v minulosti už viackrát. Myšlienku presadzoval z pozície ministra obrany Ľubomír Galko, proti bol vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic. Definitívne stanovisko už vláda Ivety Radičovej nestihla prijať. S návrhom na spájanie sa nestotožnil ani nasledujúci šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák.

Letecký útvar MV je civilnou letkou 

Ministri vnútra argumentovali najmä tým, že Letecký útvar MV SR je civilnou letkou, ktorá sa riadi inými pravidlami ako vojenská. Argumentovali napríklad tým, že v krízových situáciách dostane civilná letka povolenie jednoduchšie. Galko, ale aj súčasný minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) poukazujú na to, že Slovensko je ako krajina s dvomi letkami ojedinelé v Európskej únii a NATO.
 

Viac o téme: Ministerstvo vnútraMinisterstvo obranyRoman MikulecLetky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu