Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Táto krajina sa dostala zo zlého covidového sna: Vďaka jedinej veci bleskovo zvrátila katastrofálny vývoj

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexandr Kulikov)

BRAZÍLIA - Po tom, čo zaznamenala jeden z najhorších vývojov epidémie covidu-19 na svete, sa Brazílii podarilo zvrátiť stav, razantne znížiť počet úmrtí, naštartovať masovú očkovaciu kampaň a posilniť schopnosť vyrábať vakcíny, napísal denník Financial Times.

Počas zničujúcej druhej vlny na jar tohto roku bol najľudnatejší latinskoamerický štát globálnym ohniskom nákazy a v apríli počet úmrtí za 24 hodín dosahoval aj 4200 ľudí. Priemerný denný prírastok úmrtí v sedemdňovom období sa ale odvtedy znížil na zhruba 200, čo je pri prepočte na 100 000 obyvateľov menej ako v USA, Británii či Európskej únii. "Brazília sa postupne prebúdza z tohto zlého sna a hlavnú zásluhu na tom má naša vysoká miera zaočkovanosti," povedal vedec a bývalý minister zdravotníctva José Gomes Temporão.

Kritici súčasnej brazílskej vlády tvrdia, že zlepšenie nastalo napriek prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, ktorý predtým označil ochorenie za "chrípôčku" a čelí obvineniu, že zdravotnícku krízu nezvládol. Krajnopravicový politik sa postavil proti uzáverám a chcel ponechať hospodárske aktivity otvorené, posmievačne sa vyjadroval ohľadom nosenia rúšok a šíril pochybnosti o vakcínach proti covidu-19. Kritici sa domnievajú, že za zlepšením stojí silné zdravotnícke odvetvie a tiež iniciatívy na podporu očkovania zo strany občianskej spoločnosti a firemného sektora. Kancelária brazílskeho prezidenta sa odmietla vyjadriť.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

Po pomalom štarte a problémoch s dodávkami vakcín je teraz zaočkovaných 64 percent z 213 miliónov obyvateľov Brazílie, čo je výrazne viac ako svetový priemer, ktorý činí 44 percent. Medzi desiatimi najväčšími krajinami je Brazília na druhom mieste a počet podaných dávok je štvrtý najvyšší na svete, ukazuje server Our World in Data.

Koronavírus zapríčinil tisíce úmrtí

Zlepšenie v očkovaní vytvorilo nádej na koniec kalamity, ktorá v krajine spôsobila 615.000 úmrtí, čo je druhý najvyšší počet na svete po USA. "Brazília patrila k najhorším prípadom počas pandémie a bola ukážkovým príkladom, čo ohľadom covidu-19 nerobiť," uviedol profesor globálneho zdravotníctva na Georgetownskej univerzite vo Washingtone Lawrence Gostin. "Očkovanie sa tak javí ako jazdecký oddiel, ktorý prišiel zachrániť bitku," dodal Gostin. Zmeny si všimla aj zdravotná sestra Thatyana Borgesová Machadová, ktorá pracuje v amazonskom meste Manaus, kde tento rok začiatkom roka umierali pacienti na udusenie, pretože chýbal stlačený kyslík. "Dnes už tu nevládne chaos," uviedla s tým, že zdravotnícke vyšetrenia sa vrátili do normálu. 

Táto krajina sa dostala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP/Eraldo Peres)

Veľkú úlohu zohrala rozšírená dôvera v očkovanie. Podľa prieskumu Svetovej banky a OSN sa len traja Brazílčania zo 100 nemienia nechať naočkovať, čo je najnižší údaj v Latinskej Amerike a Karibiku, kde priemer činí osem percent. To je v ostrom rozpore so správaním Bolsonara, ktorý prisahá, že sa nenechal naočkovať, a vlani vtipkoval o tom, že ľudia naočkovaní prípravkom od firiem Pfizer a BioNTech sa premenia na aligátory. Facebook a Youtube nedávno odstránili video, kde tento bývalý kapitán tvrdil, že očkovanie napomáha rozvoju choroby AIDS.

"Našťastie má Brazília silnú históriu očkovacích kampaní a dôveru vo vedu a vakcíny," povedal starosta Ria de Janeiro Eduardo Paes. "Začalo sa to v 70. rokoch počas vojenskej diktatúry a odvtedy sa vytvorila istá kultúra," dodal. Medzi Brazílčanmi tak vznikla hlboká dôvera vo verejný zdravotnícky systém, ktorý každoročne vyrába a podáva desiatky miliónov očkovacích dávok proti chorobám, ako sú chrípka, žltá horúčka či meningitída. 

Očkovanie proti koronavírusu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Steven Senne, File)

Veľké očkovanie

Štátne farmaceutické firmy sa tiež snažili zaručiť dostupnosť vakcín proti covidu-19. Prvé dávky vakcíny dodala vďaka dohode s čínskou farmaceutickou spoločnosťou Sinovac brazílska firma Butantan so sídlom v Sao Paole. Hoci miestne klinické testy preukázali relatívne nízku účinnosť vakcíny, okolo 50 percent, zástancovia očkovania tvrdia, že očkovacia látka bola vo vtedajšom období životne dôležitá. Neskôr potom začalo prevažovať očkovanie za použitia prípravkov, ktoré vyvinuli firmy Pfizer a AstraZeneca.

Celkovo vláda objednala 600 miliónov dávok vakcíny od viacerých výrobcov. Bývalá koordinátorka očkovania Carla Dominguesová ale kritizuje vládne počínanie ako "neadekvátne". Tvrdí, že vláda "oneskorila nákup vakcín a nekoordinovala očkovaciu kampaň". "Keby (dávky) dorazili skôr, tak by bolo oveľa menej mŕtvych," uviedla. 

Táto krajina sa dostala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexandr Kulikov)

V prospech Brazílie je tiež posilnenie domácich výrobných kapacít, ktoré znížia jej potrebu dovážať dávky vakcín alebo jej časti. Ústav Fiocruz dostal od spoločnosti AstraZeneca technológiu, aby mohol vyrábať účinnú látku pre vakcíny. V čase, keď sa často hovorí o nerovnosti pri rozdeľovaní vakcín medzi bohatšími a chudobnejšími krajinami, môže Brazília pomôcť s riešením medzinárodného nedostatku očkovacích látok. Jedna z miestnych farmaceutických firiem začne budúci rok vyrábať pre Latinskú Ameriku vakcíny vyvinuté firmami Pfizer a BioNTech. Butantan síce už nemá platnú zmluvu na výrobu vakcíny CoronaVac, ale má v úmysle začať vyrábať účinnú látku a vyhodnocuje možnosti ju predávať do zahraničia. Brazílski vedci tiež vyvíjajú vlastnú vakcínu určenú pre domáci i zahraničný trh.

Brazílsku imunitu preverí nový variant omikron a tiež rôzne zhromaždenia počas vianočných sviatkov. Veľa miest, vrátane Ria de Janeiro či Sao Paula, zrušilo oficiálne silvestrovské oslavy. Kombinácia zaočkovanosti a imunity získanej po ťažkej vlne nákazy predstavuje pre Brazíliu "komparatívnu výhodu", uviedol profesor Gostin. "Hovoriť o víťazstve je ale príliš skoro," dodal.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu