Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Minister Krajniak spúšťa revolúciu v treťom pilieri: Reforma dôchodkov má priniesť istoty

Krajniak chce okrem súkromných spoločností v oblasti tretieho piliera zaviesť aj štátom garantované sporenie. Zobraziť galériu (4)
Krajniak chce okrem súkromných spoločností v oblasti tretieho piliera zaviesť aj štátom garantované sporenie. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v pondelok predloží do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) reformu 3. penzijného piliera. Mohli by sa tak rozšíriť možnosti sporenia v 3. pilieri, čo by prinieslo výhody pre ľudí i zamestnávateľov. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) na tlačovej konferencii.

VIDEO Tlačová konferencia Milana Krajniaka:

Minister Krajniak chce reformou vylepšiť sporenie v treťom dôchodkovom pilieri, predstavil detaily (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajniak chce vylepšením 3. piliera zaviesť napríklad osobný dôchodkový produkt, po novom by do 3. piliera okrem zamestnávateľa a zamestnanca prispieval aj štát. Legislatívou chce ministerstvo aj rozšíriť zoznam subjektov, ktoré by takýto produkt mohli poskytovať.

VIDEO Minister Krajniak spúšťa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort práce od reformy 3. piliera očakáva napríklad to, že zamestnávatelia a ľudia budú mať viacero možností, kde si môžu sporiť. "Sľubujeme si od toho, že výnosy budú v porovnaní so súčasnosťou vyššie," povedal Krajniak.

VIDEO Minister Krajniak spúšťa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Inšpirovali sa Českom

Štátny tajomník rezortu práce Boris Ažaltovič poznamenal, že v rámci vylepšenia 3. piliera rezort navrhuje zavedenie dôchodkovej prémie, pri ktorej sa inšpirovali praxou v susednej Českej republike. Medzi zmenami sa nachádza napríklad aj návrh, aby sa z príspevku zamestnávateľa do 3. piliera neplatili zdravotné odvody.

VIDEO Minister Krajniak spúšťa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SporenieDôchodokReformaPilierMilan KrajniakSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu