Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNA SPRÁVA Policajný prezident Peter Kovařík končí vo funkcii

Peter Kovařík Zobraziť galériu (7)
Peter Kovařík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Policajný prezident Peter Kovařík na tlačovej besede oznámil, že končí vo funkcii. Urobil tak potom, čo čelí obvineniam zo zmareného zásahu inšpekčnej služby.

Policajný prezident Peter Kovařík sa vzdáva svojej funkcie. Na ministerstvo vnútra už doručil žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Odísť chce k 15. septembru po návšteve pápeža. Oznámil to v utorok počas tlačovej konferencie."Neviem si predstaviť ostávať vo funkcii ako obvinený," povedal Kovařík. Ten neodchádza len z funkcie, ale celkovo z polície do civilu.

Slovensko má tretieho obvineného policajného prezidenta! REAKCIE na Kovaříka: Opozícia žiada jeho odchod

"Rozhodol som sa tak preto, lebo som celú svoju profesionálnu kariéru a najmä posledný rok bojoval za to, aby som dvíhal dôveryhodnosť Policajného zboru," skonštatoval. Nevie si ďalej predstaviť svoju činnosť ako policajného prezidenta, ktorý je trestne stíhaný. "Bez ohľadu na to, aký mám na to trestné stíhanie názor, musím rešpektovať stav, ktorý aktuálne je, a ten je, že som obvinený," uviedol Kovařík.

Ako poznamenal, nevie si ani predstaviť, aký príklad by dával svojim kolegom, ak by pokračoval vo funkcii. Myslí si, že musí platiť jeden meter pre všetkých, a ak by rovnako rozhodoval o svojich podriadených, tak ten istý záver musí urobiť aj voči sebe. Odchod z funkcie navrhol dohodou k 15. septembru. "Musíme ešte zvládnuť návštevu pápeža na Slovensku. Bude to priestor aj na doriešenie technicko-administratívnych záležitostí," spresnil. Túto dohodu musí podľa Kovaříka ešte podpisom potvrdiť druhá strana.

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Som si vedomý zodpovednosti za svoje rozhodnutie, ktoré som urobil v čase, keď prebiehal zásah, a som pripravený brániť sa. Tak, ako je popísaný skutok, podľa mňa to nie je trestný čin," vyhlásil. Vedením polície by podľa Kovaříka po jeho odchode mala byť dočasne poverená súčasná prvá viceprezidentka Jana Maškarová.

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila 26. augusta Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Kovařík obvinenie odmieta a podal voči nemu sťažnosť. Kovařík bol od septembra 2020 poverený dočasným riadením Policajného zboru. Koncom januára 2021 ho po výberovom konaní do funkcie prezidenta Policajného zboru vymenoval minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Mikulec si jeho rozhodnutie váži

Minister vnútra Roman Mikulec si váži rozhodnutie Kovaříka. Napriek tomu je presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania.

"Vážim si rozhodnutie Policajného prezidenta. Vážim si to, že pristúpil k takémuto kroku napriek tomu, že som, rovnako ako on, presvedčený, že sa nedopustil žiadneho protiprávneho konania. Moju dôveru má a vždy mal. Skutočnosť, že sa rozhodol z funkcie odísť preto, aby chránil česť a dôveryhodnosť Policajného zboru, svedčí o jeho vysokom morálnom kredite, snahe chrániť Policajný zbor a ísť príkladom pre jeho príslušníkov. Vnímam toto rozhodnutie ako skutočné štátnické gesto a vážim si Petra Kovaříka aj ako prezidenta Policajného zboru, aj ako človeka. Vážim si jeho rozhodnutie o to viac, že mám zásadné pochybnosti o obvinení, ktoré mu bolo vznesené. Som presvedčený, že toto obvinenie bolo účelové," uviedol v reakcii Mikulec.

Za ľudí rešpektuje rozhodnutie Kovaříka 

Strana Za ľudí rešpektuje rozhodnutie policajného prezidenta Petra Kovaříka odísť z funkcie. "Vnímame to ako prejav uváženého rozhodnutia," uviedla strana v stanovisku.

Krúpa ocenil Kovaříka za začatú reformu Policajného zboru

Odchod Petra Kovaříka z funkcie policajného prezidenta vníma predseda parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) ako rozhodnutie smerujúce k tomu, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania veľkých káuz. Krúpa si myslí, že Kovařík odolával tlakom na tieto vyšetrovania, ktoré sa týkajú bývalých vysokopostavených osôb štátu. Dodal, že šéf polície urobil počas svojho pôsobenia viac ako jeho predchodcovia spolu.

Krúpa ocenil Kovaříka za začatú reformu Policajného zboru, ktorá už podľa neho bola nutná a mala by priniesť aj postupnú očistu polície. "Táto očista so sebou prináša aj rôzne spravodajské hry, ktoré majú za cieľ spochybniť a delegimitizovať celý proces boja proti korupcii. Vnímam jeho rozhodnutie odstúpiť s cieľom, aby neboli ohrozené ďalšie vyšetrovania týchto veľkých káuz," doplnil.

Odstúpenie Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie

"Odstúpenie policajného prezidenta Petra Kovaříka je očakávanou reakciou na jeho predchádzajúce obvinenie krajským prokurátorom. Bolo by ťažko obhájiteľné vykonávať takúto funkciu so statusom obvineného z úmyselného trestného činu a rešpektujem, že aj pán Kovařík si to takto vyhodnotil," konštatuje Čaputová v reakcii, ktorú poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

MIMORIADNA SPRÁVA Policajný prezident
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podotýka, že dôvody jeho obvinenia však zo strany prokuratúry stále neboli vysvetlené. Pripomína, že dôvera verejnosti v inštitúcie na ochranu práva a v proces vyšetrovania je v demokratickej spoločnosti kľúčová. "Preto od najvyšších predstaviteľov týchto inštitúcií očakávam, že budú konať spôsobom, ktorý dôveru verejnosti posilní a nie naopak," zdôraznila Čaputová. Zdôvodňovanie citlivých rozhodnutí pred verejnosťou patrí k budovaniu dôvery a patrí aj k étosu zmeny, ku ktorej sa podľa nej všetci hlásili.

Kollár a Krajniak rozhodnutie ocenili 

"Jeho krok vnímame s veľkým rešpektom a ako počin k tomu, aby sa na policajné prezídium nenazeralo krivým uhlom. Veľmi si to vážime a myslím si, že sa správne rozhodol, aby ten natlakovaný hrniec istým spôsobom vyfučal," reagoval Kollár s tým, že aj opozícia mohla cez osobu Kovaříka následne spochybňovať činnosť polície.

MIMORIADNA SPRÁVA Policajný prezident
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Krajniak dodal, že Kovaříkovo rozhodnutie si zaslúži rešpekt. Minister poznamenal, že ak by aj po vznesení obvinenia ostal vo funkcii šéfa polície, bol by to "do očí bijúci dvojaký meter" v porovnaní s tým, že vyšetrovateľka úradu inšpekčnej služby Diana Santusová bola postavená mimo služby už na základe podozrení.

Viac o téme: Policajný prezidentPolícia Obvinenie Peter KovaříkPolicajná inspekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu