Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Smer-SD podáva opätovný návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze: Chce odvolať ministra Mikulca

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Zobraziť galériu (2)
Tlačová konferencia strany Smer-SD (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD v piatok podáva opätovný návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Informoval o tom na tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico. Kritizuje koalíciu za obštrukcie, keď opätovne neumožnila odvolávanie Mikulca v parlamente. Podľa rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolať schôdzu do siedmich dní.

Fico i podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) kritizujú Kollára, že koalícia opätovne presúva ich návrhy na odvolanie Mikulca. Návrhy z júla i augusta presunuli na riadnu schôdzu, ktorá sa začína 16. septembra. Blanár vyzval Kollára, aby prestal dehonestovať Národnú radu (NR) SR. "My politicky vieme, čo to je obštrukcia, zopárkrát sme ju aj využili, to bolo v hodinách, možno pár dní. Ale to, čo sa dnes deje, je využívanie NR SR," vyhlásil. Upozorňujú, že schôdza, ktorú iniciujú, má byť čím skôr, a nie po dvoch mesiacoch. Opozícia by mala mať podľa Smeru-SD priestor legitímnym spôsobom vyjadriť kritiku.

Sme rodina priznáva, že majú pochybnosti o vedení ministerstva vnútra a preto schôdzu podporili

Sme rodina priznáva, že majú pochybnosti o vedení ministerstva vnútra a preto schôdzu podporili (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozícia Mikulcovi pri pokusoch o jeho odvolanie vyčíta situáciu v rezorte a polícii, podozrenia z poberania úplatkov i to, že sa mal údajne stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Zemanom v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Dôvodom na jeho odvolanie má byť podľa opozície aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Zemanovi a ďalším dvom svedkom.

Fico tiež v piatok kritizoval Mikulca a predstaviteľov koalície za to, že sú zodpovední za obvinenia pre riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Rozhodnutie Generálnej prokuratúry (GP) SR podľa neho potvrdzuje, že prípad Pčolinského bol robený na politickú objednávku. Smer-SD preto do odôvodnenia návrhu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi doplnil aj to, že GP SR potvrdila porušovanie zákonov v prípade Pčolinského.

Mikulec tvrdí, že bol na schôdzu o jeho odvolávaní pripravený, no tú napokon ani neotvorili

Mikulec tvrdí, že bol na schôdzu o jeho odvolávaní pripravený, no tú napokon ani neotvorili (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Smer ostro protestuje proti vyjadreniam typu, že niekto zastavil spravodlivý proces," povedal Fico s tým, že Ústava SR hovorí, že každá osoba môže byť stíhaná len zo zákonných dôvodov, a to musí podľa Fica niekto kontrolovať. Dodal, že podľa ústavy chráni práva a zákonné záujmy osôb prokuratúra.

Fico tiež na tlačovej konferencii kritizoval špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica. Na špeciálnu prokuratúru podľa Smeru-SD vniesol metódy, ktoré tam nemajú čo robiť a strana bude "skúmať všetky možnosti, ako ho vyhnať zo špeciálnej prokuratúry". "Stálo by za to ho odvolať, ale parlament na to nemá páky," dodal šéf Smeru-SD.

Pellegrini kritizuje koalíciu za parlamentné blokovanie otvorenia schôdze ohľadom odvolávania Mikulca

Pellegrini kritizuje koalíciu za parlamentné blokovanie otvorenia schôdze ohľadom odvolávania Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Opozičných poslancov pôsobiacich v mimoparlamentnej strane Hlas-SD ešte v súvislosti s podpismi na podanie návrhu neoslovili. "Za stranu Hlas, samozrejme, sme pripravení takúto schôdzu podporiť, rovnako ako aj predošlé, ale zatiaľ nás kolegovia zo Smeru vo veci podpisov nekontaktovali," uviedla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková. Na podanie návrhu je potrebných 30 podpisov od poslancov.

Robert Fico môže podávať návrhy na moje odvolanie pokojne aj každý deň, tvrdí Roman Mikulec

Opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) môže podávať návrhy na moje odvolanie pokojne aj každý deň, tvrdí minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). Fico sa podľa neho prostredníctvom kampane proti jeho osobe snaží zviditeľniť. Koaličné strany SaS a Za ľudí hovoria v súvislosti s avizovaným návrhom na vyslovenie nedôvery o "fraške" a "divadelnom predstavení". Poukazujú na to, že daný bod je na programe riadnej septembrovej schôdze. Uviedli to v reakcii na Smer-SD.

"Zdá sa, že štvavá mediálna kampaň voči osobe ministra vnútra je pre neho (Fica) posledné týždne prakticky jediným nástrojom, ako sa zviditeľniť. Napriek týmto politickým hrám sa sústredím na zlepšovanie výsledkov rezortu smerom navonok aj dovnútra. Aj po roku a pol ešte naprávame to, čo oni napáchali," vyhlásil Mikulec. Stanovisko poskytla riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

Smer-SD podáva opätovný návrh
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian)

Strana SaS na margo odvolávania vyhlásila, že sa "nebude podieľať na tejto fraške". "Odvolávanie Romana Mikulca je naplánované na riadnu septembrovú schôdzu, nevidíme preto dôvod, aby sme robili z parlamentu divadlo, len pre to, že Robert Fico nemá inú agendu a namiesto predkladania zákonov, ktoré by pomohli občanom Slovenska, rieši len odvolávanie ministra vnútra," skonštatoval hovorca strany Ondrej Šprlák.

Podľa strany Za ľudí stihli predstavitelia strany Smer za posledný mesiac ešte viac rozdeliť a polarizovať spoločnosť. "Ich jedinou agendou je každý týždeň podávať návrh na odvolanie ministra Mikulca a pritom dobre vedia, že tento bod programu rokovania Národnej rady SR je naplánovaný na riadnu schôdzu už o pár dní. Namiesto toho, aby sa ľuďom ospravedlnili za to, kam našu krajinu za 12 rokov bačovania doviedli, snažia sa stále robiť len divadelné predstavenia," uviedlo tlačové oddelenie strany. Dodali, že nemajú čas zaoberať sa ich "malichernými hrami a túžbou po pozornosti", keďže musia riešiť problémy a chyby, ktorých sa za roky vlády dopustili.

Opozičný Smer-SD v piatok podáva opätovný návrh na iniciovanie mimoriadnej schôdze, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Mikulca. Informoval o tom na tlačovej konferencii šéf strany Robert Fico. Kritizuje koalíciu za obštrukcie, keď opätovne neumožnila odvolávanie Mikulca v parlamente. Podľa rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolať schôdzu do siedmich dní.

Viac o téme: NávrhNedôveraSmer-SDRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu