Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda schválila správu o prevencii kriminality: Do konca septembra musí spracovať návrhy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Informačné kancelárie pre obete trestných činov by sa mohli rozšíriť do vybraných okresných miest. Väčšia pozornosť by sa mohla venovať environmentálnej kriminalite a problematike sociálne vylúčených skupín. Vyplýva to z návrhov hodnotiacej správy o plnení úloh vyplývajúcich zo Stratégie prevencie kriminality a inej protispoločenskej činnosti v Slovenskej republike na roky 2016 – 2020 za rok 2020. Správu v stredu schválila vláda. Rada vlády SR pre prevenciu kriminality, ktorej predsedom je minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), má do konca septembra spracovať návrhy riešení opatrení.

Cieľom predkladaného materiálu bolo poskytnúť "všeobecný prehľad o plnení úloh a aktivitách realizovaných v oblasti prevencie kriminality, o forme ich plnenia, o konkrétnych oblastiach, na ktoré bolo plnenie zamerané a o cieľových skupinách a informovať o finančných prostriedkoch čerpaných zo štátneho rozpočtu s cieľom poskytnutia dotácií v oblasti prevencie kriminality v roku 2020". Kompletné podklady sú zverejnené na webovom sídle Ministerstva vnútra SR v časti Prevencia kriminality.

Súčasťou správy sú aj ďalšie návrhy. Policajný zbor odporúča napríklad zamerať sa na predchádzanie agresívneho a násilného správania, prevenciu požívania alkoholických nápojov a užívania omamných a psychotropných látok, ale aj na zvyšovanie povedomia detí a mládeže v oblasti bezpečného používania informačno-komunikačných technológií.

Podľa odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra by sa mali informačné kancelárie pre obete trestných činov ukotviť v rámci plánovanej novely zákona o prevencii kriminality a inej protispoločenskej činnosti. Za dôležité považujú tiež venovať zvýšenú pozornosť budovaniu odolnosti voči hybridným hrozbám. Realizovať by sa podľa nich malo aj vzdelávanie zamestnancov štátnej správy v oblasti boja proti korupcii.

Rezort školstva navrhol komplexnejšie zapracovať prierezové témy týkajúce sa prevencie kriminality do výučby, ale aj posilnenie preventívnych aktivít na školách. Migračný úrad SR navrhol zamerať sa na systémové riešenie integrácie osôb s udelenou medzinárodnou ochranou ako prevenciu radikalizácie a páchania kriminality týmito osobami.

Rezort obrany by chcel zintenzívniť komunikáciu a spoluprácu medzi orgánmi štátnej správy na národnej a regionálnej úrovni. Vzhľadom na bezpečnostnú situáciu by sa tiež mali preventívne aktivity zamerať na oblasť vojenských trestných činov. Podľa ministerstva spravodlivosti by sa mala v súlade s programovým vyhlásením vlády pripraviť novelizácia Trestného zákona, Trestného poriadku, zákona o výkone trestu odňatia slobody a zákona o výkone väzby.

Pandémia výrazne znížila počet aktivít ekonomickej diplomacie

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR ako predkladateľ materiálu pripomenulo, že viaceré aktivity na podporu podnikateľských zámerov boli zrušené, odložené alebo presunuté do online priestoru. "Podnikateľské misie, ktorých bolo 20, sa konali iba v prvých dvoch mesiacoch roka pred vypuknutím pandémie, respektíve počas letných mesiacov, a ich počet klesol na šestinu v porovnaní s rokom 2019," uviedol rezort diplomacie. "Na tretinu sa znížil počet a finančný objem realizovaných projektov ekonomickej diplomacie, i zahraničné veľtrhy a výstavy, rovnako o tretinu menej bolo podujatí zameraných na spoluprácu vo vede, výskume a inováciách," dodalo MZVEZ. Zvýšil sa, naopak, počet poradenských služieb pre firmy, podľa tabuľky rezortu diplomacie ich za rok 2020 bolo 3371, teda takmer dvojnásobok oproti roku 2018, keď ich bolo 1728.

Rezort dodáva, že SARIO počas roka 2020 organizovalo a spoluorganizovalo viac ako 30 online podujatí (webinárov a online B2B stretnutí) so zapojením zastupiteľských úradov SR v zahraničí. „Nosným podujatím bola Slovenská kooperačná burza, ktorá sa konala prvýkrát vo svojej 14-ročnej histórii online," dodalo ministerstvo.

Viac o téme: VládaSchváleniePrevencia kriminality
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu