Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Personálne rošády v NAKA: Padlo prvé meno nového šéfa, Zuriana by mal nahradiť Spišiakov človek!

Kto nastúpi po Zurianovi do postu šéfa NAKA? Zobraziť galériu (2)
Kto nastúpi po Zurianovi do postu šéfa NAKA? (Zdroj: SITA/Polícia SR, gettyimages.com)

BRATISLAVA - Odchádzajúci šéf NAKA Branislav Zurian sa ešte poriadne ani nestihol vyzuť zo svojich topánok a už sa hovorí o jeho nástupcovi. Topky majú k dispozícii informáciu, že jeho nástupca by mohol pochádzať z prostredia Dunajskej Stredy, a síce priamo na podnet a nomináciu bývalého policajného prezidenta a aktuálneho poradcu ministra vnútra Jaroslava Spišiaka.

Aktualizácia 15:53

Na naše otázky už odpovedal aj hovorca PPZ Michal Slivka. Zároveň potvrdil termín vyhlásenia výberového konania na pozíciu šéfa NAKA. "Zástupcovia riaditeľa národnej kriminálnej agentúry zastávajú naďalej svoje funkcie. O poverení riadením národnej kriminálnej agentúry budeme včas informovať. V pondelok prezident Policajného zboru vyhlási riadne výberové konanie na riaditeľa národnej kriminálnej agentúry," odpísal na otázky o možnom nástupcovi Zuriana Slivka. 

Dotyčným nástupcom Zuriana by mal byť policajný riaditeľ z okresu Dunajská Stredu Péter Both. Toho sme s touto informáciou konfrontovali, no odmietol ju. "Ja o tom neviem nič. Je tam výberové konanie. Je to transparentne zabezpečené v súvislosti s obsadzovaním funkcií v policajnom zbore. Je tam nariadenie o kariérnom postupe príslušníkov. To sú podľa mňa chodbové reči alebo výmysly," povedal pre Topky Both.

Polícia objasňuje incident v obchodnom reťazci na Škultétyho ulici v Bratislave (Zdroj: FB/Polícia SR - Bratislavský kraj )

Spýtali sme sa ho aj na to, či už podobnú informáciu zachytil aj on sám. "Už som sa tiež s touto informáciou stretol a dostalo sa mi to do uší, ale zatiaľ to určite nie je pravda. Je tam to spomínané konanie na obsadzovanie funkcií a hlavne takto vysokého charakteru, takže tam to nie je o tom, že "niekto menuje niekoho"," uzavrel túto tému Bóth.

Na záver nás ešte zaujímalo, či by Zurian kývol na takúto ponuku. "To je predčasné sa pýtať. Každý príslušník, ktorý bude spĺňať kritériá, tak sa môže prihlásiť a tým pádom aj zvýšiť úroveň budúceho, víťazného kandidáta na uvoľnený post," skončil Both.


AKTUÁLNE Šéf NAKA Branislav Zurian končí: Odchod z funkcie aj polície!


Nečakané zemetrasenie v polícii

Policajný zbor zažíva počas tohto týždňa mimoriadne zemetrasenie. Okrem toho, že zo stoličky šéfa NAKA ohlásil odchod samotný Zurian, nebol sám. Z postu zástupcu riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) tiež ohlásil odchod Patrik Jurík. Potvrdil to aj hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka.

"V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že zástupca riaditeľa Patrik Jurík dnes odovzdal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru k dátumu 31. mája 2021," uviedol Slivka. Jurík tak urobil len jediný deň po tom, ako šéf NAKA Zurian ohlásil svoj odchod.

Branislav Zurian končí ako śéf NAKA a v polícii celkovo
Zobraziť galériu (2)
Branislav Zurian končí ako śéf NAKA a v polícii celkovo  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Ten končí vo funkcii k 15. máju. Z postu a tiež z polície odchádza na vlastnú žiadosť. Nový riaditeľ NAKA sa bude hľadať cez riadne výberové konanie. O tom, kto dočasne agentúru povedie, rozhodne prezident Policajného zboru (PZ) Peter Kovařík najskôr 16. mája.

Môžeme potvrdiť, že riaditeľ odboru Bratislava (národnej kriminálnej agentúry) podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru k 15. máju tohto roka.

Kto je Péter Both

Péter Both je aktuálny šéf okresného policajného riaditeľstva v Dunajskej Strede. Prácu v polícii vykonáva 16 rokov. Počas uplynulého obdobia sa v mieste jeho pôsobiska odohralo dokonca viacero mafiánskych popráv. V rýchlosti spomenieme ilegálne hroby na farme v Čótfe, kde skončili desiatky brutálne zavraždených obetí, medzi nimi aj bratia Szilárd a Csaba Raiszovci. Netreba zabudnúť ani na Lajosa Sátora, ktorý sa dlhé roky ukrýval v zahraničí.

Viac o téme: Polícia Šéf Zemetrasenie NAKADunajská StredaBranislav ZurianPatrik JuríkPéter Both
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu