Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Šéf NAKA Branislav Zurian končí: Odchod z funkcie aj polície!

Branislav Zurian Zobraziť galériu (3)
Branislav Zurian (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) po dvoch rokoch vo funkcii končí. Zároveň odchádza aj z policajného zboru.

ŠOKUJÚCA VÝPOVEĎ funkcionára SIS: Šéf NAKA mi odovzdal utajované informácie o vyšetrovaní úkladnej vraždy svojho podriadeného

K svojmu kroku sa Branislav Zurian zatiaľ oficiálne nevyjadril. Pre HN reagoval iba krátko vetou: "Všetko sa raz končí, každý raz odíde a v súčasnej dobe to cítim práve takto."

Zuriana ustanovil do funkcie šéfa NAKA vtedajší policajný prezident Milan Lučanský, 2. mája 2019.
Zobraziť galériu (3)
Zuriana ustanovil do funkcie šéfa NAKA vtedajší policajný prezident Milan Lučanský, 2. mája 2019.  (Zdroj: SITA/Polícia SR)

Informáciu potvrdil aj hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. "Riaditeľ NAKA Branislav Zurian požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru na vlastnú žiadosť k 15. máju 2021. Prezident Policajného zboru Peter Kovařík jeho žiadosť prijal," uviedol policajný hovorca.

Branislav Zurian vystriedal na čele NAKA Petra Hraška, ktorý odišiel z funkcie ku koncu roka 2018 pre kauzu vyšetrovania trestného oznámenia na organizátorov zhromaždení Za slušné Slovensko. 

VIDEO Obvinený Peter Hraško vypovedal v marci tohto roka na NAKA

Na NAKA vypovedá bývalý šéf NAKA Peter Hraško (Zdroj: Ivan Mego)

Peter Hraško je v súčasnosti väzobne stíhaný v kauze Očistec. Podľa vyšetrovateľov bol členom zločineckej skupiny, ktorú mal údajne zosnovať nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a vtedajší prezident polície Tibor Gašpar. 

Nový riaditeľ sa bude hľadať cez riadne výberové konanie

Nový riaditeľ NAKA sa bude hľadať cez riadne výberové konanie. O tom, kto dočasne agentúru povedie, rozhodne prezident Policajného zboru Peter Kovařík najskôr 16. mája. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Peter Kovařík
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Ako som sa už viackrát verejne vyjadril, výsledky NAKA pod vedením Braňa Zuriana boli výborné. Ide o kolektívny výsledok za dva roky pôsobenia Zuriana na poste riaditeľa NAKA. Dnes ráno mi dal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru, ktorú som prijal," reagoval prezident PZ s dôvetkom, že ho to prekvapilo. O tom, kto bude novým riaditeľom NAKA, nevie.

Viac o téme: NAKABranislav Zurian
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu