Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zástupcovia SAK a prezident Policajného zboru sa dohodli: Spolupráca bude pokračovať

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík
Prezident Policajného zboru Peter Kovařík (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Zástupcovia Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas, Ondrej Laciak a Ján Kutan a prezident Policajného zboru Peter Kovařík na stredajšom (19. 5.) stretnutí otvorili viacero tém vrátane aktuálnej situácie v trestnom práve, možných zmien legislatívy, činnosti a spolupráce polície a advokácie na inštitucionálnej úrovni.

Šéfa polície informovali aj o prieskume medzi trestnými advokátmi o ich skúsenostiach s praktikami nezákonného donútenia. Informovala o tom hovorkyňa SAK Alexandra Donevová. SAK realizovala prieskum medzi advokátmi zaoberajúcimi sa trestným právom v apríli tohto roku. "Nezákonným donútením rozumieme postupy polície, prokuratúry a súdu, keď použijú nezákonný prostriedok - napríklad hrozbu väzbou, vyššieho trestu a podobne na to, aby sa osoba priznala alebo začala spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní," vysvetlila Donevová.

Kovařík mal prisľúbiť, že sa s prieskumom oboznámi a posúdi závery, ktoré urobila advokátska komora medzi svojimi členmi. "Zástupcovia oboch inštitúcií sa dohodli na pokračujúcej spolupráci, nielen v tejto otázke, ale aj na budovaní dobrých vzťahov a hľadaní riešení na posilnenie právneho štátu a silného a čistého justičného prostredia," doplnila hovorkyňa.

Výsledky prieskumu plánuje SAK komunikovať aj ďalším zložkám a inštitúciám, predovšetkým Zboru väzenskej a justičnej stráže, Generálnej prokuratúre SR, ale aj zástupcom súdnictva a Ministerstvu spravodlivosti SR.

Viac o téme: SpoluprácaPolicajný zborPolícia AdvokáciaSAK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu