Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Priestor na revíziu plánu obnovy by mal byť možný o rok, hovorí Vašáková

Zasadnutie vlády SR
Zasadnutie vlády SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Priestor na revíziu plánu obnovy by mal byť možný o rok. V tom čase sa zrejme bude prepočítavať presná alokácia zdrojov, ktorú Slovensko bude z plánu mať. Teraz má istých 70 percent zdrojov, zvyšné sú naviazané na indikátory, ktoré krajina bude plniť. Vo štvrtok to na Výbore Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo povedala generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Ministerstva financií (MF) SR Lívia Vašáková.

Upozornila, že zadefinované investičné procesy sú veľmi zdĺhavé. "Ak sa naozaj majú napríklad vybudovať nejaké nemocnice, tak sa to nedá spraviť počas roka až dvoch. To znamená, že ak by sme my veľmi často menili tento plán, tak jednak je to technicky komplikovaný proces, lebo to zasa bude musieť ísť na schválenie (Európskou, pozn.) komisiou a Radou (Európy, pozn.), takže sú to zase tri - štyri mesiace. Okrem toho to blokuje realizáciu investícií, čo pri časovom horizonte do polovice roka 2026 si asi ťažko môžeme dovoliť pri veľkých projektoch," uviedla.

Proces implementácie má podľa šéfky sekcie plánu obnovy MF SR fungovať tak, že v pláne obnovy sú nastavené míľniky a ciele. Peniaze z Európskej komisie (EK) bude Slovensko dostávať nie na základe faktúr, ale na základe plnenia míľnikov a cieľov. Veľké financie z plánu sa budú zameriavať na koncové štátne nemocnice. Zároveň by však z ďalších európskych financií mali byť podporené aj súkromné nemocnice, ktoré budú ochotné sa reprofilizovať. Investičné zdroje by mali slúžiť napríklad na ich materiálovo-technické vybavenie. Otázky investícií však budú prechádzať vlastným pripomienkovým konaním, konzultovať o nich by sa malo ešte naprieč rezortom zdravotníctva. Zdroje by mali byť alokované do všetkých regiónov Slovenska.

Viac o téme: RevíziaPlán obnovyLívia Vašáková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu