Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Plénum Národnej rady odobrilo legislatívu o genetických technológiách a GMO

Národná rada SR
Národná rada SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Parlament v stredu odobril novú legislatívu prinášajúcu zmeny v zákone o používaní genetických technológií a geneticky modifikovaných organizmov (GMO), a v zákone o pestovaní geneticky modifikovaných rastlín v poľnohospodárskej výrobe. Ide o transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ z marca 2015. Týka sa možnosti členských štátov obmedziť alebo zakázať pestovanie GMO na ich území.

Preberaná smernica obsahuje dva postupy obmedzenia alebo zákazu. Prvý je podľa slov predkladateľov formálny časovo obmedzený postup vo fáze rozhodovania o vydaní súhlasu na úrovni EÚ po štádiu vydania hodnotiacej správy alebo stanoviska Európskym úradom pre bezpečnosť potravín. Vtedy by mohlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR požiadať prostredníctvom Komisie žiadateľa o vydanie súhlasu na uvedenie na trh konkrétneho geneticky modifikovaného organizmu na účely pestovania o úpravu geografického rozsahu jeho žiadosti a vyňatie územia SR. Druhý postup na obmedzenie alebo zákaz pestovania sa vzťahuje na už povolený geneticky modifikovaný organizmus na účel pestovania.

Musí byť odôvodnený, primeraný a nediskriminačný a založený na závažných dôvodoch súvisiacich s cieľmi politiky životného prostredia, územným plánovaním, využívaním pôdy, sociálno-ekonomickými vplyvmi, dôvodmi predchádzania prítomnosti geneticky modifikovaného materiálu v iných produktoch bez toho, aby boli dotknuté opatrenia koexistencie, cieľmi poľnohospodárskej politiky a verejnou politikou. Nová legislatíva tiež hovorí, že opatrenia založené na základe dôvodov verejnej politiky nemôžu byť použité samostatne a musia byť prijaté aj na základe iných vymenovaných dôvodov a opatrenia nesmú byť v žiadnom prípade v rozpore s posúdením environmentálnych rizík.

Druhý odôvodnený postup sa navrhuje vykonávať na národnej úrovni nariadením vlády SR. S cieľom zníženia administratívnej záťaže sa má odstrániť predkladanie listín, údaje z ktorých môže správny orgán získať z informačných systémov verejnej správy. Upraviť sa majú aj ustanovenia o preukazovaní bezúhonnosti zahraničnej osoby. Odstrániť sa majú aj zistené nedostatky v úprave konaní o vydanie rozhodnutí na používanie genetických technológií a GMO. Transpozícia smernice je pre členské štáty dobrovoľná a lehota na transpozíciu smernice sa neustanovila. Nová legislatíva má byť účinná dňom vyhlásenia.

Poisťovňa bude mať povinnosť nahlásiť, ak dieťa nemá pediatra

Zdravotná poisťovňa bude mať po novom povinnosť oznámiť Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, pokiaľ dieťaťu zanikla dohoda o poskytovaní starostlivosti pediatrom a zároveň sa nezačala starostlivosť iného pediatra. Vyplýva to z návrhu novely o zdravotnom poistení upravujúcej aj zákon o poisťovníctve, ktorý v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Nová legislatíva má zabezpečiť monitorovanie starostlivosti o dieťa zo strany pediatrov. Ústredie práce bude musieť po novom doručiť toto oznámenie orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Zamestnanec orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bude môcť preveriť, či dieťa môže byť vystavené ohrozeniu života, zdravia či neľudskému alebo zlému zaobchádzaniu. Oznamovacia povinnosť poisťovne sa má týkať dieťaťa do šiestich rokov. Poslanci novou legislatívou reagujú na tragický prípad osemmesačnej Lucky, ktorej telo vykopala polícia v máji 2020 na dvore rodinného domu v Nových Zámkoch. Dieťa nechýbalo desať mesiacov lekárom ani úradom.

"Dieťa má právo na zdravotnú starostlivosť pediatra. Nie je prípustné, aby ju stratilo napríklad v prípade, keď sa jeho rodičia presťahujú do iného okresu a tento fakt lekárovi nenahlásia. Tých najzraniteľnejších, ktorí o svojom osude nerozhodujú, musíme efektívne chrániť. Najmä, ak neprihlásením dieťaťa k novému pediatrovi chce ten, kto sa o dieťa má osobne starať, zakryť neľudské alebo zlé zaobchádzanie s dieťaťom," uviedla predkladateľka návrhu, poslankyňa Katarína Hatráková (OĽANO).

Predkladatelia v návrhu novely vysvetľovali, že prehliadky sú v rámci zdravotnej starostlivosti povinné nielen pre rodičov detí, ale aj lekárov. Pediatri si vedú presnú evidenciu a upozorňujú rodičov, kedy majú s dieťaťom prísť. Ak neprídu napríklad na očkovanie, lekári rodičov kontaktujú, zisťujú dôvody. V medializovanom prípade však mala detská lekárka dať matke zdravotnú dokumentáciu po tom, ako uviedla, že chce zmeniť lekára. Rodinu za predchádzajúce mesiace nekontaktovali ani zo sociálneho úradu. Nová legislatíva má byť účinná od 1. júna.

Poslanci ukončili deň viacerými voľbami, výsledky oznámia vo štvrtok

Poslanci NR SR v stredu večer volili členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR), ale aj člena Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) a členov Dozornej rady ÚPN.

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) večer oznámil koniec voľby a ukončil rokovací deň. Informoval, že výsledky viacerých personálnych volieb oznámia vo štvrtok (1. 4.) ráno. Vo štvrtok popoludní o 14.00 h ich čaká aj rokovanie o predlžovaní núdzového stavu.

Viac o téme: LegislatívaZmenyPoslanciNR SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu