Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sčítalo sa už vyše 71 percent obyvateľov: Najaktívnejší sú občania v tomto kraji

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Od 15. februára doteraz sa sčítalo vyše 71 percent obyvateľov Slovenska, čo predstavuje približne 4 milióny sčítaných. Najviac, 75,5 percenta obyvateľov, je sčítaných v Žilinskom kraji. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Nad 70 percent sčítaných majú aj v Trenčianskom (74 percent), Trnavskom (73 percent), Bratislavskom (72 percent) a Nitrianskom kraji (vyše 71 percent). V Prešovskom kraji je sčítaných 67,5 percenta obyvateľov, v Banskobystrickom kraji sa elektronicky sčítalo takmer 65 percent, v Košickom kraji evidujú 63 percent sčítaných.

"Po mesiaci sčítania má Slovensko obce a mestá, kde sčítanie excelentne napreduje, ale aj obce a mestá, ktoré sa budú musieť sústrediť na zabezpečenie asistovaného sčítania, aby mohli hovoriť o úspešnom sčítaní," zhodnotila Stauder doterajší priebeh cenzu. Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.

V Bratislavskom kraji sa doteraz sčítalo 72 percent obyvateľov

V Bratislavskom kraji sa po vyše mesiaci sčítania zapojilo do cenzu 72 percent obyvateľov. Informuje o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder. Bratislavský región tak približne kopíruje celoslovenský priemer, doteraz sa sčítalo v rámci celej SR vyše 71 percent rezidentov. Najvyšší podiel sčítaných obyvateľov v Bratislavskom kraji evidujú obce Tureň (88,2 percenta), Častá (87 percent) a Hrubá Borša (85 percent).

V hlavnom meste Bratislava sa sčítalo 71 percent obyvateľov, z mestských častí napredujú najmä malé, ako sú Jarovce (85 percent sčítaných), Čunovo (78 percent) a Rusovce (77,3 percenta). Ostatné mestské časti majú sčítaných okolo 72 percent obyvateľov. Menej sčítaných ako je celomestský priemer evidujú mestské časti Nové Mesto a Staré Mesto. Z okresných miest je na tom najlepšie Senec so 76 percentami sčítaných, v Pezinku sa sčítalo 74 a v Malackách takmer 72 percent obyvateľov.

V Trnavskom kraji je sčítaných takmer 73 percent obyvateľov

V Trnavskom kraji je nateraz sčítaných takmer 73 percent obyvateľov. Krajské mesto Trnava eviduje 72,7 percenta, najvyšší podiel spomedzi obcí zaznamenali Majcichov (89,2 percenta) a Jaslovské Bohunice (87 percent) v okrese Trnava a Oreské v okrese Skalica (86,4 percenta). Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Sčítanie v mestách nad 10.000 obyvateľov je na úrovni kraja, keď Senica má 74 percent, Šamorín 73,5 percenta, Hlohovec a Sereď takmer 73 percent sčítaných obyvateľov. Skalica eviduje 72 percent sčítaných, Dunajská Streda, Holíč a Piešťany majú takmer 70 percent. Galanta má zatiaľ  67,4 percenta sčítaných. Slabšie sa sčítaniu obyvateľov darí v obciach Kuklov v okrese Senica a Zlaté Klasy v okrese Dunajská streda, kde je zatiaľ sčítaná necelá polovica obyvateľov. "Tieto čísla avizujú, že čakajú na asistované sčítanie," doplnila Stauder.

V Prešovskom kraji sa doposiaľ sčítalo 67,5 percenta obyvateľov

V Prešovskom kraji sa doposiaľ sčítalo 67,5 percenta obyvateľov, nachádza sa tak pod celoslovenským priemerom. Informuje o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder s tým, že doteraz sa sčítalo v rámci celej SR vyše 71 percent obyvateľov. V Prešovskom kraji sa najlepšie zrátali obyvatelia v obciach Nižná Pisaná (98 percent), Lužany pri Topli (97,6 percenta) a Dobroslava, ktorá má 96 percent sčítaných obyvateľov. „Na druhej strane sú obce ako Lomnička, Jarovnice a Podhorany, kde je sčítaných zatiaľ len deväť až 13 percent obyvateľov,“ uvádza hovorkyňa.

Krajské mesto Prešov má sčítaných 72,5 percenta obyvateľov. Úspešne napreduje Poprad, ktorý má 74,5 percenta sčítaných, v Kežmarku sa sčítalo takmer 74 percent, vo Svidníku 73 percent, v Humennom 72 percent a v Snine je sčítaných 71 percent obyvateľov. Všetky mestá v Prešovskom kraji sú na alebo nad úrovňou kraja. Stará Ľubovňa eviduje takmer 70 percent sčítaných, Vranov nad Topľou 68 percent a Sabinov 67 percent. „Pod úrovňou kraja je Levoča (62 percent) s výrazným zastúpením digitálne vylúčených, ktorí budú potrebovať asistované sčítanie,“ dodáva Stauder.

Košický kraj naďalej v sčítaní obyvateľov výrazne zaostáva

Do elektronického samosčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) sa dosiaľ na Slovensku zapojili štyri milióny obyvateľov, čo predstavuje 71-percentný podiel obyvateľstva. Najmenej sčítaných eviduje naďalej Košický kraj. Dosiaľ tu elektronický samosčítací formulár vyplnilo 63 percent obyvateľov. Ako vyplýva z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa pre SODB 2021 Jasmina Stauder, nízky podiel zapojených obyvateľov zaznamenávajú najmä obce s vysokým podielom marginalizovaných rómskych komunít. Najvyšší podiel sčítaných obyvateľov evidujú v Košickom kraji obce. V Kobeliarove sa dosiaľ sčítalo 96,4 percenta obyvateľov, v Silickej Brezovej 94,5 percenta (obe okr. Rožňava) a v obci Ďurďošík (okr. Košice-okolie) 91 percent obyvateľov.

"Najmenej sčítaných majú mestská časť Lunik IX a obec Žehra s výrazným zastúpením digitálne vylúčených, ktorí budú potrebovať asistované sčítanie," doplnila Stauder. Podľa jej ďalších slov sa v krajskom meste dosiaľ sčítalo takmer 68 percent obyvateľov, najviac v mestskej časti Poľov (78,5 %), najmenej okrem Luníka IX i v Džungli (43,5 %). Obyvatelia v ďalších mestách nad 10.000 obyvateľov sa zatiaľ sčítali takisto s výraznými rozdielmi. "Kým mesto Spišská Nová Ves má 71,5 %, Michalovce 68 % a Rožňava 67 % sčítaných obyvateľov, Trebišov má len 57 %," priblížila s tým, že podľa vyjadrenia trebišovskej samosprávy sa veľká časť obyvateľov sčítať chce, očakáva však služby mobilných asistentov.

Ako v tejto súvislosti uviedla generálna riaditeľka Sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková, na výsledku v sčítaní obyvateľov výrazne cítiť osobnú iniciatívu obcí a lokálne kampane, ktoré samosprávy pri sčítaní realizujú. Sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Za nesplnenie si povinnosti môže byť obyvateľovi udelená pokuta obcou od 25 do 250 eur. Na samosčítanie prostredníctvom elektronického formulára majú obyvatelia ešte jeden týždeň, končí sa 31. marca. Následne sa od apríla do konca októbra bude realizovať asistované sčítanie. Bližšie informácie vrátane sčítacieho formulára sú zverejnené na webovej stránke scitanie.sk.

Trenčín je spolu s Banskou Bystricou medzi krajskými mestami lídrom v sčítaní

V Trenčianskom samosprávnom kraji evidujú 74 % elektronicky sčítaných obyvateľov. Tempo sčítania v Trenčíne je spolu s Banskou Bystricou najvyššie na Slovensku. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder. Najvyšší podiel sčítaných obyvateľov Trenčianskeho kraja zaznamenali obce Motešice (96 %), Sádočné (89,2 %) a Dubodiel (87 %). Pomalšie sa sčítava Omastiná (52 %) a Trebichava (55 % sčítaných).

Krajské mesto Trenčín má 74,5 % sčítaných obyvateľov. Ďalšie mestá kraja nad 10.000 obyvateľov dosiahli pomerne vyrovnaný stav. Nová Dubnica má sčítaných 74 % obyvateľov, Prievidza a Myjava majú takmer 74 %, Partizánske, Dubnica nad Váhom a Púchov 73 % a Považská Bystrica a Nové Mesto nad Váhom 72 % sčítaných obyvateľov.

Viac o téme: ObčaniaSčítanieKrajeSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu