Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sčítanie obyvateľov sa blíži ku koncu: Zapojilo sa 74 percent obyvateľov Slovenska

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Od 15. februára doteraz sa sčítalo vyše 74 percent obyvateľov Slovenska, čo predstavuje 4.173.777 miliónov sčítaných. Najviac, 80 percent obyvateľov, je sčítaných v Žilinskom kraji. Informovala o tom hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

Nad 75 percent sčítaných majú aj v Trenčianskom (78 percent), Trnavskom (77 percent) a Bratislavskom kraji (76 percent). V Nitrianskom kraji je sčítaných 75 percent obyvateľov. Vyše 71 percent sčítaných obyvateľov zhodne evidujú Banskobystrický a Prešovský kraj. Košický kraj má takmer 66,5 percenta sčítaných obyvateľov.

Stauder pripomína, že sčítanie obyvateľov je zo zákona povinné. Za nesplnenie povinnosti hrozí obyvateľovi pokuta od obce v rozsahu od 25 do 250 eur. Generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková apeluje na občanov, aby využili posledné ščítania a taktiež na samosprávy, ktoré evidujú nízky počet sčítaných obyvateľov. "Je v záujme miest a obcí, aby pre svoj rozvoj, založený aj na financiách z výsledku sčítania obyvateľov, urobili maximum najmä s podporou komunikácie a propagácie," podotkla.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.

Viac o téme: ObyvateliaŠtatistikaSčítanieKraje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu