Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ľudia na homeoffice uvádzajú pri sčítaní prevažujúci spôsob dopravy: Väznené osoby sa nesčítavajú samostatne

Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021
Logo Štatistického úradu k sčítaniu obyvateľov, domov a bytov 2021 (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

BRATISLAVA - Mnohí študenti a zamestnanci boli v rozhodujúcom okamihu sčítavania (1. 1.) nútení ostať pre pandémiu doma. V prípade otázky spôsobu dopravy do práce či školy uvádzajú prevažujúci spôsob, ktorý by využili v prípade, že by nemuseli pracovať v režime homeoffice (práca z domu) alebo vzdelávať sa dištančne. Štatistický úrad (ŠÚ) SR o tom informuje na webe scitanie.sk.

Rovnako odpovedajú aj v prípade otázky frekvencie dochádzky do práce. "Najčastejšie sa obyvatelia momentálne pýtajú, čo majú uviesť pri frekvencii dochádzky do práce. V rozhodujúcom okamihu sčítania 1. januára boli doma v lockdowne, preto im to nie je jasné," uviedla hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder s tým, že majú uviesť stav, ktorý je obvyklý, keď lockdown nie je. Teda ako dochádzali do práce za normálnych podmienok pred pandémiou.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.

Väznené osoby sa nesčítavajú samostatne

Väznené osoby sa nesčítavajú samostatne a rovnako sa na ich sčítanie nevyužíva pomoc asistenta. Uviedla to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská. "Generálne riaditeľstvo ZVJS podľa zákona a na základe dohody o poskytovaní údajov z administratívnych zdrojov uzatvorenej so Štatistickým úradom SR už koncom januára poskytlo informácie nevyhnutné na sčítanie väznených osôb," objasnila hovorkyňa.

Ako dodala, údaje sú poskytované k rozhodujúcemu okamihu sčítania a s aktuálnosťou k 31. marcu a využijú sa výlučne na vykonanie Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. K 17. marcu sa v slovenských väzenských ústavoch nachádzalo 1557 obvinených a 8837 odsúdených.

Viac o téme: DopravaSčítanieHomeoffice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu