Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Program kontroly znečisťovania ovzdušia by mohol zachrániť 116 životov ročne, tvrdí IEP

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Národný program kontroly znečisťovania ovzdušia by mohol do roku 2030 zachrániť asi 116 životov ročne a znížiť chorobnosť. Vyplýva to z komentára Inštitútu environmentálnej politiky (IEP) "Niečo je vo vzduchu". Štúdiu vypracoval spoločne so Svetovou bankou.

Program je nastavený na splnenie cieľov v oblasti kvality ovzdušia a znižovania emisií pre Slovensko do roku 2030. Podľa IEP má tiež pozitívne zdravotné vplyvy. Obsahuje opatrenia na zníženie emisií prachových častíc PM2,5, oxidov dusíka, oxidu siričitého a amoniaku v doprave, vykurovaní domácností a poľnohospodárstva do roku 2030.

"Hodnota týchto prínosov pre zdravie v roku 2030 môže dosiahnuť 204 miliónov až 1,4 miliardy eur ročne, pričom odhadovaná súčasná hodnota výhod predstavuje v priemere asi 2,4 miliardy eur," uvádzajú analytici.

Jedno investované euro prináša podľa IEP v najlepšom scenári viac ako osem eur prostredníctvom zlepšenia zdravotného stavu. "Keďže výhody zlepšenia kvality ovzdušia budú zrejme trvať dlhšie, premietnutie do roku 2040 zvyšuje pomer prínosov k nákladom o ďalších 18 percent," podotkli analytici.

Viac o téme: Kontrola SlovenskoInštitút environmentálnej politikyZnečisťovanie vzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu