Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Z talianskych rádioaktívnych materiálov nezostane na Slovensku ani gram, odkazuje Sulík

Richard Sulík Zobraziť galériu (4)
Richard Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Z rádioaktívnych materiálov, ktoré pre Taliansko spaľuje Jadrová vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), na Slovensku nezostane nič a všetok rádioaktívny popol sa vyvezie naspäť do krajiny pôvodu. Povedal to v piatok na tlačovej konferencii minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Šéf rezortu sa dohodol s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (OĽANO), že JAVYS po ukončení súčasne platnej zmluvy s talianskou spoločnosťou nebude nové zahraničné zmluvy na spaľovanie rádioaktívnych odpadov uzatvárať.

Šéf rezortu sa dohodol s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (OĽANO), že JAVYS po ukončení súčasne platnej zmluvy s talianskou spoločnosťou nebude nové zahraničné zmluvy na spaľovanie rádioaktívnych odpadov uzatvárať.

Z talianskych rádioaktívnych materiálov nezostane na Slovensku ani gram, odkazuje Sulík (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Sulík spresnil, že JAVYS spaľuje nízko rádioaktívny odpad, ktorý vzniká pri likvidácii jadrových zariadení, ako napríklad rukavice, návleky, alebo prostriedky na čistenie. "Zmluva platí niekoľko rokov, ten odpad sa sem dovezie, tu sa to spáli, a to, čo zostane, sa späť vyvezie. Na Slovensku nezostane jeden jediný gram rádioaktivity," povedal Sulík. Generálny riaditeľ spoločnosti JAVYS Pavol Štuller spresnil, že zmluva s talianskou spoločnosťou je platná do roku 2023.

Slovensko však spaľovňu rádioaktívnych odpadov potrebuje aj na likvidáciu vlastných odpadov. JAVYS preto postavil novú spaľovňu s vyššou kapacitou, no tá zatiaľ od rezortu životného prostredia nedostala povolenie na riadnu prevádzku. V súčasnosti podľa Sulíka spaľovňa likviduje v skúšobnej prevádzke iba nerádioaktívne odpady.

JAVYS sa v súčasnosti podľa Štullera zaoberá aj prípravou na vybudovanie dlhodobého skladu vyhoreného jadrového paliva, nakoľko dočasné úložisko je už naplnené na 93 % a plné bude v roku 2023. Na základe geologického prieskumu má spoločnosť vyhliadnuté dve lokality na strednom Slovensku. "V súčasnej dobe prebiehajú prípravné práce a verím, že sa tento projekt napriek odporu niektorých aktivistov podarí dokončiť v stanovenom období, pretože je to v strategickom záujme Slovenskej republiky," dodal.

VIDEO Z talianskych rádioaktívnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

MŽP spochybňuje záruku, ktorá ma zabrániť spaľovať zahraničný jadrový odpad

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR nesúhlasí s formou garancie, akú na piatkovej tlačovej konferencii v súvislosti so stopnutím spaľovania zahraničného jadrového odpadu prezentoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Envirorezortu sa nepozdáva, že má ísť o záväzok štátnej firmy Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), podriadenej pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR.

"JAVYS nemá také právomoci, aby mohla zaručiť, že sa na našom území nebude v budúcnosti spaľovať zahraničný rádioaktívny odpad,“ upozornil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Priznáva, že je z doterajšieho prístupu znepokojený.

VIDEO Z talianskych rádioaktívnych
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Envirorezort poukazuje na rovnakú reakciu i zo strany dotknutých samospráv. Starosta Veľkých Kostolian Gilbert Liška pripomenul, že  spoločnosť JAVYS získavala súhlasy susediacich obcí iba na vybudovanie spaľovne odpadov pochádzajúcich z elektrárne Jaslovské Bohunice (prípadne Mochovce), nie zo zahraničných. „Obec Veľké Kostoľany rozhodne nesúhlasí s dovozom rádioaktívneho odpadu zo zahraničia a ani s ním v budúcnosti súhlasiť nebude," zdôraznil Liška.

MŽP víta transparentné informovanie o téme spaľovania jadrového odpadu. Uisťuje zároveň, že má pripravené legislatívne garancie, ktoré ochránia občanov SR pred neférovými postupmi pri nakladaní s jadrovým odpadom.

Viac o téme: Rádioaktívny odpadSlovenskoTalianskoSaSRichard SulíkJAVYS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu