Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Návrat Spojených štátov do WHO: Náš rezort zdravotníctva ho vníma pozitívne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Anja Niedringhaus, File)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vníma pozitívne avizovaný návrat USA do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Organizáciu považuje za kľúčovú a jedinečnú vo vzťahu k zdravotnej problematike na globálnej úrovni. Tá je podľa rezortu v súčasnej pandemickej situácii potrebná. Uviedla to hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

"Súčasná pandémia nového koronavírusu aj postpandemické globálne zdravotné výzvy si vyžadujú a budú vyžadovať globálne riešenia, lepšiu koordináciu na medzinárodnej úrovni a ďalšie prehlbovanie multilaterálnej spolupráce, a teda nie je možné sa s ňou vysporiadať izolovane," uviedla hovorkyňa MZ SR.

Byť súčasťou organizácie podľa MZ SR umožňuje do veľkej miery ťažiť z expertnej praxe naprieč všetkými zdravotníckymi oblasťami a zároveň podieľať sa na globálnej zdravotnej politike. "Členstvo v organizácii je v neposlednom rade aj výrazom multilateralizmu, ktorý tvorí jeden z pilierov zahraničnej politiky SR," dodala hovorkyňa.

Nový prezident USA Joe Biden podpísal v stredu (20. 1.) len niekoľko hodín po uvedení do úradu aj nariadenie, ktorým zrušil proces vystúpenia USA z WHO. Vystúpenie z WHO avizoval Bidenov predchodca v úrade, exprezident Donald Trump a jeho administratíva.

Od parížskej klimatickej dohody USA oficiálne odstúpili 4. novembra 2020, zhodou okolností deň po začiatku prezidentských volieb. V prípade WHO odstúpenie len avizovali v júli 2020 - práve uprostred pandémie ochorenia COVID-19. Krok však mohol nadobudnúť účinnosť až 6. júla 2021, pričom sa očakávalo jeho zvrátenie v prípade Bidenovho víťazstva v prezidentských voľbách.

Viac o téme: NávratReakciaSlovenskoWHOSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu