Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Ministerstvo zdravotníctva vyzýva lekárov, aby sa vrátili do ambulancií

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR sa pridalo k výzve Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline, ktorá upozorňuje, že do nej prichádzajú pacienti so zdravotnými problémami zanedbanými v rámci ambulantnej starostlivosti. Aj rezort vyzval ambulantných lekárov, aby sa vrátili k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti, MZ SR to uviedlo na sociálnej sieti.

"Množstvo pacientov hospitalizovaných v kritickom stave značne narastá. Do nemocníc prichádzajú s ochorením COVID-19, pričom počas doby ochorenia sa niektorým z nich vôbec nepodarí spojiť s ambulanciou svojho lekára, dokonca ani telefonicky. Čo je zarážajúce, vôbec prvé vyšetrenie tak absolvujú až v nemocnici a, žiaľ, mnohokrát sú vo vážnom, zanedbanom zdravotnom stave, prípadne v stave, keď nedokážeme viac pomôcť," informovalo ministerstvo, odvolajúc sa na výzvu žilinskej nemocnice. Tá zároveň žiada ambulantných lekárov, aby prípadne zaistili adekvátnu náhradu zdravotnej starostlivosti pre pacientov.

MZ SR tiež poukázalo na to, že nemocnice nad rámec nových povinností a úloh, ktoré realizujú v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, až v príliš veľkej a takmer neudržateľnej miere suplujú i primárny zdravotný sektor. Žilinská nemocnica tiež dodala, že organizácia mobilných odberových miest, pandemických pavilónov a aktuálne tiež vakcinačných ambulancií prináša rozsiahle nároky na zamestnancov pracujúcich v nemocniciach.

Viac o téme: ZdravotníctvoLekáriMinisterstvoAmbulancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu