Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ONLINE Plošné testovanie v troch okresoch: Testy zatiaľ odhalili desiatky pozitívnych! Priebeh je pokojný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

NITRA/PÚCHOV/KOŠICE - V troch okresoch prebieha tento víkend plošné testovanie. Primátor Nitry sa k tomuto kroku odhodlal po tom, čo spolu s riaditeľom nemocnice informoval o kritickom stave v jeho okrese. K Nitre sa pridali aj Košice a Púchov spolu s ďalšími desiatimi obcami

  • tento víkend prebieha plošné testovanie v okrese Košice, Púchov (a ďalších desiatich obciach) a v okrese Nitra
  • primátor Marek Hattas už niekoľko dní hovorí o kritickej situácii v okrese, nemocnice nestíhajú, pacientov s koronavírusom prevážajú do okolitých nemocníc
  • minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že za kritickú situáciu v Nitre môže nový kmeň koronavírusu, ktorý sa vyskytuje aj v tomto okrese
  • plošné testovanie plánuje aj mesto Bratislava, požaduje však zriadenie ďalších mobilných odberových miest
  • včera otestovali dve firmy Jaguar Land Rover a U. S. Steel

KORONAVÍRUS Plošné testovanie v Nitre a ďalších okresoch: Tvorili sa dlhé rady! Zvažuje ho aj Bratislava


Dnešný ONLINE sa skončil, ďakujeme, že ste ho sledovali s nami. 

20:25 KOŠICE Testovanie skončilo aj na východe

Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 v Košiciach odhalilo za piatok (8. 1.) a sobotu takmer 500 pozitívnych prípadov. Otestovali skoro 32.000 ľudí. TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Fabian. Ako ďalej priblížil, odberové tímy vykonali za sobotu vyše 19.000 testov a zistili takmer 300 pozitívnych prípadov.

20:05 NITRA Predbežné čísla za mesto Nitra zverejnil aj primátor Marek Hattas

Piatok - 10 589 testovaných, z toho 296 pozitívnych
Sobota - 14 551 testovaných, z toho 339 pozitívnych
Spolu - 25 140 testovaných, z toho 635 pozitívnych

Pozitivita je 2,53 %. V testovaní sa pokračuje v nedeľu od 8:00 do 17:00 (posledný test 16:30). 

19:50 NITRA V sobotu bolo otestovaných vyše 14 500 ľudí

V sobotu, počas druhého dňa plošného testovania v Nitre, prišlo na odberné miesta 14.551 ľudí. Z nich bolo pozitívnych 339. Plošné testovanie prebieha v Nitre od piatka (8. 1.), keď na testy prišlo 10.585 ľudí. Podľa údajov z radnice tak bolo v priebehu dvoch dní pretestovaných 25.136 ľudí. „Celkovo bolo pozitívnych 635, čo je 2,53 percenta,“ informoval mestský úrad.

18:15 PRUSKÉ Do celoplošného testovania antigénovými testami na ochorenie COVID-19 sa v sobotu zapojila aj obec Pruské v Ilavskom okrese. Starosta Viliam Cíbik informoval, že podľa predbežných informácií prišlo 1289 ľudí, z toho 158 cezpoľných. Z celkového počtu otestovaných malo pozitívny výsledok testu 18 ľudí, bezpríznakoví boli 14 z nich.

15:28 KOŠICE Na všetkých odberných miestach v Košiciach je situácia pokojná. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že momentálne sa rady takmer nikde netvoria. Najväčší nápor bol pri otváraní testovacích miest ráno o 9.00 h, ale do hodiny sa to zlepšilo.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

15:04 Víkendové testovanie v Nitre, Košiciach i Púchove považuje prezidentka Zuzana Čaputová za správny a nevyhnutný krok. Vyzvala ľudí využiť možnosť otestovať sa, ktorú samosprávy v spolupráci s vládou tento víkend ponúkajú.

14:30 NITRA V Nitre museli pre mŕtvych pristaviť druhý chladiaci príves

Počty mŕtvych, ktorí v Nitre zomreli na ochorenie COVID-19, pribúdajú. Kapacity domov smútku sú naplnené a v meste nie je kde uchovávať telá nebožtíkov. Mesto už koncom roka dalo na cintoríne na Cabajskej ceste pristaviť externý chladiarenský príves na uskladnenie tiel. Jeho kapacita je už plná a radnica musela pristaviť druhý príves. "Pokiaľ sa naplní aj ten, budeme musieť v meste zriadiť veľkokapacitné miesto pre zosnulých. Pohrebné služby nestíhajú, úmrtí na ochorenie COVID-19 pribúda," informoval magistrát.

14:02 NITRA Nitrianska radnica skúša pri testovaní na odbernom mieste na mestskom úrade novú aplikáciu na zber dát. Podľa primátora Mareka Hattasa dokáže zjednodušiť administratívu spojenú s testovaním a zrýchliť celý proces. Uľahčí tiež zber dát a ich posielanie do centrálnych registrov. V prípade, že sa aplikácia TrustOne osvedčí a bola by uznaná aj štátnymi orgánmi, mohla by v budúcnosti nahradiť aj modrý certifikát.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

14:00 PÚCHOV Na regionálnom plošnom testovaní v meste Púchov sa v sobotu do 12.00 h zúčastnilo 1125 obyvateľov, pozitívny test malo šesť z nich. Miera pozitivity v rámci mesta je 0,53 percenta. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Púchova Katarína Heneková.

12:29 KOŠICE Košické oceliarne U. S. Steel chcú pokračovať v testovaní ľudí na ochorenie COVID-19 aj počas celého budúceho týždňa, informoval hovorca podniku Ján Bača. Testovacie miesto v areáli U. S. Steel začalo pracovať v rámci celomestského víkendového testovania ako prvé v piatok (8. 1.) už od 13.30 h, aby podľa slov hovorcu stihli koniec rannej zmeny.

Počas tohto dňa otestovali v areáli podniku 504 ľudí. "Prichádzali aj príbuzní našich zamestnancov a obyvatelia Šace. Pozitívne testovaných bolo desať. Vďaka zdravotníkom a dobrovoľníkom z radov zamestnancov sme začali v sobotu testovať už od 7.00 h, aby to mohli využiť tí, ktorí prichádzali z nočnej zmeny," doplnil Bača.

12:26 PÚCHOV Primátorka verí, že sa ukáže aktuálna situácia v okrese

O regionálne plošné testovanie v Púchove je zatiaľ záujem, obyvatelia prichádzajú priebežne a na odberových miestach sa netvoria rady. Primátorka Púchova Katarína Heneková verí, že testovanie ukáže, aká je aktuálna epidemiologická situácia v okrese. Súvisí to aj s očakávaným otváraním škôl a škôlok. Doterajší priebeh testovania zhodnotila ako veľmi dobrý.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

Primátorka Púchova uviedla, že situácia v meste sa od začiatku decembra, keď boli počty nakazených mimoriadne kritické, pomaličky zlepšuje. "Určite je to aj zásluhou toho, že sa nám podarilo zriadiť tri mobilné odberové miesta. Teraz sa situácia zasa asi trošku zmení, pretože sa po Vianociach opäť otvorili závody a pomaly sa majú začať spúšťať škôlky a základné školy. Potrebujeme sa na to pripraviť a zistiť, aká je situácia teraz," skonštatovala.

12:11 NITRA "Prosíme, nezabúdajte, že ak ste mali negatívny výsledok antigénového testu, buďte naďalej opatrní a dodržujte všetky platné nariadenia," vyzýva ľudí radnica. Plošné testovanie sa v sobotu začalo aj na území celého Nitrianskeho okresu. Zapojilo sa doň všetkých 60 obcí. "Pripravených je 70 odberných miest, ďalších deväť je v meste Vráble. Zapojili sa všetky obce, iba tie menšie, Kapince a Malé Zálužie, zriadili spoločné odberové miesto, ktoré bude v Malom Záluží," uviedla prednostka Okresného úradu v Nitre Eva Hajdamárová.

Počas víkendu čaká Púchovčanov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

12:09 NITRA Mesto spustilo online tabuľku, kde si obyvatelia Nitry môžu pozrieť, koľko ľudí je aktuálne pred ich odberným miestom, alebo sa rozhonúť pre iné. 

10:40 KOŠICE "Od dnešného rána je situácia na odberných miestach pokojná. Takmer na všetkých je to bez čakania. Vyzývame ľudí, ktorí váhajú, aby sa išli otestovať a chránili tým seba a svojich blízkych," uviedol hovorca Košíc Vladimír Fabian.

9:57 PÚCHOV Púchovská radnica ako organizátor testovania dostala od ministerstva zdravotníctva 30-tisíc antigénových testov. Po víkendovom testovaní chce po vzore Trenčína urobiť aj testovanie pozitívnych PCR testami. Tie mestu daroval vedec Pavol Čekan. Do celoplošného testovania sa v sobotu zapojí aj obec Pruské v Ilavskom okrese s takmer 2300 obyvateľmi.

9:30 NITRA V okrese Nitra včera počas piatich hodín testovania odhalili 295 pozitívnych prípadov z celkovo 10 585 otestovaných ľudí, čo predstavuje 2,79 percenta z celkového počtu.

ONLINE Plošné testovanie v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Marek Hattas - primátor Nitry)

9:15 KOŠICE V Košiciach otestovali v piatok celkovo 11 170 ľudí; pozitívnych bolo 183, čo predstavuje 1,64 percenta z celkového počtu.

8:30 KOŠICE Odberné miesta sú dovedna v 18 mestských častiach, v 31 prípadoch ide o základné školy. Testovanie sa začalo v piatok od 16.00 do 20.00 h a pokračuje v sobotu a nedeľu od 9.00 do 17.00 h. V pondelok bude v tomto čase otvorené odberné miesto v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Odberné miesto je aj v areáli oceliarní U.S. Steel.

Testovanie v Nitre
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

8:10 KOŠICE V Košiciach pokračuje dobrovoľné plošné testovanie na ochorenie COVID-19. V sobotu otvorili o 09.00 h všetky odberné miesta okrem jedného, na ktorom bolo potrebné doplniť ochranné prostriedky.

8:05 PÚCHOV Obyvateľov Púchova a ďalších deviatich obcí okresu čaká v sobotu a v nedeľu celoplošné antigénové testovanie na nový koronavírus. Je to dobrovoľné a bezplatné. Celý víkend sa v Púchovskom okrese testuje na 26 odberových miestach od 8.00 h do 20.00 h s vyhradenými prestávkami na obed a večeru.

8:00 O ôsmej sa začalo testovanie v okrese Púchov a Nitra. O deviatej začne v Košiciach. 

Testovanie v Nitre
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Plošné testovanie

Nitriansky primátor pristúpil k plošnému testovaniu po tom, čo na tlačovej konferencii spolu s riaditeľom nemocnice informoval o kritickej situácii s hospitalizovanými. Tých museli prevážať do okolitých nemocníc. Pretestovať sa preto rozhodli celý okres, kvôli tomu oslovil primátor Marek Hattas premiéra a vládu. K testovaniu sa pripojili aj Košice a neskôr aj Púchov a desať obcí z tohto okresu. 

ONLINE Plošné testovanie v
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

V piatok sa testovali aj v dvoch najväčších podnikoch týchto miest. Otestovali zamestnancov firmy U. S. Steel v Košiciach a Jaguar Land Rover v Nitre. Už koncom minulého roka zorganizoval plošné testovanie primátor Trenčína Richard Rybníček, keďže aj v Trenčíne mali problém. Kritickú situáciu hlásia už aj v Nových Zámkoch či Banskej Bystrici. K plošnému testovaniu sa chystá pridať aj Bratislava, no primátor Matúš Vallo požaduje viac odberných miest. 

Rezort zdravotníctva zverejní dve výzvy k zriadeniu MOM

Ministerstvo zdravotníctva najneskôr v pondelok (11. 1.) zverejní výzvy na zriadenie mobilných odberných miest (MOM) na antigénové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. V piatok to uviedol šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že jedna výzva sa bude týkať pre už zapojených a druhá pre nových poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti, ktorí budú chcieť pomôcť s testovaním ľudí.

Pre súčasných poskytovateľov sa podľa ministra umožní testovať dlhšie ako osem hodín. Testovať budú môcť aj cez víkendy. "V druhej výzve pre nových poskytovateľov bude zadefinované, že musia poskytovať túto službu minimálne šesť dní a z toho aspoň jeden víkendový deň," vysvetlil Krajčí. Výzvy budú podľa jeho slov otvorené počas celého januára. "Kto splní podmienky, bude s ním okamžite podpísaná zmluva," deklaroval. Minister tak reagoval aj na žiadosť mesta Bratislavy, ktoré volá po zriadení ďalších 20 až 25 MOM. 

Viac o téme: KošiceNitraKoronavírusPlošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu