Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Nový variant KORONAVÍRUSU objavili aj v Nitre! VIDEO Situácia je alarmujúca, povedal Krajčí

Marek Krajčí o novom type koronavírusu, ktorý sa objavil už aj v Nitre Zobraziť galériu (8)
Marek Krajčí o novom type koronavírusu, ktorý sa objavil už aj v Nitre (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Britský variant nového koronavírusu, ktorý je oveľa infekčnejší, odhalili už aj na vzorkách v Nitre. V piatok to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Situácia v súvislosti s novým koronavírusom je podľa jeho vyjadrenia "vážne alarmujúca".

Vedec Pavol Čekan z firmy Multiplex DX zároveň oznámil, že vyvinuli PCR test, ktorý nový kmeň dokáže identifikovať. Validáciu má zrealizovať Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Prvá verzia sa blíži k 90 percentám, čo sa týka citlivosti," uviedol Čekan. Na teste budú ďalej pracovať, už v pondelok (11. 1.) by mohla byť dostupná ďalšia, vylepšená verzia. Test by chceli distribuovať aj pre ďalšie laboratóriá, aby mohli zisťovať prítomnosť nového typu vírusu v iných okresoch Slovenska.

Marek Krajčí o novom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Marek Krajčí o novom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV doplnil, že test prvý raz odskúšali v piatok. Definitívny dôkaz o prítomnosti britského kmeňa získajú až po potvrdení pomocou sekvenovania. Dodal, že ju začali sledovať už v novembri, v tom čase sa na vzorkách z Bratislavy a Nitry nový variant neobjavil. Nový variant vírusu podľa Krajčího zhoršuje situáciu na Slovensku. Reprodukčné číslo má zvyšovať až o 0,4. Jeho výskyt je pravdepodobne aj jedným z dôvodov vážnej situácie v Nitre.

Stúpol počet hospitalizovaných

Denne na Slovensku podľahne ochoreniu COVID-19 asi 100 ľudí. Počet hospitalizovaných na nový koronavírus stúpol na hodnotu 3000 ľudí. Nízke kapacity lôžok sú v Nitre, problémom však do ďalších dní môžu byť aj Košice či Banská Bystrica.

Marek Krajčí o novom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa mobilita na Slovensku v posledných dňoch veľmi neznížila. Podľa jeho slov nie je ani na úrovni zo začiatku novembra. Okrem vyššej miery hospitalizácie stúpajú aj počty osôb na umelej pľúcnej ventilácii. Tých je síce podľa Krajčího dosť, ale najväčším problémom môže byť práve chýbajúci personál. Situácia v nemocniciach sa však podľa jeho slov môže ešte zhoršiť. Pripustil, že sa možno viacero nemocníc bude musieť pretransformovať výlučne na covidové nemocnice.

Doplnil, že kým minulý týždeň bolo hospitalizovaných 2896 osôb, tento týždeň ich je 3142. Na umelej pľúcnej ventilácii je 248 osôb, minulý týždeň to bolo 226 pacientov. Reprodukčné číslo na Slovensku sa pohybuje na úrovni 1 až 1,1. Kritickými sú okresy Nitra, Trenčín, Banská Bystrica, Ilava a Martin.

Pozitívum však vidí v tom, že z karantény sa do nemocníc postupne vracajú zdravotnícki pracovníci. Avizoval, že počas budúceho týždňa príde na Slovensko 5000 dávok vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti Moderna. Vakcíny by podľa neho mali prichádzať na Slovensko približne na týždennej báze. Do piatka sa podľa neho zaočkovalo viac ako 19.000 ľudí. Očkovacie látky boli rozdistribuované do 55 očkovacích miest. Krajčí povedal, že v rámci vakcinácie môžu pomôcť aj mobilné výjazdové služby.

Marek Krajčí o novom
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Ďalšie odberové miesta

Ministerstvo zdravotníctva najneskôr v pondelok (11. 1.) zverejní výzvy na zriadenie mobilných odberných miest (MOM) na antigénové testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Krajčí to uviedol s tým, že jedna výzva sa bude týkať pre už zapojených a druhá pre nových poskytovateľov zdravotníckej starostlivosti, ktorí budú chcieť pomôcť s testovaním ľudí. Pre súčasných poskytovateľov sa podľa ministra umožní testovať dlhšie ako osem hodín. Testovať budú môcť aj cez víkendy.

"V druhej výzve pre nových poskytovateľov bude zadefinované, že musia poskytovať túto službu minimálne šesť dní a z toho aspoň jeden víkendový deň," vysvetlil Krajčí. Výzvy budú podľa jeho slov otvorené počas celého januára.

"Kto splní podmienky, bude s ním okamžite podpísaná zmluva," deklaroval. Minister tak reagoval aj na žiadosť mesta Bratislavy, ktoré volá po zriadení ďalších 20 až 25 MOM. Hlavné mesto sa preto obrátilo so žiadosťou na ministerstvo zdravotníctva, aby čím skôr spustilo výzvu na zriadenie ďalších MOM a aby zároveň zmenilo niektoré podmienky.

Testovanie v Košiciach
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Napríklad, aby jeden subjekt mohol prevádzkovať viac MOM. V pôvodnej výzve mohla jedna firma prevádzkovať len jedno MOM," spresnil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Mesto taktiež žiada, aby mohli testovať medici aj bez prítomnosti zdravotníkov a aby sa v MOM mohlo dať testovať i cez víkendy. Spoločne s regionálnym úradom verejného zdravotníctva už samospráva pripravuje možné priestory, ktoré chce zadarmo ponúknuť zriaďovateľom nových MOM.

Slovenskí vedci úspešne dokončili vývoj testu na mutáciu 

Slovenskí vedci z tímu MultiplexDX v piatok úspešne dokončili vývoj testu na britskú mutáciu nového koronavírusu. Má ísť o vôbec prvý test na svete, ktorý dokáže identifikovať nielen samotný koronavírus SARS-CoV-2, ale aj jeho britskú mutáciu cez pozitívny signál v RT-PCR analýze. V piatok o tom informoval PR zástupca spoločnosti Peter Marčan.

MultiplexDX spustil vývoj nového testu ešte koncom minulého roka. Prvý variant testu už pri prvotnej validácii dosiahol 90-percentnú citlivosť. "Keďže britská mutácia je výrazne agresívnejšia, a teda aj nebezpečnejšia na zvládnutie pandémie, pokračujeme v zlepšovaní jeho parametrov, najmä citlivosti. Určite prídeme ešte s lepším variantom testu do niekoľkých dní," komentoval zakladateľ spoločnosti Pavol Čekan s tým, že výroba testu by sa mala spustiť už budúci týždeň.

Vedúci Oddelenia ekológie vírusov
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Na vývoji testu spolupracovali aj s tímom Borisa Klempu z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (BMC SAV). "Výsledok tejto spolupráce, ktorým je podľa dostupných údajov vôbec celosvetovo prvý test schopný presne detegovať britskú mutáciu cez pozitívny signál v RT-PCR analýze, ukazuje, že na Slovensku máme kvalitný výskum a vývoj v oblasti biomedicíny," doplnil Čekan.

MutliplexDX sa zameriava najmä na vývoj onkologickej diagnostiky. Vlani vyvinul vedecký tím šesť variantov RT-PCR testov na detekciu nového koronavírusu. V súčasnosti sa dokončuje validácia LAMP testov využívajúcich na detekciu vírusu sliny.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusMarek KrajčíNová mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu