Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Klus prichádza s novou cestovateľskou MAPOU: V Česku je situácia vážna!

Klus odhalil novú mapu. Zobraziť galériu (3)
Klus odhalil novú mapu. (Zdroj: Topky/Maarty, Getty Images)

BRATISLAVA - Dovolenkové časy sú nateraz za nami, no stále je potrebné diskutovať o potrebe a možných ohrozeniach pri cestovaní z krajiny do krajiny, najmä uprostred jednej z najväčších pandémií. Už tradične prichádza štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus s novou verziou cestovateľskej mapy. Európa nie je v práce optimistickej situácii.

Klus hneď v úvode upozorňuje, že Česko dnes zaznamenalo najviac prípadov nového koronavírusu od začiatku pandémie, a síce 15 729. "Je to najvyšší prírastok od začiatku pandémie. Veľký pozor si však treba dať aj na niečo iné. „Zelený“ je na českej mape iba vatikán," upozorňuje Klus, pričom upriamuje pozornosť na európsky semafór krajín.

Nový týždeň - nové pravidlá

"Od pondelka 9. novembra 2020 začnú platiť nové pravidlá pre cestovanie českých občanov do zahraničia, ale aj cudzincov (vrátane Slovákov) do Česka. Všetky európske krajiny s výnimkou Vatikánu budú od pondelka minimálne oranžové, väčšina však bude označená červenou," pokračuje Klus. 

KORONAVÍRUS Klus prichádza s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Oranžové štáty

Pri semafórovom delení sa pristupuje ku kategorizovaniu štátov na zelené, orandžové a červené. "Pri oranžových štátoch bude cestovanie voľné. Dlhodobí pracovníci však musia pricestovať do ČR s testami (nie pendleri, ale napríklad sezónni zamestnanci). Aktuálne medzi tieto štáty patrí: Nemecko, Estónsko, Lotyšsko, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, Island, Cyprus, Grécko," upozorňuje štátny tajomník.

KORONAVÍRUS Klus prichádza s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Červené štáty

Červené štáty to majú aj z hľadiska cestovania najťažie. "V prípade červených štátov, kam patrí aj Slovensko, bude platiť povinnosť otestovať sa cestou späť do Česka pre všetkých občanov, ktorí v červenej krajine strávia viac ako 12 hodín. Zároveň bude povinnosť testu (nie staršieho ako 72 hod.) platiť pre všetkých cudzincov prichádzajúcich do ČR. Druhou možnosťou je absolvovanie 10-dňovej karantény. Bude treba tiež vyplniť formulár pre hygienu. Výnimku z tejto povinnosti by mali mať pendleri, cezhraniční študenti, ako aj tranzity," tvrdí Klus.

Viac o téme: MapaCestovanie KoronavírusMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu