Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS na Slovensku má negatívny vplyv aj na darovanie krvi: Veľká VÝZVA Národnej transfúznej služby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

BRATISLAVA – Mimoriadna situácia spôsobená koronavírusom má dopad aj na pokles darcov krvi na odberových pracoviskách Národnej transfúznej služby (NTS) SR. Preto prichádza výzva na darovanie tejto vzácnej tekutiny. V týchto dňoch je hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín.

TS SR zaznamenala pokles darcov krvi, čo sa prejavuje zníženými zásobami krvných prípravkov. „Vyzývame preto všetkých pravidelných darcov krvi a taktiež prvodarcov,“ uviedla NTS.

Plošné testovanie karantenizovalo desaťtisíce ľudí: Mikasov úrad pripomína, čo je počas izolácie dôležité

Na odber je ale nutný negatívny výsledok testu na koronavírus. Akceptovaný je RT-PCR test vykonaný od 29. 10. do 9. 11., tiež certifikát z plošného testovania. Záujemcovia, ktorí vedia dokázať výnimku z testovania, môžu tiež darovať krv. „V týchto dňoch je hlavne nedostatok krvnej skupiny A a všetkých Rh negatívnych krvných skupín, avšak vítaní sú na našich pracoviskách darcovia krvi s akoukoľvek krvnou skupinou, nakoľko nikdy nevieme, ktorú krvnú skupinu budú potrebovať nemocničné zariadenia k záchrane ľudských životov,“ skonštatovalo NTS.

Na potencionálnych darcov krvi apeluje aj rezort vnútra
Zobraziť galériu (3)
Na potencionálnych darcov krvi apeluje aj rezort vnútra  (Zdroj: FB/Ministerstvo vnútra SR)

Na všetkých pracoviskách Národnej transfúznej služby sú zavedené prísne hygienické podmienky a preventívne opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. „Darcovia krvi môžu vstúpiť na pracovisko až po preukázaní sa negatívnym výsledkom testu alebo dokladom preukazujúcim existenciu niektorej z výnimiek podľa Vyhlášky ÚVZ, s prekrytím horných dýchacích ciest, po dezinfekcií rúk, zmeraní telesnej teploty a po vyplnení Checklistu,“ objasnila NTS.

Darovať krv je možné v pondelok až piatok počas odberových hodín, ktoré sú od 7:00 do 14:00 h s výnimkou utorka, kedy je možné darovať krv od 7:00 do 17:00 h.

Viac o téme: KrvKoronavírusNTS SRDarovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu