Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Druhé kolo testovania na KORONAVÍRUS bude, no nie všade: Bratislava a Košice sa tomu vyhnú!

Premiér Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď Zobraziť galériu (6)
Premiér Igor Matovič a minister obrany Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Druhé kolo celoplošného testovania obyvateľstva bude, avšak okresy s počtom pozitívnych prípadov nižším ako 0,7 percenta dostanú výnimku. Rozhodol o tom ústredný krízový štáb na pondelkovom zasadnutí, o výsledku informoval premiér Igor Matovič.

VIDEO Premiér Matovič a ministri informovali o doterajších výsledkoch rokovania Ústredného krízového štábu

Druhé kolo plošného testovania bude, výnimku má Bratislava a Košice a ďalších 25 okresov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


VÝSLEDKY plošného testovania na KORONAVÍRUS: Prišlo viac ako tri a pol milióna ľudí!


Bratislava, Košice a 25 okresov majú výnimku

Ústredný krízový štáb rozhodol, že druhé kolo testovania bude. Vyhnú sa mu okresy, kde bol podiel pozitívnych nižší ako 0,7 percenta. "Ide o 25 okresov na juhu Slovenska, mestá Košice a Bratislava," oznámil premiér Matovič. Ústredný krízový štáb ešte rokuje ďalej.

Druhé kolo testovania na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister obrany Jaroslav Naď avizuje, že dnes večer alebo zajtra ráno bude zverejnený presný zoznam okresov, kde testovanie prebehne. 

Mobilné odberové miesta

Pokiaľ sa však bývate v okrese, ktorého sa testovanie netýka a chcete sa otestovať, v každom okrese vznikne mobilné odberové miesto, kde sa bude môcť dať ktokoľvek bezplatne otestovať antigénovým testom bez udania dôvodu. Pravidelne, dvakrát mesačne, sa budú testovať zamestnanci nemocníc, ale aj pacienti, ktorí prichádzajú na hospitalizáciu. Rovnako tak klienti a zamestnanci v domovoch sociálnych službách či ľudia v kritickej infraštruktúre. Štát poskytne testy aj veľkým podnikom.

Druhé kolo testovania na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kontroly na hraniciach

Na hraniciach sa zavedú kontroly. Počet otvorených hraničných priechodov sa zrejme pre kontroly zmenší, obmedzia sa aj otváracie časy. Prichádzajúci by mali mať postupne možnosť otestovať sa aj v blízkosti hraníc. „Predpokladáme, že sa tam vykoná štyri až päť miliónov testov do mesiaca,“ priblížil premiér. Považuje to za dostatočné, aby sa udržiaval počet pozitívnych prípadov pod kontrolou.

Druhé kolo testovania na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O tom, aké testy sa budú na hraniciach uznávať, či o zákaze vychádzania podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) ešte rokujú. Poznamenal, že niektoré rozhodnutia musí prijať vláda. Ako doplnil na sociálnej sieti štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus, na krízovom štábe myslia aj na tranzit a tzv. pendlerov a turnusových zamestnancov. „Predbežná dohoda je, aby sa pretestovali minimálne raz za dva týždne a vďaka tomu potom mohli voľne pendlovať,“ naznačil.

Viac o téme: TestovanieOkresyIgor MatovičKoronavírusCeloplošné
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu