Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Blogeri podrobili Matovičove statusy testu populizmu: Výsledky sú jednoznačné a premiéra nepotešia

Spoločnosť sa neraz začuduje nad obsahom statusov Igora Matoviča. Zobraziť galériu (4)
Spoločnosť sa neraz začuduje nad obsahom statusov Igora Matoviča. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Facebook/Igor Matovic)

BRATISLAVA - Odkedy nastúpila do vedenia nová vláda Igora Matoviča, do popredia sa dostala komunikácia premiéra, ktorý už aj predtým mal "pestré" príspevky na sociálnej sieti. Keď si už ale sadol do premiérskeho kresla, mnohí očakávali, že sa komunikácia zmení na štátnickejší štýl. Napriek tomu sa tam ale objavujú príspevky o domácich miláčikoch či bagetách na pumpe. Analýzu takejto komunikácie cez Facebook sa rozhodla zanalyzovať skupina ľudí na blogu, ktorý vedú absolventi politológie na Univerzite Komenského v Bratislave.

Na komunikáciu Matoviča si posvietili na svojom blogu, ktorý nesie názov "Katedra komunikácie". "Jeho nevšedná komunikácia poskytla zaujímavý námet pre mňa a mojich kolegov, študentov katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Rozhodli sme sa preskúmať populistické tendencie v Matovičovej komunikácii na Facebooku počas trvania “Koronakrízy“. Toto obdobie sme ohraničili na dobu dvoch mesiacov počnúc dňom, kedy sme na Slovensku zaznamenali prvý výskyt tohto ochorenia (6.3.2020), končiac zhruba dva mesiace na to (14.5.2020)," píše sa v texte, ktorý napísali Monika Michalcová, Katarína Vavrovičová a Peter Blasbalg zo spomínaného blogu.

Blogeri podrobili Matovičove statusy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovič)

Skúmanie populizmu v statusoch

Trojica autorov sa zamerala na príspevky zo spomínaného obdobia a prostredníctvom metódy kvalitatívnej obsahovej analýzy ich kódovali do skupín, ktoré si vopred definovali. Tento prístup je podľa ich slov známy aj ako theory-driven princíp, kedy nimi vopred definované kategórie predstavovali to, čo v týchto príspevkoch hľadali. V prípade komunikácie premiéra Igora Matoviča to boli "populistické tendencie a naratívy".

Autori následne uvádzajú príklady populistických rámcov. Jednu z kategórií nazvali aj tzv. "Folklórny štýl". "Pod ním si možno predstaviť praktizovanie typických populistických praktík ako je zjednodušovanie (problémov a riešení), používanie jednoduchého jazyka „obyčajných ľudí“," vysvetľujú autori.

Konkrétne príklady, ktoré uviedli pochádzajú z mája tohto roka:

,,Kočky išli spať tak prišla naša chvíľka na trochu vínka…“ (11. máj 2020)

,,Netešte sa s nuly cez sviatok vírus nerobí“ (9. máj 2020)

Čiernobiely svet

V ďalšej kategórii autori predostreli druhú katégóriu: „My vs. (či?) oni“. "Je to dimenzia konceptu populizmu vyplývajúca z binárneho, čierno-bieleho videnia sveta politikom-populistom, z čoho vyplývajú naratívy morálnej nadradenosti obyčajných ľudí, hľadanie a pomenovávanie „nepriateľov (morálne nadradeného) ľudu“ a „vinníkov“ (morálne skazené elity)," vysvetľujú autori textu.

Blogeri podrobili Matovičove statusy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Ako jeden z mnohých príkladov uviedli marcový status premiéra Matoviča: „Myslím, že Pellegríniho chránenec Kajetán Kičura včera dostatočne rýchlo pochopil, s kým má do činenia. Nemôže mi len tak klamať do očí a škôlkarskými výhovorkami obhajovať zločin. Za trestuhodné správanie bude dnes na vláde zo svojej funkcie odvolaný a bude sa zodpovedať pred zákonom.“ (23. marec 2020)

Závery hovoria o populist-lite Matovičovi a čaká sa ďalej

Matovič podľa autorov textu v závere mnohokrát upozorňuje ľudí na hroziace nebezpečenstvá, ktoré často prezentuje v negatívnejšej perspektíve, než sa skutočne javia. "Rád následne ponúkne jeho recept, alebo ním preferovanú možnosť, ako na krízovú situáciu zareagovať. Zvýraznenie rizika politikom vždy pomáhalo prijať inak nepopulárne, nepreferované či dokonca nepriatelené opatrenia," myslia si na blogu.

Predsedu vlády SR Igora
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

"Na základe statusov z pozorovaného obdobia je z nášho hľadiska možné označiť Matoviča za akéhosi „populist-lite“ politika, teda politika využívajúceho (zatiaľ) nie príliš konfrontačný, typický populizmus, aký možno napríklad sledovať u jeho náprotivku v Maďarsku, ale skôr jeho menej perfídnu stránku, ktorá je však nepochybne istým druhom populizmu. Bude zaujímavé sledovať, ktoré populistické motívy budú u Matoviča prevládať v nasledujúcom období," uzatvárajú autori.

Blog katedry komunikácie vedú absolventi politológie UK v Bratislave Gabriel Tóth a Ľudovít Ďurman.

Viac o téme: AnalýzaIgor MatovičStatusy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu