Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž s rakovinou sa infikoval COVIDOM-19 v prešovskej nemocnici: Rodina sa obáva najhoršieho

Snímka z areálu FNsP J. A. Reimana Prešov Zobraziť galériu (3)
Snímka z areálu FNsP J. A. Reimana Prešov (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

PREŠOV – Keď muža s rakovinou pľúc priviezli do prešovskej nemocnice, test na covid-19 mal negatívny. Koronavírusom sa infikoval po tom, ako mu na izbu pridelili pacienta, u ktorého sa infekcia potvrdila po prijatí.

„Keď ho vzali v sanitke, urobili mu testy a boli negatívne. Potom mu asi po dvoch týždňoch urobili testy v nemocnici, ktoré už vyšli pozitívne. Bolo jasné, že sa nakazil tam,“ povedal rodák z Prešova Rastislav, ktorý denníku SME opísal prípad svojho otca.

KORONAVÍRUS Viaceré nemocnice reagujú na zhoršenú situáciu: Zákaz návštev pacientov

Rodina sa teraz obáva, či otca, ktorému pre rakovinu fungujú pľúca len na polovicu, koronavírus nezabije. Navštíviť ho je teraz nemožné, do úvahy neprichádza ani vziať ho domov. „Mohli by sme s ním stráviť aspoň nejaké chvíle. Pre to, čo sa stalo, sme o to prišli,“ smúti Rastislav.

Pracovníčka v Ružomberku testuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš)

Jeho otcovi diagnostikovali rakovinu pľúc pred zhuba mesiacom. Pacient infikovaný novým koronavírusom sa k nemu podľa Rastislava dostal minulý týždeň.

Hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove Renáta Cenková uviedla, že nariadenia v nemocnici boli dodržané. Súčasne podotkla, že keď pacienta prijímali, nebolo podozrenie na koronavírusovú infekciu. Než ho prijali, absolvoval rýchlotest. Ten vyšiel negatívne.

Muž s rakovinou sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Pacient skončil na internom oddelení, kde ho lekári podrobili testu PCR. Ide o najcitlivejšiu možnosť  z hľadiska spoľahlivosti. Po 48 hodinách sa u neho potvrdil covid-19.

Cenková nespresnila, koľko zdravotníkov a pacientov s infikovaným pacientom prišlo do kontaktu, uviedla však, že všetkých dali otestovať. „Pacient bol okamžite preložený na Covid jednotku a zároveň boli pretestovaní aj všetci pacienti, ako aj zamestnanci, ktorí s pozitívnym pacientom prišli do kontaktu,“ skonštatovala hovorkyňa. Podľa nej sa rýchlotesty robia preventívne všetkým pacientom, ktorých do nemocnice prijímajú, a o PCR testoch rozhodujú doktori.

Viac o téme: NákazaPrešovNemocnicaCovid-19KoronavírusŠírenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu