Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabrániť šíreniu KORONAVÍRUSU môže aj verejnosť: Pomôže rúško, odstup a dezinfekcia rúk

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Šíreniu nového koronavírusu dokáže zabrániť aj verejnosť. "Majte na pamäti základnú zásadu ROR: rúško-odstup-ruky/dezinfekcia. Ide o základnú a veľmi účinnú prevenciu, ktorou dokážeme seba a svoje okolie efektívne chrániť a ktorou prispievame k zamedzeniu šírenia ochorenia COVID-19," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Dodala, že rúška zabraňujú tomu, aby človek, ktorý je potenciálne nakazený, šíril vírus ďalej do okolia. Prenosu ochorenia bráni rovnako dostatočný sociálny odstup i časté a dôkladné umývanie či dezinfekcia rúk. Neumytými rukami sa šíri až 80 percent infekcií.

Dostatočný odstup od cudzích ľudí, dezinfekciu rúk a respiračnú hygienu je podľa epidemiológov dôležité dodržiavať aj v exteriéri, nielen v interiéroch. Aj v exteriéri sa treba vyhýbať miestam s vyššou koncentráciou ľudí. "Pokiaľ to nie je možné, v záujme účinnej prevencie odporúčame aj vonku nasadiť si na takýchto miestach rúško a zdržiavať sa tam len na nevyhnutný čas," hovorí Račková.

Prevádzkovatelia obchodov, zariadení verejného stravovania a prevádzok služieb musia podľa platných predpisov zabezpečiť pri vstupe do priestorov predajne či prevádzky dezinfekciu na ruky alebo jednorazové rukavice. Tiež to, aby ich zamestnanci nosili rúška a pri výdaji jedla používali rukavice. Rovnako musia zabezpečiť časté vetranie priestorov a pravidelne vykonávať dezinfekciu dotykových plôch, kľučiek, nákupných vozíkov a košíkov, používaných prístrojov, nástrojov a pomôcok. Na dezinfekciu musia použiť prostriedky s virucídnym účinkom.

Potravinárske predajne, prevádzky zariadení verejného stravovania vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov musia zabezpečiť pravidelné a účinné čistenie a dezinfekciu, ktorá sa má vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci zavedených zásad správnej hygienickej praxe. Tie určuje nariadenie Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

"Je dôležité dohliadať na to, aby zákazníci prevádzok, na ktorých sa nevzťahujú výnimky, nosili v ich priestoroch rúška. Odporúča sa neprekročiť koncentráciu jeden zákazník na desať štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov, dodržiavať odstup medzi jednotlivými zákazníkmi minimálne dva metre, v prípade prevádzok verejného stravovania dodržať odstup stolov od seba najmenej dva metre," uviedla Račková. Vysvetlila, že ide o veľmi účinné kroky, ktoré, ak sa dodržiavajú, dokážu významne eliminovať riziko šírenia ochorenia COVID-19.

"Radi by sme povzbudili ľudí, aby boli v čase pandémie ochorenia COVID-19 zodpovední voči sebe a okoliu, brali situáciu vážne a dodržiavali opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR a odporúčané postupy regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR," uzavrela.

Viac o téme: OdstupOpatreniaRúškoDezinfekciaOdporúčaniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu