Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Viaceré nemocnice reagujú na zhoršenú situáciu: Zákaz návštev pacientov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOŠICE – V nemocnici v košickej Šaci platí od stredy 22. 7. zákaz návštev hospitalizovaných pacientov na lôžkových oddeleniach. Vzhľadom na zhoršenie epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou ochorenia COVID-19 nemocnica opätovne sprísnila režim a prijala opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Informovala o tom v utorok Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, ktorá nemocnicu spravuje.

Okrem zákazu návštev platí aj naďalej používanie osobných ochranných pomôcok, zvýšená dezinfekcia v priestoroch zdravotníckeho zariadenia a povinné je prekrytie horných dýchacích ciest.

Triáž – triedenie pacientov, meranie teploty a zisťovanie cestovateľskej anamnézy sa vykonávajú na urgentnom príjme a v ambulanciách nemocnice. "Novým opatrením je aj to, že pacienti, ktorí idú na plánovaný alebo akútny operačný zákrok, musia podstúpiť testovanie na COVID-19. Vedenie nemocnice zakazuje tiež akýkoľvek voľný pohyb osôb v areáli nemocnice, ktorý nie je viazaný na poskytnutie zdravotnej starostlivosti," uviedla Pavliková. Košická Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura zakázala návštevy pacientov už od soboty 18. júla.

Zákaz návštevy pacientov

Vzhľadom na zhoršenie epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou COVID-19 nemocnice Agel v Leviciach, Zlatých Moravciach a Komárne opätovne sprísnili režim a prijali opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu. Od stredy 22. júla v nemocniciach zakážu návštevy hospitalizovaných pacientov na lôžkových oddeleniach.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


„Okrem tohto opatrenia platí aj naďalej používanie osobných ochranných pomôcok, zvýšená dezinfekcia v priestoroch zdravotníckeho zariadenia a povinné je prekrytie horných dýchacích ciest,“ informovala o tom hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

Nemocnice pokračujú v triáži pacientov pri vstupe do ambulantných priestorov. Zmeria sa im teplota a formou dotazníka sa zisťuje cestovateľská anamnéza, respektíve epidemiologická anamnéza so zameraním na kontakt s ochorením na COVID-19. „Vo všetkých troch nemocniciach sme zabezpečili u všetkých pacientov s potrebou operačných zákrokov testovanie na toto ochorenie. Vedenie nemocníc zakazuje tiež akýkoľvek voľný pohyb osôb v areáli nemocnice, ktorý nie je viazaný na poskytnutie zdravotnej starostlivosti,“ povedala Pavliková. Nemocnice zároveň upozorňujú, že rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti sa nemení.  

Pridal sa aj Zvolen

Pre zhoršenie epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou nového koronavírusu zavádza Nemocnica Agel Zvolen zákaz návštev. Informovala o tom hovorkyňa skupiny Martina Pavliková.

"Od zajtrajšieho dňa, teda od 22. júla, dochádza vo zvolenskej nemocnici k zákazu návštev hospitalizovaných pacientov na lôžkových oddeleniach. Okrem tohto opatrenia platí aj naďalej používanie osobných ochranných pomôcok, zvýšená dezinfekcia v priestoroch zdravotníckeho zariadenia a povinné je prekrytie horných dýchacích ciest," spresnila Pavliková.

Doplnila, že triáž je v pri vstupe do nemocnice zrušená, avšak teplota a cestovateľská anamnéza je pacientom a sprevádzajúcim osobám zisťovaná priamo v ambulanciách nemocnice. Zároveň sa pri návšteve lekára vypisuje dotazník. Novým opatrením je to, že pacienti, ktorí idú na plánovaný alebo akútny operačný zákrok, musia podstúpiť testovanie na COVID-19. "Vedenie nemocnice zakazuje tiež akýkoľvek voľný pohyb osôb v areáli nemocnice, ktorý nie je viazaný na poskytnutie zdravotnej starostlivosti," dodala Pavlíková.

Zákaz návštev platí aj v handlovskej nemocnici

Od stredy bude v Nemocnici Agel v Handlovej platiť zákaz návštev pacientov hospitalizovaných na lôžkach oddelenia dlhodobo chorých, ako aj v Senior centre Svätej Kataríny. Aj naďalej platí povinnosť používať osobné ochranné pomôcky, zvýšená je dezinfekcia v priestoroch zdravotníckeho zariadenia a povinné je prekrytie horných dýchacích ciest.

KORONAVÍRUS Viaceré nemocnice reagujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Ted S. Warren)

Ako informovala hovorkyňa skupiny Agel Martina Pavliková, opatrenia prijala nemocnica v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou súvisiacou s pandémiou ochorenia COVID-19. Nemocnica opätovne sprísnila režim a prijala opatrenia na zamedzenie šírenia nového koronavírusu v záujme ochrany pacientov aj zamestnancov nemocnice.

 „Triáž je pri vstupe do nemocnice zrušená, avšak teplota a cestovateľská anamnéza je pacientom a sprevádzajúcim osobám zisťovaná priamo v ambulanciách nemocnice. Zároveň sa pri návšteve lekára vypisuje dotazník. Novým opatrením je aj to, že pacienti, ktorí idú na plánovaný alebo akútny operačný zákrok, musia podstúpiť testovanie na COVID-19. Vedenie nemocnice zakazuje tiež akýkoľvek voľný pohyb osôb vo vnútorných priestoroch nemocnice, ktorý nie je viazaný na poskytnutie zdravotnej starostlivosti,“ zdôraznila Pavliková.

Reagujú aj nemocnice na Spiši

 Nemocnica Krompachy, Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok a Všeobecná nemocnica s poliklinikou Levoča zakázali od stredy návštevy hospitalizovaných pacientov na svojich lôžkových oddeleniach. Toto opatrenie prijali vzhľadom na zhoršenie sa epidemiologickej situácie súvisiacej s pandémiou ochorenia COVID-19. Potvrdila to hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

V krompašskej nemocnici je podľa hovorkyne triáž pri vstupe zrušená, avšak teplotu a cestovateľskú anamnézu pacientom a sprevádzajúcim osobám zisťujú priamo v ambulanciách nemocnice. Zároveň sa pri návšteve lekára vypisuje dotazník.

Pavlikova doplnila, že novým opatrením v krompašskej nemocnici je aj to, že pacienti, ktorí idú na plánovaný alebo akútny operačný zákrok, musia podstúpiť testovanie na ochorenie COVID-19. Vedenie nemocnice zakazuje tiež akýkoľvek voľný pohyb osôb v areáli nemocnice, ktorý nie je viazaný na poskytnutie zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: NemocniceNávštevyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu