Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Útočná tlačovka Matoviča! Reakcie kolegov ho asi nepotešia, na odvolávanie sa vraj teší

Premiér SR Igor Matovič
Premiér SR Igor Matovič (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) sa teší, že bude vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR čeliť po prvý raz od nástupu do funkcie odvolávaniu. Vyhlásil to pred štvrtkovým rokovaním vlády SR s tým, že má rád, keď padajú argumenty z jednej i druhej strany. Deklaruje, že na rokovaní vládneho kabinetu nebude nikoho presviedčať. Naopak, chce vyzvať ministrov a predstaviteľov koaličných strán, aby odkázali svojim poslancom parlamentu, nech hlasujú slobodne a v súlade so svojim svedomím a presvedčením.

"Dnes som si dohadoval program na piatok (24. 7.) a dohodol som si ho tak, že idem tam, či budem predseda vlády či asistent danej osoby. Som vyrovnaný s jedným i druhým," skonštatoval premiér. Ako však tvrdí, opozícia si mohla nájsť lepší dôvod na jeho odvolávanie, nie takúto banalitu. "Bude nado mnou vynesený ortieľ, či taký alebo onaký, som s tým vyrovnaný. Na zasadnutí vlády budem vyzývať všetkých, aby povedali poslancom svojich strán, aby hlasovali o mojom odvolaní slobodne," podotkol Matovič.

Vláda SR nesúhlasí s návrhom na odvolanie premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Rozhodla o tom na svojom štvrtkovom rokovaní. Mimoriadna schôdza Národnej rady SR s návrhom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády sa začne vo štvrtok o 10.00 h. Návrh predložili opoziční poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Richard Raši (nezaradený) po medializácii podozrení, že Matovičova diplomová práca je plagiát. Dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero.

Dôvodov na jeho odvolanie však vidia viacero. Matovič v stredu (22. 7.) deklaroval, že ak ho poslanci NR SR na mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde aj z funkcie predsedu hnutia OĽaNO a z politiky. Vyhlásil tiež, že ak spáchal podvod pri svojej diplomovej práci, urobil tak nevedome, pretože si bol istý, že v nej správne citoval zdroje.

"Návrh skupiny poslancov NR SR na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády vníma vláda ako súčasť politického boja a ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ktorí sa snažia využiť letné obdobie," konštatoval vládny kabinet vo svojom stanovisku. S prezentovanými dôvodmi na odvolanie Matoviča nesúhlasí.

Argumenty na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády zhrnula opozícia do štyroch bodov, a to neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov; neplnenie a odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády, na základe ktorého bola vláde vyslovená dôvera parlamentnou väčšinou; nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností vlády, najmä tých, ktoré sú zamerané na hospodársky, sociálny a všestranný rozvoj SR, a prekrývanie nedostatočnej osobnej výbavy predsedu vlády aktivitami v oblasti politického marketingu a na sociálnych sieťach; neexistencia ucelenej stratégie postupu transformácie spoločnosti a ekonomiky po kríze.

Návrh na odvolávanie premiéra podpísalo 37 opozičných poslancov, potrebných bolo aspoň 30 podpisov. Poslanci OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí avizovali, že podporia premiéra a vládu. Deklarovali, že nebudú robiť obštrukcie a umožnia štandardný priebeh schôdze, na ktorej bude Matovič po prvý raz od nástupu do funkcie premiéra čeliť odvolávaniu.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) deklaroval, že ak ho poslanci Národnej rady (NR) SR na mimoriadnej schôdzi odvolajú, odíde aj z funkcie predsedu hnutia OĽaNO a z politiky. Koaliční poslanci majú podľa jeho slov voľné ruky pri hlasovaní.
 

Mičovského zatiaľ nepresvedčil

Šéfa agrorezortu Jána Mičovského (OĽaNO) predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v kontexte kauzy premiérovej diplomovej práce zatiaľ nepresvedčil. Vyjadril sa tak vo štvrtok pred zasadnutím vlády. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) si zase myslí, že je na premiérovi, ako sa rozhodne, ale vláda sa o tom ešte bude baviť.

„No ja zatiaľ o tom nie som ešte presvedčený, dnes bude o tom veľká rozprava, myslím, že sa všetci k tomu vyjadríme veľmi jasne,“ uviedol Mičovský. Svoj postoj chce predostrieť v Národnej rade (NR) SR. „Určite sa vyjadrím v súlade so svojím presvedčením, svedomím a aj štátnou službou, ktorú momentálne zastávam,“ dodal šéf agrorezortu.

Vyjadril sa aj Krajniak

Na novinársku otázku o tom, či je prípad kauzy diplomovej práce Igora Matoviča taký istý ako v prípade Borisa Kollára, odpovedal, že sa vyjadrí tiež „úplne napriamo“, ale až v parlamente. „Keďže som bol mimo Bratislavy, tak som nestihol vidieť tlačovú konferenciu celú, ale myslím si, že k tomu povedal všetko, čo uznal za vhodné povedať,“ uviedol Krajniak s tým, že sa o tom ešte budú na vláde baviť.

„Nevidel som jeho diplomovku, takže neviem vám povedať,“ odpovedal minister práce na novinársku otázku o tom, či ho Matovič presvedčil. Viac k tomu povedať nechcel. Na otázky, či premiéra osloví, aby prácu zverejnil, povedal, že sa o tom ešte budú baviť. „Myslím si, že je na ňom, ako sa rozhodne,“ dodal. Na novinársku otázku o tom, či si myslí, že môže byť niekto plagiátor a nevedieť o tom, odpovedal, že je to zaujímavá otázka.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO)po rokovaní vlády uviedol, že pozná Matoviča a považuje ho za pravdivého a čestného človeka. "Má moju podporu a mal by pokračovať ako premiér," skonštatoval.

Tvrdí, že premiér v stredu (22. 7.) na tlačovej konferencii všetko dobre vysvetlil. Rozdiel medzi kauzou rigoróznej práce bývalého predsedu NR SR Andreja Danka a kauzou diplomovky Matoviča považuje Heger za veľmi veľký.

Matovič vzal vinu na seba

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) si myslí, že opozícia nemá ako Matovičovi vyčítať jeho vládnutie, tak sa chytila problému, že pred vyše 20 rokmi "neporiadne" uvádzal zdroje v diplomovke. Budaj víta, že Matovič vzal vinu na seba a za najzásadnejšie gesto považuje, že dal koaličným parlamentným poslancom, vrátane poslancov hnutia OĽaNO, voľnú ruku pri hlasovaní o jeho odvolávaní.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vníma kauzu Matovičovej diplomovky ako hľadanie cesty, ako rozbiť súčasnú vládnu koalíciu. Túto cestu však označuje za neúspešnú. Tvrdí, že tento problém koalíciu skôr spája, ako rozdeľuje. Verí, že sa to prejaví aj pri štvrtkovom hlasovaní v NR SR.

"Vyťahovať tu kauzu 22-ročnej diplomovky a spochybňovať úsilie novej vlády nastoliť spravodlivosť v krajine, je podľa mňa nemiestne. Nie je to správny prístup. Ako spoločnosť máme úplne iné problémy, ako to, či v nejakej diplomovke bola či nebola citovaná istá časť. To sa netýka len Matovičovej práce," vyhlásil Naď. Všetci členovia vlády sa podľa jeho slov postavili za premiéra. "Jednohlasne, bez akejkoľvek diskusie stoja za touto vládou," poznamenal minister obrany.

Viac o téme: Igor MatovičJán MičovskýMilan KrajniakKauza diplomovka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu