Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza Matovičova diplomovka! Sestra oponentna priznala, že ju prepisovala na dovolenke v Chorvátsku

Diplomová práca Igora Matoviča začína vyzerať čoraz viac čudnejšie. Zobraziť galériu (3)
Diplomová práca Igora Matoviča začína vyzerať čoraz viac čudnejšie. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Facebook/Zuzana Tučná Szomolányiová, Juraj Tučný)

BRATISLAVA - Ani po týždňoch, kedy sa vo veľkom riešila kauza diplomovej práce premiéra Igora Matoviča táto téma, zdá sa, neutícha. Na povrch vyplávali ďalšie zvláštne skutočnosti, ktoré charakter písania tejto práce do značnej miery spochybňujú a vytvárajú čudný obraz aj o práci ako takej.

Denník SME upozornil na to, že Univerzita Komenského, kde Matovič v roku 1998 získal magisterský titul, zverejnila meno človeka, ktorý pred 22 rokmi robil oponenta Matovičovej záverečnej práci. Okrem toho sú už známe aj mená členov komisie, pred ktorou mal dnešný premiér prácu obhájiť.

Oponentova sestra

Táto komisia zasadla 25. augusta 1998. Meno oponenta je Juraj Tučný. Dnes ide o jedného z konateľov spoločnosti PwC Slovensko. Ide o brata Zuzany Szomolányiovej. Práve ona je osobou, ktorá mala na spoločnej dovolenke spolu s bratom a Igorom Matovičom prepisovať diplomovú prácu na počítači. Hoci dnešný premiér ju už viackrát spomínal aj v minulosti, jej identitu nikdy nezverejnil.

Zuzana Szomolányiová a jej brat Juraj Tučný trávili spoločnú dovolenku v Chorvátsku, kde mala ona prácu prepisovať na počítači.
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Szomolányiová a jej brat Juraj Tučný trávili spoločnú dovolenku v Chorvátsku, kde mala ona prácu prepisovať na počítači.  (Zdroj: Facebook/Zuzana Tučná Szomolányiová, Juraj Tučný)

Už si to nepamätá, no stopercentne jej Matovič niečo diktoval

Matovič sa pred ôsmimi rokmi Hospodárskym novinám priznal, že z práce nenapísal ani riadok a že ju prepisovala "kamarátova sestra" z jeho poznámok. "Či mi niečo diktoval, či sa opisovalo, či som niekde dala úvodzovky, či som ich niekde nedala, to netuším. Nepamätám si to ani vo svojej diplomovke," povedala denníku Tučného sestra Zuzana Szomolányiová.

Szomolányiová dnes pracuje v audítorskej firme. Podľa nej nešlo len o odpisovanie z kníh. "Stopercentne mi aj niečo diktoval," stojí si za svojím Szomolányiová. Dnes je však jasné, že Matovič zo 79 strán svojej diplomovej práce odpísal 76, čo je viac ako trištvrtina. Jediné jeho myšlienky teda pravdepodobne pochádzajú z úvodu a záveru práce.

Výlet do Chorvátska práve kvôli diplomovke

Szomolányiová tvrdí, že dnes už ani netuší, aká dlhá tá práca je a bez rozsiahlej medializácie by si pravdepodobne nespomenula ani na jej názov a tému. Tučného sestra potvrdila, že záhadná dovolenka v Chorvátsku s jej bratom bola určená výhradne na dopísanie tejto práce. "Mal spravené štátnice, akurát mu chýbala diplomovka. Preto sme šli na dovolenku, aby sa prestal na chvíľu venovať podnikaniu a dokončil, čo má dokončiť," tvrdí Szomolányiová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: gettyimages)

Pokiaľ ide o Juraja Tučného, je to Matovičov kamarát zo školy a spolužiak. Szomolányiová však podľa vlastných slov mala k Matovičovi "blízko" oveľa menej. Nebolo ani jasné, či Igor Matovič tušil, že Tučný bude oponentom jeho diplomovky. 

Viac o téme: Diplomová prácaIgor MatovičJuraj TučnýZuzana Tučná Szomolányiová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu