Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prekvapujúci PRIESKUM: Pellegriniho strana by predbehla Smer! OĽaNO je stále prvé

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Podľa exkluzívneho prieskumu Focusu pre TV Markíza by potenciálna nová strana Petra Pellegriniho predbehla Smer. Len tesne by zaostávala za najsilnejšou vládnou stranou OĽaNO. Smer by skončil na treťom mieste so ziskom necelých desať percent.

Po dlhých mesiacoch špekulácií o napätej situácii v Smere, vypustili líder Smeru Robert Fico a podpredseda strany Peter Pellegrini prvé lastovičky. Bývalý premiér dokonca vyzval Fica, aby sa vzdal postu predsedu Smeru a zo strany odišiel. Fico výzvu odmietol, podľa neho má Smeru ešte stále čo ponúknuť a na post predsedu bude znova kandidovať. V kuloároch sa hovorí aj o možnosti, že by si Pellegrini založil novú stranu. Podľa prieskumu pre TV Markíza by predbehla Smer. 


Pellegrini vyzval Fica: Ten pripustil zmeny, potrebujeme nových bojovníkov, ale nie slniečkarov


Pellegriniho strana by predbehla Smer

V prípade vzniku politickej strany súčasného podpredsedu parlamentu a podpredsedu Smeru Petra Pellegriniho by táto strana získala podporu 21,4 percenta voličov. Umiestnila by sa tesne za hnutím OĽaNO, ktoré by skončilo prvé s podporou 21,8 percenta hlasov. Strana Smer by skončila tretia s 9,6 percenta. Vyplýva to z prieskumu, ktorý robila agentúra Focus na vzorke 1011 respondentov od 14. do 21. mája. 

Prekvapujúci PRIESKUM: Focus do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Na telo s Michalom Kovačičom)

V prieskume preferencií strán a hnutí v prípade vzniku Pellegriniho strany skončilo na štvrtom mieste Sme rodina s podporou 8,8 percenta. Nasleduje ĽSNS s ôsmimi percentami, SaS so 7,1 percenta a Progresívne Slovensko s 5,5 percenta hlasov. Zdroje podpory pre potenciálnu stranu Pellegriniho pochádzajú zo 48,6 percenta zo Smeru-SD, zo 6,2 percenta zo Sme rodina, z 5,5 percenta z ĽSNS. Nerozhodnutých je 18,9 percenta opýtaných, 5,8 percenta tvoria nevoliči a 15 percent respondentov tvorí skupinu "iná strana".

Prekvapujúci PRIESKUM: Focus do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Na telo s Michalom Kovačičom)

Konflikt v Smere

Konflikt v Smere je už na stole dlho a javí sa, že v strane nenachádzame jednotný jazyk. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to vyhlásil podpredseda parlamentu a podpredseda Smeru Peter Pellegrini. Svoj odchod zo strany nevylúčil. Myslí si, že možno najférovejšie bude, ak si voliči vyberú, aký typ politiky chcú mať.

Prekvapujúci PRIESKUM: Focus do
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

„Mne nejde ani o peniaze, budovy Smeru-SD. Ani o stoličku predsedu. Bol by som rád, keby nakoniec o tom rozhodli ľudia a nie orgány politickej strany,“ povedal Pellegrini. Deklaruje, že urobil všetko preto, aby Smer dosiahol vo februárových parlamentných voľbách najlepší výsledok a teraz nastal čas, keď strana musí začať riešiť svoje vnútrostranícke problémy. Zároveň podotkol, že by to nemalo trvať dlho. „Bolo by fér, keby rozhodnutie prišlo v nasledujúcich týždňoch,“ uviedol Pellegrini s tým, že by chcel do letných mesiacov vstúpiť s radosťou.

Na margo prieskumu preferencií politických strán, kde potenciálna Pellegriniho strana získala podporu 21,4 percenta respondentov, uviedol, že svoje doterajšie rozhodnutia nerobil na základe prieskumov. „Svetská sláva, poľná tráva. Dnes vás môžu mať ľudia radi a o mesiac to môže byť úplne inak,“ podotkol podpredseda Smeru-SD. Zároveň však vyhlásil, že by asi mal do budúcna rozmýšľať, ako tejto "požiadavke" vyhovie.

Viac o téme: PrieskumSmerPeter ŽigaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu