Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pellegrini vyzval Fica: Ten pripustil zmeny, potrebujeme nových bojovníkov, ale nie slniečkarov

Robert Fico a Peter Pellegrini Zobraziť galériu (10)
Robert Fico a Peter Pellegrini (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Smer-SD potrebuje nových bojovníkov, ale nie teoretikov a slniečkarov. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý pripúšťa zmeny v strane. Treba ju podľa neho posilniť a nad tým, ako to urobiť, by sa mali zamyslieť aj iní členovia a funkcionári. Fico tvrdí, že vie, čo robiť a je pripravený zmeniť aj model svojho správania sa. Peter Pellegrini ho poobede vyzval k odchodu z čela strany.

"Smer-SD potrebuje zmeny vnútorné, vrátane môjho postavenia, môjho správania sa, aby sme dokázali opäť vyhrať parlamentné voľby," povedal Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Doplnil, že treba pustiť dopredu ľudí, ktorí sú pripravení pracovať, ale odmieta pretláčanie ich osobných ambícii. "Samozrejme, že sme dotrhaní a unavení. Potrebujeme nových bojovníkov, ale nie teoretikov a slniečkarov," podotkol. Fico naďalej vidí svoju úlohu v strane. "Ja už nemám kam ísť, toto je moje dieťa," poznamenal s tým, že nie je politik, ktorý stranu založil, aj ju zničí.

Pellegrini vyzval Fica: Ten
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Fico odmieta ruvačky

Na otázku, či by prijal funkciu čestného predsedu po dohode v strane, odpovedal, že ho treba nechať využiť 30-ročné skúsenosti. "Patrím medzi tých politikov, ktorí si kladú otázku, nie čo Smer-SD urobí pre mňa. Smer-SD už pre mňa urobil veľmi veľa," skonštatoval a poukázal aj na úspechy podpredsedov strany, napríklad Richarda Rašiho či Petra Pellegriniho. Odmieta, že by v Smere-SD niekedy boli "ruvačky" o funkcie. Stranu naďalej považuje za životaschopnú. V opozícii podľa neho bude musieť pôsobiť aktívne nielen v sociálnej oblasti, ale aj v oblasti demokracie a právneho štátu.

Pellegrini vyzval Fica na odchod

Poobede zvolal tlačovú konferenciu Peter Pellegrini, ktorý spoločne s ďalšími podpredsedami Petrom Žigom, Denisou Sakovou  a Richardom Rašim predstúpili pred kamery. Vyzval Roberta Fica, aby odišiel zo stoličky predsedu Smeru. „Pán predseda má dnes poslednú možnosť, aby sa vyhol osudu Vladimíra Mečiara a Mikuláša Dzurindu. Ak chce pán predseda Fico pomôcť Smeru a sociálnej demokracii na Slovensku, dozrel čas na odchod z čela strany,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že stranu si založil, stranu si aj zničí.

Pellegrini vyzval Fica: Ten
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Vyhlásil, že ak chce Fico pomôcť strane a sociálnej demokracii na Slovensku, dozrel čas na jeho odchod z vedenia. Pellegrini to povedal na utorkovej tlačovej konferencii. Podľa jeho slov by tak Fico pomohol naplniť všetky ciele, ktoré sám ohlásil, teda silnejší Smer-SD, zvýšenie koaličného potenciálu strany, ako aj vytvorenie priestoru novým politikom, ktorí sú pripravení bojovať.

Pellegrini vyzval Fica: Ten
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Diskusia o budúcnosti Smeru

V Smere-SD sa diskutuje o zmenách a o budúcnosti strany. Podporu diskusii o výmene vo vedení už avizovalo viacero predstaviteľov strany. Viacero jej členov by podľa informácií uvítalo vzájomnú dohodu a kompromis na vedení strany medzi oboma lídrami, teda súčasným predsedom Ficom a podpredsedom strany Petrom Pellegrinim. Niektorí pripustili funkciu čestného predsedu pre Fica. Pellegrini už prejavil záujem kandidovať o post predsedu Smeru-SD. V nedávnom rozhovore skonštatoval, že strana potrebuje generačnú výmenu. Nevylúčil ani odchod zo strany, zrejme by ho nasledovali aj viacerí spolustraníci. Chce novú a modernejšiu sociálnu politiku. Podporu mu vyjadrili aj poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja za Smer-SD.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu