Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zas nás bičujú dažde: VÝSTRAHY pred povodňami rôzneho rozsahu, je známy deň, kedy bude skoro 30!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (10)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Aktuálna situácia je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) taká, že v rozsiahlej brázde nízkeho tlaku vzduchu nad Nórskym morom, Škandináviou, strednou Európou a centrálnym Stredomorím sa vlní studený front. Preto na mnohých miestach prší, pričom podaktoré oblasti bičujú búrky, aj intenzívne.

Meteorológovia vyhlásili výstrahy

Hydrologická výstraha druhého stupňa bola vydaná pre okresy Bánovce nad Bebravou, Prievidza a Michalovce. Podľa meteorológov zo SHMÚ v nich do 29. mája hrozí povodeň z trvalého dažďa. „Vzhľadom na spadnuté zrážky a výrazný vzostup vodných stavov na Ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na Latorici, s možnosťou dosiahnutia, resp. prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ varuje SHMÚ na svojom webe.

SHMÚ
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Rovnaká, no o stupeň nižšia výstraha bola vydaná pre okres Trebišov bez Rožňavy, kde do dnešného večera jestvuje riziko povodne. „Vzhľadom na spadnuté zrážky a hydrologickú situáciu na Ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na Bodrogu, s možnosťou dosiahnutia, resp. prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ upozornil ústav.

Do dnešnej 21. hodiny by malo pršať na celom území Slovenska. SHMÚ v tejto súvislosti vyhlásil prvý stupeň výstrahy pred búrkami. Doplnil však, že okrem Bratislavského, Trenčianskeho, Trnavského a Nitrianskeho kraja by v tých ostatných malo prevládať daždivé počasie až do stredy večera.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Navyše, vo všetkých okresoch je aj malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 km/h,“ zdôraznil hydrometeorologický ústav s tým, že intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti síce bežná, no môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

„Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodal.

Radarová mapa úhrn zrážok, búrok a ich poloha.​

Podľa lovcov búrok sa začali búrky rýchlo vyvíjať a rýchlo naberajú na intenzite. „Najsilnejšie sú zatiaľ v Nitrianskom kraji južne od Nitry, v okolí Nových Zámkov a Komárna a postupujú na sever,“ spresnil portál Severe Weather Slovakia - Nebezpečné javy a búrky na Slovensku na svojom Facebooku.

Slovensko sužujú búrky.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB/Severe Weather Slovakia - Nebezpečné javy a búrky na Slovensku)

Streda

V rozsiahlej brázde nízkeho tlaku vzduchu sa v našej oblasti bude vlniť studený front.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach bude zasa pršať, vylúčené nie sú ani búrky. Najnižšia nočná teplota klesne na 15 až 10 stupňov. Najvyššia denná teplota vystúpi na 17 až 22, na krajnom západe, v Žilinskom kraji a na hornom Spiši väčšinou na 12 až 17 stupňov. Fúkať bude spočiatku slabý, od západu postupne prevažne severný rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 50 km/h, pri búrkach ojedinele aj viac. V Banskobystrickom kraji sa očakáva prevažne slabý vietor.

Štvrtok

Počasie v našej oblasti bude aj naďalej ovplyvňovať zvlnený studený front spojený s rozsiahlou brázdou nízkeho tlaku vzduchu vo vyšších vrstvách ovzdušia. Súčasne bude od západu zasahovať do strednej Európy výbežok tlakovej výše.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Tiež bude oblačno až zamračené a na väčšine územia sa vyskytne dážď alebo prehánky, na východe ojedinele aj búrky. Popoludní čiastočné zmenšovanie oblačnosti a ustávanie zrážok. Najnižšia nočná teplota klesne na 12 až 7, najvyššia denná teplota sa vyšplhá na 14 až 19, v Žilinskom kraji a hornom Spiši bude okolo 12 stupňov. Fúkať bude prevažne severný vietor rýchlosťou 10 až 30 km/h, v nárazoch miestami do 55 km/h.

Piatok

Do našej oblasti bude od západu zasahovať okraj tlakovej výše so stredom nad Francúzskom.

Predpoveď počasia.
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SHMÚ)

Bude polooblačno až oblačno, na severe a východe prechodne až zamračené. Ojedinele sa vyskytne dážď alebo prehánky. Najnižšia nočná teplota klesne na 11 až 5 stupňov. Najvyššia denná teplota dosiahne 18 až 23, na severe bude miestami okolo 16 stupňov.

Cez víkend sa oteplí, zrážky sa vyskytnú už len zriedka 

V sobotu bude malá, miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 13 až 7, najvyššia denná teplota 19 až 25 stupňov. V nedeľu bude taktiež malá, miestami zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 14 až 8, najvyššia denná teplota 21 až 27 stupňov.

Viac o téme: BúrkyPovodnePredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu