Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prešov zasiahla prvá búrková apokalypsa: VIDEO Zábery ako z hororu, môže byť ešte horšie, VÝSTRAHY

Búrky na Slovensku. Zobraziť galériu (9)
Búrky na Slovensku. (Zdroj: FB/SHMÚ)

SLOVENSKO – Predpovede meteorológov sa vyplnili. Intenzívne búrky včera bičovali takmer celé Slovensko, pričom intenzívne lejaky zasiahli najmä východ. Priam katastrofická situácia nastala v Prešove, kde vo viacerých častiach mesta zaplavilo ulice. A tým, že naša krajina je aktuálne v rozsiahlej brázde nízkeho tlaku vzduchu, kde sa vlní studený front, postupne by sa mal na viacerých miestach znova vyskytnúť dážď, prehánky, ojedinele i búrky, a to najmä na strednom a východnom Slovensku, pričom lokálne hrozia aj výdatnejšie zrážky.

Po silnej búrke v Prešove, ktorá sa začala po 18. hodine, zasahovali hasiči. Zaplavených bolo množstvo ulíc, voda sa nimi doslova hnala. Po tom, ako ulice v meste zaplavila voda, polícia vyzvala vodičov, aby zvýšili pozornosť v meste.

„V dôsledku silnej búrky je viacero hlavných ťahov v meste ťažko prejazdných. Podobne je to aj na D1 v smere Prešov - Košice, kde je na ceste súvislá vrstva blata, vody a kameňov, cesta je momentálne neprejazdná. Premávka z D1 bude presmerovaná na štátnu cestu 1/20,“ spresnili muži zákona.

Búrky na Slovensku.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)
Podľa portálu iMeteo.sk v Prešove spadlo v priebehu pár desiatok minút až okolo 35 mm zrážok. Nepriazeň počasia je zdokumentovaná na krátkych videách.

Zasiahli búrky aj Váš domov? Pošlite nám fotky a videá na adresu tipy@topky.sk alebo nám napíšte správu na Facebooku.

O tom, že búrky sa budú vyskytovať najmä na pomedzí Abova a Šariša so Zemplínom, kde budú organizované do línie a pomaly postupovať na severovýchod, informoval v pondelok večer aj Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že ďalší zhluk búrok bude na východe Podunajskej nížiny.

Búrky na Slovensku.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)


Čítajte aj: Dubnické Benátky? FOTO Ľudia majú muža za blázna, keď zistíte, na čo sa odvážil, premkne vás hrôza


Niekoľko fotografií zo včerajších búrok zverejnil aj na sociálnej sieti Facebook.

Búrky na Slovensku.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Búrky na Slovensku.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

Zároveň pre Banskobystrický, Žilinský, Prešovský a Košický kraj vydal výstrahu 1. stupňa pred búrkami s krúpami. Platná je do dnešnej 18. hodiny.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Intenzívny dážď potrápil i Kozárovce v okrese Levice. Obec zasiahla búrka, ktorá sa presúvala Podunajskou nížinou.

Meteorológovia upozorňujú, že s búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Pri búrkach je možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Taktiež môže dôjsť k stekaniu vody zo svahov, zatápaniu pivníc či podchodov.

Búrky na Slovensku.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/SHMÚ)

SHMÚ tiež varuje okres Michalovce pred povodňou z trvalého dažďa. Platí v ňom výstraha 2. stupňa pre predpoklad vzostupu vodných hladín na Latorici. V okrese Trebišov je pre riziko povodne vyhlásená výstraha 1. stupňa, je tu totiž predpoklad vzostupu vodných hladín na Bodrogu.

SHMÚ vydal výstrahy.
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SHMÚ)

Hydrológovia očakávajú opätovný vzostup hladiny Dunaja

V hornej časti slovenského úseku rieky Dunaj predpokladajú v stredu výrazný vzostup s kulmináciou vo štvrtok v podvečerných hodinách v bratislavskom Devíne na úrovni 570 a v centre Bratislavy na úrovni 610 centimetrov. TASR o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

Podľa slov hydrológa Martina Halaja v povodí Dunaja sa vyskytli zrážky takmer na celom území s nižšími úhrnmi oproti minulému týždňu, no vzhľadom na nasýtenosť povodia po predchádzajúcich zrážkach očakáva opätovný vzostup hladiny Dunaja. „Úhrny zrážok za posledné dva dni (27.- 28. 5.) boli približne rovnomerne rozložené a dosahovali interval od 30 do 50 mm lokálne aj viac. V najbližších dňoch podľa predpovede očakávame ubúdanie zrážok,“ spresnil. Dosiahnutie stupňov povodňovej aktivity hydrológovia neočakávajú.

Kulminácie v dolnej časti slovenského úseku Dunaja, na staniciach Komárno a Štúrovo predpokladajú v piatok (31. 5.) v dopoludňajších hodinách. „Opätovný výrazný vzostup očakávame aj na rieke Morava s predpokladanou kulmináciou v Moravskom Svätom Jáne vo štvrtok napoludnie na úrovni 375 cm,“ podotkol Halaj.

Rumunsko zasiahlo silné krupobitie 

Pokiaľ ide o počasie v zahraničí, ani tam nie je situácia ružová. Poriadne búrlivo včera popoludní pršalo v Rumunsku, kde padali krúpy s priemerom viac ako 3, ojedinele aj viac než 5 centimetrov. Krupobitie zasiahlo mesto Zalău, z ktorého hlásia škody – zničené autá a strechy domov.   

Viac o téme: BúrkyPredpoveďVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu