Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prelomový krok: Odborníci si po 16 rokoch posvietili na imunitu Slovákov, pozrite sa na výsledky

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kontrola stavu imunity populácie na Slovensku sa naposledy realizovala v roku 2002. Po dlhom čase teda prišiel rad na prelomový krok a odborníci si posvietili na to, v akom stave je imunita ľudí proti osýpkam, mumpsu, ružienke či vírusovej hepatitíde typu A, B a C. Do imunologického prehľadu sa zapojilo až 322 praktických lekárov.

Pozreli sa celkovo na 4218 osôb s rovnomerne zastúpeným pohlavím a miestnou príslušnosťou vo veku od jedného do 69 rokov. Imunologický prieskum zrealizovali z poverenia Ministerstva zdravotníctva SR a pod koordináciou Úradu verejného zdravotníctva SR.

MIMORIADNA SPRÁVA Do materských škôl prijmú iba zaočkované deti

Rezort zdravotníctva v tlačovej správe uvádza, že výsledky prieskumu upriamili na potrebu bližšie sa zaoberať riešením problematiky v oblasti vírusovej hepatitídy typu A. Vyšetrené vzorky od účastníkov potvrdili proti VHA nízku zaočkovanosť celým spektrom vekových skupín. „Očkovanie proti VHA patrí v súčasnosti medzi odporúčané očkovanie pre deti vo veku dvoch rokov žijúce v miestach s nízkym sociálno-hygienickým štandardom, bez prístupu k pitnej vode, bez odkanalizovania odpadových vôd alebo s nízkym štandardom bývania, a to od roku 2010," uviedla ministerka zdravotníctva SR Andrea Kalavská.

Podľa jej slov pracovná skupina pre imunologické prehľady odporúča zvážiť zavedenie odporúčaného očkovania proti VHA pre deti vo veku 2 až 5 rokov, najmä s ohľadom na súčasnú mobilitu a migráciu obyvateľstva, a teda aj na možnosť vyššieho rizika vzniku ochorenia a súčasne vysokej účinnosť používaných očkovacích látok proti VHA.

Prelomový krok: Odborníci si
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Hrozba osýpok?

Laboratórne vyšetrenia v prípade niektorých zaočkovaných osôb ukázalo nedostatočne vytvorenú hladinu protilátok proti osýpkam. „V prípade osýpok dôjde podľa záverov Pracovnej skupiny pre imunologické prehľady k odporúčaniu zaočkovať jednou dávkou očkovacej látky približne 500 účastníkov IP 2018, ktorým sa zistili negatívne a hraničné výsledky protilátok, napriek tomu, že tieto osoby boli v minulosti očkované,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

V rámci údajov pri tom zistili najvyššiu vnímavosť k infekcii osýpok vo vekovej skupine od 25 do 49 rokov. Mikas uviedol, že pracovná skupina pre imunologické prehľady podľa výsledkov IP 2018 preto zvažuje odporučiť osobám v spomínanej vekovej skupine, ktoré nemajú v zdravotnej dokumentácii záznam o prekonaní ochorenia alebo záznam o očkovaní proti osýpkam dvomi dávkami vakcíny, aby sa dali zaočkovať jednou dávkou očkovacej látky. Týka sa to aj ľudí, ktorí sú v riziku nákazy ochorenia osýpok, ako napríklad zdravotnícki pracovníci.

Prelomový krok: Odborníci si
Zobraziť galériu (4)

Výsledky IP 2018 však podľa Ministerstva zdravotníctva potvrdili, že súčasné nastavenie schém pravidelného povinného očkovania dostatočne chráni obyvateľstvo pred šírením závažných prenosných ochorení na území našej krajiny. Znamená to, že súčasné nastavenie termínov pravidelného povinného očkovania má v záujme ochrany verejného zdravia svoje nespochybniteľné opodstatnenie a nevyžaduje si zásadné zmeny.

Kontrola je žiaduca

Cestovanie ľudí za prácou či rekreáciou. Aj to patrí k dôvodom zvyšujúceho sa rizika zavlečenia prenosných ochorení na územie Slovenskej republiky. Podľa ministerky zdravotníctva SR Kalavskej je preto žiaduce, aby sa v zmysle už vládou SR schváleného Národného plánu kontroly infekčných ochorení vykonávali takéto sérologické vyšetrenia kontinuálne a minimálne v 5-ročných intervaloch.  

Andrea Kalavská
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Závery Imunologického prehľadu 2018

Podľa zverejnených záverov IP 2018 má najvyššiu vnímavosť k infekcii osýpok veková skupina ľudí od 35 do 39 rokov. Najväčšia odolnosť bola zistená u ľudí vo veku nad 50 rokov. Vzhľadom k tomu, že bola zistená najvyššia vnímavosť k infekcii vo vekovej skupine od 25 – 49 ročných, je podľa výsledkov potrebné odporučiť týmto osobám, ktoré nemajú v zdravotnej dokumentácii záznam o dvoch dávkach očkovania ako aj osobám, ktoré sú v riziku nákazy ochorenia, aby sa dali zaočkovať 1 dávkou očkovacej látky.

Pri ochorení mumps podľa záverov nie sú potrebné zmeny v doterajšej očkovacej schéme. Čo sa týka rubeoly, protilátková odpoveď bola zistená vo vysokej proporcii vo všetkých vekových skupinách. "Z pohľadu efektivity očkovania proti rubeole nie sú potrebné žiadne zmeny v súčasnom očkovacom kalendári," uvádza sa okrem iného vo vyjadrení ministerstva.

Pri hepatitíte typu A sa ukázalo, že vzhľadom na vysokú účinnosť používaných vakcín proti VHA, súčasnú mobilitu a migráciu obyvateľov, ako aj cestovanie osôb za prácou alebo turistikou, kde vzniká riziko vzniku ochorenia, by sa malo odporučiť odporúčané očkovanie proti VHA pre deti vo veku 2 až 5 rokov.

Pri hepatitíde typu B proporcia chránených od ostatných IP realizovaných v roku 2002 významne stúpla a to najmä vo vekových skupinách podliehajúcich povinnému očkovaniu, ktoré bolo zavedené v roku 1998. Celkom štyri pozitívne  prípady boli zistené pri hepatitíde typu C. "Pozitívne prípady boli okamžite po zistení epidemiologicky došetrené a bola im poskytnutá príslušná zdravotná starostlivosť," informovali v tlačovej správe. Skríning zameraný na vyhľadanie pozitívnych prípadov však je potrebné podľa výsledkov zamerať cielene na rizikovú časť populácie. Celopopulačný skríning totiž nie je efektívny. Podrobnejšie informácie sa dočítate na stránke Ministerstva zdravotníctva.

Viac o téme: SlováciImunologický prehľad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu