Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odmietanie očkovania sa Češke vypomstilo: Jej synčeka hospitalizovali v nemocnici, zdrvujúca správa

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRNO - Susednou Českou republikou rezonuje závažný prípad. Len trojročného chlapčeka mali vo Fakultnej nemocnici v Brne hospitalizovať s ochorením tetanus. Pre české médiá to potvrdil hovorca zariadenia Pavel Žára. Dieťa podľa dostupných informácií nebolo očkované proti už spomínanému ochoreniu.

Jeho matka sa totiž údajne domnievala, že mu to mohlo spôsobiť zdravotné komplikácie. V súčanosti je podľa hovorcu nemocnice chlapčekov stav stabilizovaný, nevylúčil však, že by mohli nastať problémy. Podrobnosti prípadu nie sú známe vzhľadom na ochranu identity maloletého.

Odmietanie očkovania sa Češke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

České médiá ale priblížili, že pacientom má byť len trojročný chlapec z oblasti Blanensko v Moravskom okrese. Portál novinky.cz uviedol, že dieťa sa malo nakaziť po tom, ako si do nosa zasunulo zhrdzavenú gombíkovú batériu. 

Hovorca nemocnice síce informáciu o tom, že dieťa nebolo očkované nekomentoval, podľa riaditeľa brnenskej krajskej hygienickej stanica Davida Křivánka ale išlo práve o tento prípad. "Je to veľmi čerstvé. Celá vec je v šetrení a nie je možné k nej poskytnúť ďalšie informácie," povedal Křivánek.

Nejde o ojedinelý prípad

Prípadnému šíreniu ochorenia zdravotníci zabránili tak, že maloletého umiestnili na kliniku infekčných ochorení v detskej nemocnici v Brne, ktorá je súčasťou už spomínanej fakultnej nemocnice. 

Nejde však o ojedinelý prípad. Rodičov, ktorí sa boja dať zaočkovať svoje deti, podľa Křivánka pribúda. Prípady, kedy si rodičia myslia, že svoje ratolesti chránia, napokon môžu končiť niekoľkotisícovými pokutami. 

Prečítajte si aj: Alarmujúca správa WHO: Výskyt osýpok v Európe v prvom polroku 2019 prudko vzrástol

S tetanom sa však podľa odborníka hygienici stretávajú len zriedkavo. Omnoho častejšie v rukách lekárov skončia deti s osýpkami, proti ktorým sa dá taktiež zaočkovať. Křivánek ale doplnil, že ukladanie pokút nemá zmysel. "Skôr sa trpezlivo snažíme v správnom konaní znovu a znovu vysvetľovať rodičom zmysel očkovania, a niektorí nakoniec po zdĺhavých diskusiách na očkovanie kývnu," objasnil.

Tetanus je nebezpečné ochorenie spôsobené baktériou Clostridium tetani. Medzi jeho prejavy patria kŕče či strata koordinácie svalových pohybov. Nebyť lekárskej pomoci môže sa skončiť aj smrťou. Dôvodom je zástava srdca alebo kolaps dýchacieho systému.

Viac o téme: DieťaOčkovanieTetanusBrno
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu