Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové zistenia o poľskom mäse: Až 240 kilogramov bolo zdravotne v poriadku

Na bitúnkoch sa malo obchodovať s chorým hovädzím dobytkom.
Na bitúnkoch sa malo obchodovať s chorým hovädzím dobytkom. (Zdroj: Twitter.com/BBC News (World))

BRATISLAVA - Až 240 kilogramov nahláseného poľského mäsa bolo zdravotne bezpečných, pochádzalo od slovenských výrobcov. Pri kontrolách to zistil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Mäso poľského pôvodu bolo dodané iba do jednej školskej jedálne. Preverovanie poľského mäsa v zariadeniach spoločného stravovania v SR naďalej intenzívne pokračuje.

Od 29. januára 2019 hlavný hygienik SR Ján Mikas nariadil regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Slovenskej republike okamžité kontroly vysledovateľnosti hovädzieho mäsa z Poľska v zariadeniach spoločného stravovania. Bolo to nariadené ešte v čase, keď SR nedisponovala informáciami, či bolo na slovenský trh dodané mäso z chorého poľského hovädzieho dobytka.

Deň na to (30. 1.) o 21. hodine dostal ÚVZ SR oznámenie od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR, že predmetné hovädzie mäso z inkriminovaného poľského bitúnka bolo distribuované aj na Slovensko a bolo dodané aj do slovenských predajní mäsa a skladov potravín, ktoré spadajú do kompetencie kontroly orgánov ŠVPS. Následne bolo poľské hovädzie mäso distribuované do reštaurácií a predškolských a školských zariadení, ktoré už spadajú pod následnú kontrolu úradov verejného zdravotníctva v SR.

Z tohto oznámenia bolo zrejmé, že inkriminované poľské mäso malo byť dodané do 15 reštaurácií, predškolských a školských zariadení v celkovom množstve asi 520 kilogramov, zväčša malo ísť o hovädzie mäso chladené, teda určené k priamej spotrebe s krátkou dobou trvanlivosti. "K 4. februáru 2019 sme skontrolovali predmetné reštaurácie, predškolské a školské zariadenia, pričom v prípade šiestich prevádzok sa vykonanou kontrolou dokumentácie na mieste (dodacie listy mäsa s identifikačnými údajmi od slovenských dodávateľov, s krajinou pôvodu Slovensko) zistilo, že išlo o dodávky slovenského mäsa, a teda z avizovaných 520 kilogramov dodaného poľského hovädzieho mäsa bolo preukázateľných 242 kilogramov mäsa od slovenských výrobcov," uviedol Mikas.

Okrem ohlásených 15 zariadení bolo skontrolovaných ďalších desať. Poľské hovädzie mäso bolo dodané v celkovom množstve približne 226 kilogramov. To bolo následne použité na prípravu hotových pokrmov. V danej súvislosti neboli hlásené zo strany konzumentov skontrolovaných zariadení žiadne zdravotné ťažkosti. Kontroly v ďalších avizovaných siedmich zariadeniach sa v súčasnosti uskutočňujú.

"V tejto súvislosti nemožno konštatovať, že nekvalitné mäso je možné ľahšie dodať do reštaurácií alebo školských jedální. Prevádzkovatelia reštaurácií a školských jedální odoberajú mäso od slovenských distribútorov, ktorí spadajú pod kontrolu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Naši hygienici úradov verejného zdravotníctva realizujú teda až následné kontroly v reštauráciách a školských jedálňach, keď je predpoklad, že od skontrolovaných slovenských distribútorov prevzali zdravotne bezpečné mäso a potraviny," vysvetľuje Mikas.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR v čase 29. januára do 4. februára vykonali spolu 1308 kontrol. Najviac ich bolo v Košickom, Nitrianskom kraji, Bratislavskom a v Prešovskom kraji. Najviac prevádzok sa skontrolovalo v Nitrianskom (281), Košickom (260) a v Bratislavskom kraji (192).

Slovensko robí, čo je v jeho silách

Slovenská republika pri rizikovom poľskom mäse robí všetko, čo je v jej silách. Uviedla to po utorkovom rokovaní mimoriadneho Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS). 

"SR robí, čo je v jej silách. Dokonca sme boli tí, ktorí sme po 12 hodinách bez toho, aby kauza bola oznámená v európskom systéme varovania, požiadali poľskú stranu, aby tak urobila a aby prevádzky, kde sa mäso z inkriminovaného bitúnku dostalo, boli nahlásené. Robíme všetky typy kontrol, kontroly na cestách či kontroly v zariadeniach. Robíme aj laboratórne vyšetrenia," priblížila.

Podľa slov ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša budú veterinári nielen v súčasnosti, ale aj v budúcnosti uplatňovať zvýšenú kontrolu na poľské potraviny. Predaju rizikových potravín, najmä v prihraničných oblastiach, podľa neho pomáha aj ambulantný predaj potravín v obciach, ktorý starostovia obcí nenahlasujú veterinárnej správe. "Je minimálne nahlasovanie ambulantných predajov," podčiarkol. Starostovia tak podľa neho nenahlasovaním predajov preberajú na seba zodpovednosť aj riziká.

Podľa opozičnej poslankyne NR SR Anny Zemanovej (SaS) sa v súčasnosti už realizujú v kauze poľského mäsa intenzívne opatrenia. "Treba sa však pýtať, či sú dostatočné, či nemohli byť vykonané razantnejšie kroky. Nedostala som na výbore odpoveď na to, prečo nemohol byť pozastavený dovoz poľského hovädzieho mäsa až do vyšetrenia rozsahu kauzy. My do dnešného dňa nevieme, či sa rizikové mäso týkalo len jedného bitúnku, či sa nekalé praktiky na bitúnku nerealizovali aj predtým, či objem mäsa nebol teda oveľa väčší, ako sa doteraz deklarovalo," podčiarkla opozičná poslankyňa.

"S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o kriminálnu činnosť poľského bitúnku a naň naviazaných dodávateľov. Podľa pravidiel jednotného trhu EÚ však zastaviť pohyb všetkého mäsa z Poľska nie je možné," dodal vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR Ladislav Miko. Inšpekčná misia z Bruselu, ktorá prešetruje kauzu rizikového mäsa v Poľsku, by podľa neho mala mať výsledky 8. februára.

Viac o téme: MäsoPoľskoÚVZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu