Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozný pohľad na centrum Bratislavy: VIDEO Výkaly a smrad, kompetentní by mali konať, odkazujú ľudia

Potkany na Kamennom námestí. Zobraziť galériu (8)
Potkany na Kamennom námestí. (Zdroj: Maarty)

BRATISLAVA - Sex, drogy, bezdomovci, neuveriteľný zápach a desiatky potkanov. Aj tak ešte minulý týždeň vyzeralo centrum mesta, cez ktoré denne prejdú desiatky ľudí. Zdá sa však, že kompetentní si sťažnosti obyvateľov hlavného mesta zobrali k srdcu a Kamenné námestie, na ktorom stojí aj legendárny hotel Kyjev, dávajú postupne do poriadku.

Kamenné námestie - anketa
To, že Kamenné námestie je v katastrofálnom stave, a že za bieleho dňa tam stretnete pospávajúcich bezdomovcov, je známe už dlho. Koncom augusta, keď dal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal zbúrať nelegálne stánky, sa však vynoril oveľa vážnejší problém. Po námestí zrazu začali pobehovať desiatky potkanov. Mesto vtedy tvrdilo, že situáciu rieši a na povrch vraj nevyliezajú, to ale nebola pravda. 

Šokujúce zábery z centra Bratislavy: FOTO Muži súložili za bieleho dňa, otrasné zistenie

"Potkany sa vyskytujú vo väčšom množstve na miestach, kde sú zvyšky jedla a iné odpadky, inak na povrch vyliezajú veľmi zriedka. Samospráva sa týmto problémom zaoberá a monitoruje problémové lokality, ako napríklad aj Kamenné námestie, kde treba klásť zvýšený dôraz na dodržiavanie Všeobecne záväzného nariadenia o čistote a poriadku v Starom Meste, na ktorého dodržiavanie dohliadajú príslušníci mestskej polície ako poriadkového útvaru,“ povedala vtedy Zuzana Onufer, hovorkyňa hlavného mesta. 

Patkane na Kamennom
Je pravda, že na Kamennom námestí sú odpadky, no nie je ich viac ako v iných častiach Bratislavy a potkany tam behali za bieleho dňa. Okrem neželaných hlodavcov, na námestí dochádzalo aj k iným výtržnostiam. Nie je nezvyčajné, ak tam stretnete priamo za bieleho dňa na lavičke alebo v tráve súložiacich ľudí, či takých, ktorí vykonávajú rôzne iné potreby pred zrakmi ostatných ľudí. 

Bezdomovec na Kamennom námestí.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Bratislavské noviny)

Menej výkalov, viac lavičiek

Posledný incident, kedy musela zasahovať polícia, sa stal len pred pár dňami. Okolo 16-tej hodiny bola hliadka privolaná k páru, ktorý svoje vášne ukájal priamo na lavičke. Na konci týždňa sme sa preto vybrali skontrolovať, či sa po niekoľkých hláseniach a medializácii, niečo zmenilo. 

Potkany na Kamennom námestí.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Maarty)

Mení sa Kamenné námestie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Maarty)

Na naše prekvapenie sme poobede nevideli na tráve ležať žiadnych bezdomovcov, aj napriek tomu, že len pár dní predtým tam boli. Zápach moču a ľudských výkalov, ktoré boli na viditeľných miestach, však pretrval. Potkana sme stretli len jedného. Vo chvíli, keď sme dorazili, odchádzali štátni policajti. Možno aj preto bezdomovci posedávali na lavičkách a nerobili žiadne výtržnosti. Podľa ľudí však polícia na námestí nie je pravidelne, skôr zriedka. 

Nelegálne stavby odstránili, niekoľko nových predajných miest však pribudlo.
Zobraziť galériu (8)
Nelegálne stavby odstránili, niekoľko nových predajných miest však pribudlo.  (Zdroj: Magistrát hlavného mesta Bratislava)

Mení sa Kamenné námestie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Maarty)

"Sú tu teraz častejšie odkedy sa zbúrali tie stánky, ale skôr sa len prevezú autom okolo," povedal pán, ktorý býva neďaleko a cez Kamenné námestie tak prechádza každý deň. Podľa neho by si tiež zaslúžilo viac zelene, menej potkanov a neporiadku a možno aj viac lavičiek na sedenie. "Tie potkany povyliezajú, počkajte, keď sa zotmie, je ich tu dosť," povedal nám, keď sme poznamenali, že potkany zmizli. 

Aj toto je pohľad, ktorý sa bežne naskytol ľuďom, ktorí prechádzali cez Kamenné námestie.
Zobraziť galériu (8)
Aj toto je pohľad, ktorý sa bežne naskytol ľuďom, ktorí prechádzali cez Kamenné námestie.  (Zdroj: Maarty)

Mení sa Kamenné námestie
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Maarty)

Aj ostatní okoloidúci, ktorých sme sa pýtali na to, či si myslia, že sa Kamenné námestie mení k lepšiemu a čo by na ňom uvítali, sa zhodli na tom, že vidno, že sa niečo začalo robiť, ale počkajú si na výsledok. Svorne však tvrdili, že námestie si zaslúži zmenu k lepšiemu a kompetentní by sa o to mali postarať.

Viac o téme: PotkanyPolícia Primátor BratislavaIvo NesrovnalKamenné námestie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu