Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V slovenských lesoch čaká smrteľná hrozba: Varovanie pre hubárov, pozor na tichého zabijaka

Muchotrávka červená
Muchotrávka červená (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

BRATISLAVA - Lesy sú pri tropickom počasí, aké sme na Slovensku pocítili za uplynulé dni, výborným útočiskom pred spaľujúcim slnkom. A nie je to len príjemný chládok, ktorý nás volá do lesov. Sú to aj jedlé poklady, ktoré si aj napriek teplu môžeme z lesov priniesť. Hubárčenie však so sebou nosí aj niekoľko nebezpečenstiev. Tým hlavým je otrava, ktorú si konzumáciou jedovatej huby môžeme privodiť.

Slovenské lesy ponúkajú širokú škálu jedlých húb. Popri populárnych dubákoch v týchto časoch môžeme nazbierať aj hríby zrnitohlúbikovité, siné, tiež bedle, kozáky, suchohríby, či lieviky trúbkovité. Úlovky po minulom víkende hlásia zberači po celom Slovensku.

Pri zbere húb si však treba dať veľký pozor. Na našom území totiž okrem jedlých húb rastú aj také, ktorých konzumácia nám môže ublížiť. „Počas leta, až do jesene možno na území Slovenska nájsť viaceré druhy jedovatých druhov húb. Medzi najznámejšie patria muchotrávky, konkrétne muchotrávka zelená, muchotrávka tigrovaná a muchotrávka červená,“ povedal pre Topky.sk Martin Bačkor z katedry botaniky Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Zelená kráľovná

Podľa jeho slov môžeme v lesoch v tomto období  z jedovatých húb naraziť najmä na muchotrávku zelenú. Pred jej zberom varovali cez víkend napríklad hubári v okolí Trnavy. Muchotrávky sú podľa Bačkora najnebezpečnejšie hneď z niekoľkých hľadísk.

„Ľudia si ich môžu zameniť s plávkami, pečiarkami, prípadne rýdzikmi, keď hubári prehliadnu pošvu muchotrávok, ktorá niekedy pri zbere môže zostať v pôde. Úplne najnebezpečnejšou jedovatou hubou pre človeka v našom podnebnom pásme je muchotrávka zelená,“ varuje botanik. Táto u nás spôsobuje približne 90 percent smrteľných otráv človeka hubami.

Látky obsiahnuté v plodnici huby, tzv. amatoxíny, spôsobujú zlyhanie pečene a obličiek. „Na smrteľnú otravu človeka s priemernou hmotnosťou stačí zjesť aj jedne, resp. dve kusy,“ hovorí odborník. Muchotrávka je tichý zabijak, s počiatočnými prejavmi otravy prejavujúcimi sa po ôsmich až 48 hodinách.

Ide hlavne o čas

S otravami hubami sa záchranári na Slovensku stretávajú relatívne často. Za túto sezónu si však hubári zatiaľ dali pozor. „V období od 1. júna sme na tiesňovej linke 155 zaznamenali dva prípady v Nitrianskom kraji, záchranármi boli prevezený do nemocnice,“ povedal na tému otráv hubami Jozef Minár z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby. Ďalší prípad fatálnej otravy sa stal minulý týždeň, kedy v banskobystrickej nemocnici zomrela žena zo zahraničia. Podľa RTVS od roku 2004 do roku 2016 zdravotníci evidujú 1 200 prípadov otráv hubami.

Prvá pomoc pri otrave hubami je ako pri akejkoľvek intoxikácii. „Dôležitú úlohu hrá čas, závažnosť je daná charakterom a množstvom požitých húb. Čím skôr sa toxická látka dostane z organizmu, tým je lepšia pacientova šanca zvyšuje,“ povedal Minár. Medzi príznaky otravy hubami podľa neho patria bolesti brucha, zvracanie, hnačky, nadmerné potenie, nadmerné slinenie a dehydratácia organizmu. Niekedy dochádza aj k poruchám videnia.

S prvotnými úkonmi pomôžu operátori záchrannej zdravotnej služby ešte pred príchodom sanitky. „Treba vyvolať zvracanie, aby sme sa zbavili aspoň časti toxickej látky,“ radí Minár. Ako prvé by mal človek po požití jedovatej huby siahnuť po aktívnom „čiernom“ uhlí. To dokáže do určitej miery neutralizovať toxické látky. Záchranárom by podľa Minára pomohli aj vzorky požitého jedla s hubami. Doktori podľa toho poskytnú pacientovi správnu protilátku.

Správne určenie zachráni život

Vedieť správne rozlíšiť jedovaté huby môže predstavovať rozdiel medzi životom a smrťou. Pri zbere húb je veľmi dôležité zbierať iba také huby, ktoré vieme s najväčšou určitosťou identifikovať. V opačnom prípade riskujeme nepríjemné následky. Pritom podľa Bačkora na Slovensku rastie len malé množstvo húb, ktoré je možné si zameniť s iným, jedlým druhom.

Nesprávnym určením huby si okrem zdravia môžeme spackať aj večeru. „Tiež medzi hríbmi nájdeme druhy, ktoré sú bez tepelnej úpravy jedovaté, prípadne nejedlé z dôvodu nepríjemnej horkej chuti. Aj jediná plodnica takejto huby dokáže pokaziť jedlo,“ varuje Bačkor.

Viac o téme: HubyMuchotrávkaOtravaHubáriJedovaté
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu