Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čo sa deje s ľudským telom po smrti: Krok za krokom od momentu, keď prestane biť srdce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Čo sa stane s naším telom, keď zomrieme? Prinášame krok za krokom, čo sa deje po poslednom údere srdca. Práve veda umožňuje preskúmať, ako sa ľudské telo správa po smrti. Ironické je napríklad to, že na to, aby mohlo telo hniť, potrebuje veľa živých organizmov.

Srdce sa zastaví a krv prestane tiecť

Čas zastavenia srdca je podľa lekárov definovaný ako čas úmrtia. Akonáhle prestane biť srdce, zvyšok tela začne postupne odumierať. A keďže nemá čo poháňať krv v krvnom obehu, zastaví sa aj prietok krvi v celom tele, informoval portál List25.com. 

Telo začína meniť farbu

Pretože krv už nepreteká krvným obehom, telo začína nadobúdať dvojtónovú farbu. Je to preto, lebo krv sa usádza v najnižšej časti tela kvôli gravitácii, čo sa na tele prejavuje ako modriny. Ostatné časti budú neprirodzene bledé kvôli zníženej hladine hemoglobínu. 

Čo sa deje s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nastáva algor mortis

Tiež známe ako "mŕtvy pokoj", algor mortis znamená, že naše telo stráca normálnu teplotu 37 stupňov Celzia a rapídne klesá o 0,8 stupňa Celzia za hodinu.

Nasleduje rigor mortis

Známejšia posmrtná fáza sa začne prejavovať až niekoľko hodín po smrti. Nastáva v dôsledku zníženia hladiny adenozínu trifosfátu (ATP), v dôsledku čoho začne celé telo začne tuhnúť. Ako prvé stuhnú viečka a svaly na krku.

Telo sa stále hýbe

Napriek tomu, že krv sa zhromaždila v spodných miestach tela, mŕtve telo je stále schopné krútiť a ohýbať sa celé hodiny po smrti. Dôvodom sú zmršťujúce sa svalové tkanivá, ktoré sa pomaly zmenšujú a uvoľňujú, a to sa môže javiť ako pohyb tela.

Čo sa deje s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vrásky na tvári sa vyrovnávajú

Keďže sa svaly uvoľňujú, všetky vrásky a stopy po mračení sa sú preč.

Črevá sa vyprázdňujú

Hoci rigor mortis spôsobí stuhnutie tela, telo nestuhne úplne. V skutočnosti sa niektoré časti, najmä zvierače, uvoľňujú, pretože ich už neriadi mozog, ako to bolo počas života. Črevá sa v tejto fáze začnú samovoľne vyprázdňovať. 

Začína prenikať hnilobný zápach

Mŕtve telá prirodzene zapáchajú. Spôsobujú to umŕtvené bunky, ktoré uvoľňujú enzýmy. Tieto enzýmy vábia baktérie a huby, ktoré dopomáhajú k rozkladu tela. Zdrojom zápachu sú však až samotné baktérie a huby, ktoré uvoľňujú plyny a pachy z mŕtveho tela.

Neskôr sa pridajú živočíchy

Hneď po baktériách a hubách sa na telo usadia mäsiarky. Tie do tela nakladú vajíčka, z ktorých sa vyliahnu červy. Tieto červy začnú požierať mŕtvolu. Prítomné sú aj roztoče, mravce, pavúky a ďalší drobný hmyz. 

Čo sa deje s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Telo môže vydávať zvuky

Zdá sa, že tento fakt ešte stále straší lekárov. Mŕtve telo totiž ešte stále vypúšťa plyny, vychádza z nich tichý piskot či dokonca môže stenať. Spôsobuje to kombinácia rigor mortis a vylučovanie plynov z tela.

Baktérie začnú tráviť črevá

Vzhľadom na to, koľko baktérií sa nachádza vo vnútornostiach mŕtveho tela, akonáhle skolabuje imunitný systém, tieto baktérie začnú tráviť črevá.

Oči a jazyk opuchnú

Orgány sa začnú rozkladať a telo začne produkovať plyny, ktoré spôsobia, že sa oči vyklenú a jazyk začne opúchať, až ovisne von z úst.

Napokon prichádza hniloba

Tiež známe ako skvapalnenie našich orgánov, k hnilobe dochádza, keď sa bunky v tele naďalej rozkladajú a zároveň sa stráca súdržnosť tkaniva kvôli rozkladajúcim sa proteínom. Akonáhle nastane štádium hniloby, telo sa stane krehkým a hubovitým.

Čo sa deje s
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Uvoľňuje sa koža

Kĺzavosť kože je znásobená, pretože sa vytvárajú plyny, čo znamená, že sa koža oddeľuje od svalov a kostí.

Kosti sú na rade ako posledné

Po desaťročiach od smrti, keď baktérie a huby rozložia zvyšok mŕtveho tela, sa napokon rozpadnú aj proteíny v kostiach. Zanechajú len kostný materiál zvaný hydroxyapatit, ktorý sa premení na prach.

Viac o téme: SmrťMŕtvola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu