Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA situácia v Michalovciach: Zasadá krízový štáb, lekári odhalili hrozivú skutočnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

MICHALOVCE - Situácia vo východoslovenskom meste Michalovce je kritická. Počet ľudí nakazených osýpkami v posledných dňoch rapídne stúpol. Počas víkendu sa nakazilo ďalších 25 ľudí. Krízový štáb vyhlásil včera mimoriadnu situáciu a dnes od rána zasadá, aby sa členovia dohodli na ďalšom postupe. Epidémiu sa zatiaľ nepodarilo zastaviť a nakazených stále pribúda.

Od utorka od 15-tej poobede platí v Michalovciach mimoriadny stav. Dôvodom je explozívny nárast počtu ľudí, ktorí sa počas víkendu nakazili osýpkami. Nakazilo sa 25 ľudí. Od 8. hodiny v Michalovciach zasadal krízový štáb za účasti hlavného hygienika SR i hlavného lekára košického samosprávneho kraja. Oznámili, aké ďalšie kroky urobia hygienici a mesto na zastavenie epidémie osýpok. 

Prijali viaceré opatrenia

Krízový štáb, ktorý v stredu dopoludnia zasadal v Michalovciach v súvislosti s epidémiou osýpok, prijal určité návrhy, ktoré budú zapracované v príkaze prednostky. Musia ich bližšie vyšpecifikovať a legislatívne upraviť.

Zasadnutie krízového štábu k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Patrí medzi ne monitoring polície, zrušenie hromadných podujatí v meste a lokalitách, ktoré sú ohniskami nákazy či asistencia polície pri očkovaní, ale aj zabezpečenie jeho výkonu. Očkovať by sa mali aj zamestnanci štátnej a verejnej správy a miestnej samosprávy. Patria medzi nich napr. pracovníci sociálnej poisťovne, úradu práce, prokuratúry, súdov, mestského či okresného úradu. Zaistiť sa má tiež doprava infikovaných osôb sanitkami.

Po skončení krízového štábu to pre médiá uviedla prednostka Okresného úradu (OÚ) v Michalovciach Jana Cibereová. Niektoré úlohy, napr. monitoring pohybu infikovaných osôb políciou, ktorý bude prebiehať v oblasti ohnísk nákazy na Mlynskej ulici či vo Veľkých Kapušanoch, sa dá podľa jej ďalších slov uplatniť hneď. Ostatné návrhy musia do praxe zaviesť najneskôr v piatok (13.7.).

Zasadnutie krízového štábu k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Na prijatie pacientov sa chystajú aj v Prešove a Košiciach

"Z tých ďalších opatrení bude dôležité pokračovať v očkovaní osôb na Mlynskej ulici v Michalovciach a vo vytipovaných uliciach v meste. Budeme sa snažiť vytipovať obce v rámci okresu, kde budeme zvažovať a realizovať očkovanie osôb," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, ktorý sa na krízovom štábe zúčastnil tiež. Momentálne je na spomínanej ulici z 1400 ľudí zaočkovaných približne 1100. Zaočkovaní by mali byť aj tí, ktorí prichádzajú s osobami v ohnisku nákazy do kontaktu. Podľa jeho ďalších slov budú v súvislosti s dostatkom vakcíny komunikovať s firmami, ktoré ich dodávajú, aby tak nebol ohrozených ich počet v rámci bežného očkovacieho kalendára.

Potrebné je podľa neho naďalej zabezpečiť hospitalizácie. V prípade naplnenia miestnej kapacity sú na príjem pacientov prijaté tie v Košiciach a v Prešove. "Budeme s nimi komunikovať. Budeme ich žiadať, aby ešte raz zistili očkovací status svojich zamestnancov," spomenul. Opatrení bolo podľa hlavného hygienika prijatých veľa a boli správne. "Treba si uvedomiť, že osýpky sú respiračná nákaza, ktorá sa veľmi ľahko šíri a je to vysokokontagiózne ochorenie. Komunita, kde sa teraz epidémia šíri, veľmi ťažko alebo vôbec nedodržiava nariadené protiepidemické opatrenia," priblížil.

Zasadnutie krízového štábu k
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

Kapacita nemocnice zatiaľ stačí

Infektologické oddelenie michalovskej nemocnice malo hospitalizovaných 25 pacientov s osýpkami, z toho bolo sedem novoprijatých pacientov. Uviedol to dnes v mene siete nemocníc Svet zdravia, kam patrí aj michalovská nemocnica, hovorca Tomáš Kráľ. „Kritický stav bol v nedeľu večer, keď počet infekčných pacientov presiahol 30. V tomto momente rozšírená kapacita oddelenia je postačujúca,“ povedal Kráľ. Ako dodal, v prípade prekročenia kapacity bude nemocnica nútená poslať pacientov na hospitalizáciu na iné spádové oddelenia v Košiciach a Prešove. Zatiaľ však takýto scenár nebol potrebný. Zdôraznil, že v nemocnici sú stále platné prísne protiepidemiologické opatrenia, medzi ktoré patrí aj prísny zákaz návštev.

Za posledné dva týždne nebol osýpkami nakazený žiadny nový zamestnanec nemocnice. Nákaza bola klinicky potvrdená iba pri štyroch zdravotníkoch, u ďalších piatich sa nákaza nepotvrdila. „Vďaka preočkovaniu všetkých ohrozených zamestnancov (kritická skupina dospelých narodená pred rokom 1985) sa podarilo kolektív nemocnice pred osýpkami definitívne ubrániť. Celkovo sa dalo bezplatne zaočkovať vyše 650 zamestnancov,“ povedal Kráľ.

Štefan Zamba
Zobraziť galériu (9)
Štefan Zamba  (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Podľa Kráľa nová ambulancia cestovnej medicíny má dostatočnú zásobu vakcín proti osýpkam aj pre obyvateľstvo. „Obzvlášť to odporúčame rizikovej skupine, do ktorej patria neočkované deti a dospelí, ktorí sa narodili v rokoch 1969 až 1985. Vakcína bola totiž v tomto období menej stabilná a ich imunita proti osýpkam preto nie je dostatočná,“ uviedol Kráľ.

Primár infektologického oddelenia nemocnice Svet zdravia Michalovce Štefan Zamba uviedol, že osýpky sú vírusové infekčné vysoko nákazlivé ochorenie sprevádzané charakteristickými vyrážkami. Pôvodcom tohto ochorenia je vírus osýpok, ktorého prirodzeným hostiteľom je výhradne človek. Nákaza sa šíri vzdušnou cestou – kvapôčkami. Vstupnou bránou sú spojovky a sliznice dýchacieho systému. U ľudí, ktorí nie sú očkovaní, respektíve v minulosti neprekonali osýpky, hrozí pri kontakte s infikovanou osobou nákaza týmto ochorením.

„Karanténne a liečebné opatrenia sú spojené s vyradením dotyčného z pracovného a zo spoločenského života, s obmedzením sociálnych kontaktov, a to nielen nakazeného pacienta, ale rovnako aj jeho rodinných príslušníkov. Ochorenie je nebezpečné zvlášť pre malé deti, u ktorých hrozia nebezpečné komplikácie, najmä zápal pľúc, neuroinfekcie, zápal stredného ucha a prínosových dutín,“ upozornil Zamba.

Počet nakazených rapídne narastá

Pred týždňom v stredu bolo nakazených podľa údajov 110 ľudí, o päť dní v pondelok stúpol počet nakazených na 161. Laboratórne testy zatiaľ oficiálne potvrdili 68 prípadov, 93 je zatiľ pravdepodobných. Len za necelé dva víkendové dni pribudlo 25 nakazených. Krízový štáb preto zasadol už v utorok a vyhlásil mimoriadnu situáciu.

Michalovce osýpky

Krízový štáb zasadal už na začiatku júna, no epidémiu osýpok na východe Slovenska sa zatiaľ nepodarilo zastaviť. Najviac (89) ich zaznamenali v meste Michalovce a tiež v obci Drahňov (35), odkiaľ sa osýpky začali šíriť. Problematická je najmä Mlynská ulica v Michalovciach, kde je mnoho nakazených, hygienici tam nariadili aj mimoriadne očkovanie pre 1400 ľudí. Za posledných 20 rokov tak ide o najväčšiu epidémiu osýpok. Donedávna sa ochorenie na Slovensku takmer nevyskytovalo.


PRÁVE TERAZ V Michalovciach vyhlásili mimoriadny stav


Potrebujú viac lôžok

Preto v utorok zasadol krízový štáb, aby situáciu riešil. „V tejto chvíli vieme povedať, že lôžka na infekčnom oddelení v michalovskej nemocnici nepostačujú. Ide o pacientov vo veku od 0 do 54 rokov,“ tvrdí ministerstvo vnútra. V nemocnici skončilo 128 chorých, pričom priemerná dĺžka hospitalizácie bola päť dní. Stúpa aj počet zdravotníkov, ktorí sa osýpkami nakazili – momentálne ich je deväť. Ide o päť zdravotných sestier, dvoch lekárov, zdravotného asistenta a vedúcu rádiologickú techničku. Nemocnica pritom tvrdí, že preočkovala celý personál.

Primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice o mimoriadnej situácii

Primár michalovskej nemocnice o osýpkach

K utorkovému ránu bolo v michalovskej nemocnici 29 ľudí hospitalizovaných s osýpkami. „Od minulého víkendu sme zaznamenali explozívny nárast počtu pacientov na našom oddelení. Jednak vyšetrených, jednak hospitalizovaných,“ povedal primár infektologického oddelenia michalovskej nemocnice Štefan Zamba.

V nemocnici majú pre veľký nárast nakazených problémy s kapacitou oddelenia, už od júna tak pridali lôžka z iných oddelení. „Už tento víkend sme mali problém, čo sa týka kapacity a zvládnutia množstva týchto pacientov,“ povedal primár michalovskej nemocnice. Ak bude ich počet ďalej stúpať, mali by ich prijímať aj nemocnice v Košiciach a Prešove.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Epidémiu sa nedarí zastaviť

„Z celkového počtu ochorení sú štyri importované z Veľkej Británie a deväť profesionálnych. Všetky ochorenia boli v epidemiologickej súvislosti,“ informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Epidémia trvá už dva mesiace a za ten čas sa hygienikom nepodarilo zastaviť jej šírenie. Hygienici rozširovanie osýpok vysvetľovali tým, že ide o „osoby žijúce v problémovej komunite v okrese Michalovce v nízkych hygienických podmienkach bývania a pacienti z tejto komunity nie sú dostatočne zodpovední, aby dodržiavali protiepidemiologické opatrenia“.

Očkovaných ubúda

Najviac chorých bolo vo veku od jedného roku do 19 rokov, nakazili sa však aj deti do jedného roku, ktoré ešte nemohli byť očkované. Medzi nakazenými sú však aj ľudia, ktorí majú v lekárskych záznamoch, že boli riadne očkovaní dvomi povinnými dávkami vakcíny. Hygienici to preverujú.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Problém je však aj to, že počet očkovaných proti osýpkam klesá. Ak je totiž očkovaných menej ako 95 percent detí v danom ročníku, stráca sa kolektívna imunita. Mnohí si myslia, že ak sa ochorenie nevyskytuje, očkovanie je zbytočné. V minulosti bolo zaočkovaných okolo 98 až 99 percent detí, dnes je situácia iná. Vplyvom rôznych antikampaní začal v posledných rokoch počet očkovaných klesať.

Najnákazlivejšie ochorenie

Osýpky patria k najnákazlivejším prenosným ochoreniam. Rýchlo sa šíria vzduchom - kvapôčkovou infekciou a infekčným aerosolom vznikajúcim pri kašli a kýchaní. Zriedkavo sa prenášajú aj nepriamo - predmetmi a rukami kontaminovanými výlučkami horných dýchacích ciest alebo spojovky. Vstupnou bránou sú horné dýchacie cesty a spojovky. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Inkubačná doba, teda čas, ktorý uplynie od nakazenia sa po objavenie sa prvých príznakov ochorenia, je osem až 15 dní, v priemere desať dní. ÚVZ dodáva, že najúčinnejšou prevenciou proti osýpkam je očkovanie.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Osýpky patria medzi najzávažnejšie vírusové ochorenia detského veku. Ich závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Pravidelné povinné očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára. „Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka v 11. roku života,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Ochorenie u detí prebieha typicky s trojdňovým počiatočným štádiom, ktoré je charakterizované horúčkou, nádchou, kašľom, zápalom spojoviek a svetloplachosťou. V tomto štádiu bývajú na sliznici v ústnej dutine v oblasti stoličiek belavé škvrny so začervenaným okolím, tzv. Koplikove škvrny. Na štvrtý až piaty deň sa objavuje splývavá vyrážka. Začína na záhlaví a šíri sa na tvár, krk, brucho a končatiny. Pretrváva asi tri dni. Pri nekomplikovanom priebehu ochorenie trvá desať až 14 dní. Ochorenie má najzávažnejší priebeh u detí do troch rokov a dospelých. Imunita po prekonaní osýpok je celoživotná.

„Aby sme znížili riziko nákazy osýpkami, je potrebná rýchla detekcia a okamžité hlásenie ochorenia, vrátane hlásenia do medzinárodných sietí, hospitalizácia na infekčnom oddelení, odber biologického materiálu na dôkaz infekcie. Očkovanie vnímavých osôb v ohnisku nákazy, kde sa vakcína podáva od šiestich mesiacov veku. Mladším deťom sa aplikuje normálny ľudský gamaglobulín. Zvýšený zdravotný dozor v kolektívnych zariadeniach po dobu 21 dní od vyradenia chorého,“ zhrnula Račková.

Očkovanie MMR vakcínou (očkovacia látka proti osýpkam) sa začína v 15. mesiaci života. Kolektívna imunita bráni šíreniu infekcie a vzniku miestnych epidémií. Možno ju zabezpečiť len vysokým percentom očkovanosti populácie, a preto najdôležitejším aspektom stále ostáva očkovanie.

Viac o téme: Mimoriadna situáciaOsýpkyMichalovce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu